Όσα ειπώθηκαν στη μεγάλη πανεπαρχιακή συγκέντρωση της 2ας Μαΐου στη Σωτήρα
Στο ασφυκτικά γεμάτο δημοτικό θέατρο της Σωτήρας περισσότεροι από 500 κάτοικοι και φορείς απ’ όλη την επαρχία Αμμοχώστου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 2 Μαΐου για να διατρανώσουν από κοινού το αίτημά τους για αποκαθήλωση της αναπτυξιακής προοπτικής της παράκτιας περιοχής Αγίας Νάπας και ολόκληρης της επαρχίας.
Δύο νέοι όμως ξεχώρισαν ανάμεσα στους ομιλητές, επισημαίνοντας πως το μέλλον τους στραγγαλίζεται από τις αποφάσεις των αρμοδίων οι οποίοι «εμποδίζουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της περιοχής». Η Άντρη Ττίγγου, αντιπρόεδρος του Κέντρου Νεότητας Σωτήρας και ο Μάριος Κιρκιλλάρης, από τη Νεολαία Άχνας περιέγραψαν τις επιπτώσεις από την καθήλωση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου Αγίας Νάπας και κατ’ επέκταση των δημοτικών διαμερισμάτων του νεοσύστατου δήμου, αλλά και της ελεύθερης Αμμοχώστου συνολικά, εξαιτίας της αδυναμίας αξιοποίησης της παράκτιας περιοχής που απλώνεται από την παραλία Μακρονήσου έως τον ποταμό Λιοπετρίου, μετά τον χαρακτηρισμό της παρακείμενης περιοχής σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το 2021, που ακύρωσε το τοπικό σχέδιο που είχε εκδοθεί για την περιοχή λίγους μήνες νωρίτερα, έπειτα από πολυετή διαβούλευση. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, το αποτέλεσμα είναι σήμερα τα τοπικά σχέδια όλων των δημοτικών διαμερισμάτων της Αμμοχώστου να μη διαθέτουν τα ίδια πολεοδομικά εργαλεία, τις ίδιες δυνατότητες και τα ίδια περιθώρια ανάπτυξης που έχουν άλλες επαρχίες της Κύπρου, απαγορεύοντας τη δόμηση κατοικιών και εξοντώνοντας τις νέες γενιές.
«Ο τόπος μας είναι η ζωή μας, είναι οι μνήμες μας είναι το μέλλον και αυτό το μέλλον δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Αν δεν αλλάξει αυτή η πορεία, κινδυνεύουμε να δούμε την περιοχή μας χωρίς μέλλον για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο Μάριος Κιρκιλλάρης. «Ήδη βιώνουμε την αδικία εδώ και δεκαετίες. Απαιτούμε ίσες ευκαιρίες και ίση αντιμετώπιση ούτως ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε επαγγελματική αποκατάσταση και να μας δοθεί με αυτό τον τρόπο η ευκαιρία να ζήσουμε στον τόπο μας, όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε από παιδιά. Οι νέοι ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου στερούνται το δικαίωμα για ένα καλύτερο, αξιοπρεπές και δίκαιο μέλλον», πρόσθεσε.
«Έφτασε η στιγμή που εμείς οι νέοι της επαρχίας ζητάμε από την κυβέρνηση τη δική μας επιβίωση και ανάπτυξη, ώστε να μπορούμε μελλοντικά να ζήσουμε στον τόπο μας. Ζητούμε τη συνύπαρξη και ισορροπία των οικολογικά ευαίσθητων χαρακτηριστικών της περιοχής Αγίας Θέκλας - Λιοπετρίου με τις ανάγκες των κατοίκων της επαρχίας Αμμοχώστου. Ζητάμε τα αυτονόητα, έχουμε δικαίωμα για το μέλλον μας», είπε από την πλευρά της εμφατικά η Άντρη Ττίγγου, καλώντας τους αρμοδίους να αναλάβουν δράση.
Τι ζητούν οι κάτοικοι
Οι δύο νέοι δήλωσαν πως οι τεκμηριωμένες μελέτες, όπως αυτή που διεξήχθη το 2024 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και οι συστηματικές προσπάθειες των τοπικών Αρχών αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με την προστασία της βιοποικιλότητας, εντούτοις κάποιοι επιμένουν σε επιλογές που οδηγούν στην υποβάθμιση της περιοχής και κατ’ επέκταση ολόκληρου του δήμου.
«Γνωρίζοντας τη μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ στηριζόμενη στην περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη και τους τρεις πυλώνες αειφορίας ευελπιστούμε στην αντιμετώπιση από την πολιτική ηγεσία και τους τεχνοκράτες αντικειμενικά και με τη δέουσα σημασία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μελέτη δε θα τύχει υπόσκαψης, γιατί μια τέτοια υπόσκαψη θα αμφισβητήσει το κάλεσμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δημιουργία παραρτήματος στο νησί μας και εμείς καλούμε σήμερα ανοιχτά για την τοποθέτηση παραρτήματος στην επαρχία μας. Μη μας στερήσετε το δικό μας αύριο, το δικαίωμα της δικής μας γενιάς και των γενεών που ακολουθούν», κατέληξαν στην κοινή τους ομιλία από το βήμα οι δύο νέοι.
Το θέμα της καθήλωσης της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής την Τρίτη, 13 Μαΐου, ενώ οι κάτοικοι και φορείς εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη διαμαρτυρία τους.