fbpx

Μάικ Σπανός: «Οι συζητήσεις με το ΑΚΕΛ με εκπλήττουν από ηθικής και επαγγελματικής άποψης...»

mikeakel

Ο εν δυνάμει υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και "εκλεκτός" του ΑΚΕΛ με την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση προκάλεσε μεγάλες online αλλά και offline συζητήσεις...

Η φράση του "Κακοήθη Κύτταρα της Δημοκρατίας" με αναφορά στα κόμματα, χωρίς να βγάλει το ΑΚΕΛ από το κάδρο, προκάλεσε αντιδράσεις.

Στη σημερινή του συνέντευξη στον Πολίτη της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ζορμπά όμως, έδωσε μια διαφορετική οπτική για τις θέσεις του για το ΑΚΕΛ ως κόμμα και για τα στελέχη του ως συνεργάτες.

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

-Όταν προέκυψε η πληροφορία ότι θα είστε υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας δηλώσατε ότι θα είστε ανεξάρτητος. Έχετε συζητήσει με το ΑΚΕΛ σε ποιο βαθμό θα συμμετέχει στη διακυβέρνηση και αν θα έχει λόγο και ρόλο στην πολιτική της κυβέρνησης; Τα έχετε συμφωνήσει αυτά;
Όταν λέμε «συμφωνήσει» και μιλάμε για πολιτικά πράγματα, το μυαλό του κόσμου πάει σε διαπλοκή, συναλλαγή κ.λπ. Αυτό δεν ισχύει. Έτσι οι λέξεις που προτιμώ να χρησιμοποιήσω είναι «έχουμε συζητήσει». Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι οι συζητήσεις με το ΑΚΕΛ με εκπλήττουν. Για το επίπεδό τους, από επαγγελματικής και ηθικής άποψης. Γίνονται συζητήσεις με ειλικρίνεια. Υπάρχουν διαφορές οι οποίες αναδεικνύονται, συζητούνται και στο τέλος υπάρχει κοινό έδαφος. Επί του συγκεκριμένου όμως: Δεν μπορεί ένας να δηλώνει ότι είναι ανεξάρτητος και στην Κύπρο να ισχύει ότι είσαι ό,τι δηλώσεις. Η ανεξαρτησία στην περίπτωση τη δική μου θα εκφραστεί με τον ύψιστο, τον απόλυτο τρόπο -επαναλαμβάνω, αν είμαι υποψήφιος πρώτον, αν με τιμήσει ο λαός με την ψήφο του δεύτερον- με τον διορισμό έντεκα υπουργών τεχνοκρατών, ειδικών επαγγελματιών. 
-Δεν θα δούμε δηλαδή πολιτικούς στην κυβέρνησή σας;
Όχι, πολιτικό μπορεί να δεις. Αλλά πρέπει να είναι σπουδαίος στη δουλειά του. Πρέπει να ικανοποιεί τα κριτήρια που ανέφερα. Του επαγγελματία, δηλαδή του πραγματικού ανθρώπου, που εργάστηκε σε πραγματική δουλειά, που γνώρισε τα πραγματικά προβλήματα, που έζησε πραγματικές αγωνίες για το αν θα πάρει λεφτά το βράδυ σπίτι του κ.λπ.
-Χωρίς... κομματάρχες δηλαδή.
Όχι. Αυτό καθορίζει και την ανεξαρτησία στο θέμα της διακυβέρνησης. Το ΑΚΕΛ σε καμία φάση δεν απαίτησε να είναι μέρος της νομής της εξουσίας. Όχι μόνο αυτό. Το ΑΚΕΛ πιστεύει, το πιστεύω και εγώ, ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διορισμών των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών και όχι μόνο. Δεν μπορεί να εξαντλούνται (οι διορισμοί) στη δήλωση «είναι αποκλειστικά συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας». Πρέπει να βρεθεί τρόπος ούτως ώστε το δικαίωμα να ασκείται επ’ ωφελεία του λαού. Πιστεύω ότι πρέπει να υπηρετείς τον σκοπό και όχι να εξυπηρετείς τη σκοπιμότητα. 
-Ποια άποψη έχετε για τα κόμματα ως θεσμό;
Είμαι ανέντακτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρομαι για την πολιτική. Είμαι πολιτικοποιημένο άτομο και ακριβώς επειδή είμαι πολιτικοποιημένος είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της Κύπρου σε αυτήν τη νέα και διαφορετική εποχή που έρχεται. Τα κόμματα είναι απαραίτητος θεσμός της σύγχρονης κοινωνίας, έχουν και αυτά στον έναν ή στον άλλον βαθμό τις παθογένειές τους, τα προβλήματά τους. Σε αυτά εναπόκειται να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Όσο καλύτερα λειτουργούν, τόσο καλύτερα για τη δημοκρατία, αλλά και για την κοινωνία. Να μην μας διαφεύγει άλλωστε το γεγονός ότι ένας αριθμός συμπολιτών μας έχει απομακρυνθεί από τα κόμματα. Βελτιώνοντας τον εαυτό τους τα κόμματα, βελτιώνουν και τη σχέση τους με τους πολίτες και την κοινωνία. Για αυτό και είναι κρίσιμο το θέμα της ανανέωσής τους. 
-Παρ' όλα αυτά θέλετε τη στήριξη του ΑΚΕΛ.
Ναι, ασφαλώς. Το ΑΚΕΛ είναι ένα σοβαρό, υπεύθυνο και συνεπές κόμμα, με το οποίο μπορεί κάποιος αξιόπιστα να συνεργαστεί. Είναι ο απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα των κοινωνικών δυνάμεων που πρέπει να συστρατευτούν για να υπάρξει αλλαγή έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Αν τελικά προχωρήσουμε μαζί, αυτή η συνεργασία θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα αρχών και στο Κυπριακό, την οικονομία, το κράτος και τους θεσμούς. 

Πηγή: Πολίτης - Διαβάστε εδώ την υπόλοιπη συνέντευξη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Σήμερα


Παρασκευή
24
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Ζωσιμάς, Ζωσιμίνα, Ξένη, Ξένια, Ξένος, Ξένιος, Φίλωνας, Φίλων

1908
Ξεκινά στην Αγγλία το κίνημα των προσκόπων από τον Βρετανό Ρόμπερτ Μπέηντεν Πάουελ.
1924
Η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας μετονομάζεται σε Λένινγκραντ.
1929
Μια νέα θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ενώνει τη βαρύτητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό σε μια ομάδα τύπων, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο των φυσικών.
1935
Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται, από την τουρκική κυβέρνηση, από τέμενος σε Μουσείο.
1956
Ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show.
1984
Παρουσιάζεται στην αγορά ο υπολογιστής Macintosh.
1994
H 17N δολοφονεί το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του Γρίσπο Νικόλαο

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy