Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019, τα συστήματα ειδικής εκπαίδευσης τείνουν να είναι απομονωμένα από καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και οι μαθητές με Πρόσθετες Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΠΕΑ) έχουν λιγότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν στην εκπαίδευση για την αλλαγή (change making education), επειδή η εξειδικευμένη εκπαίδευση θεωρείται ακριβή.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών του 2007 και της UNICEF του 2012, συχνά οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη γνώση και την αυτοπεποίθηση για να παραδώσουν ένα πιο προσαρμοσμένο πρόγραμμα σπουδών, επειδή δεν είναι το ειδικό τους αντικείμενο. Για να επιτευχθεί η προώθηση της συμπερίληψης ατόμων με ΠΕΑ στα σχολικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, χρειάζεται η δημιουργία ενός προσαρμοσμένου και προσβάσιμου πλαισίου με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων.
Με βάση αυτές τις ανάγκες, και μετά από δύο χρόνια εποικοδομητικών εργασιών πεδίου και έρευνας σε όλη την Ευρώπη, με κοινό στόχο την προώθηση της ένταξης και συμπερίληψης ατόμων με ΠΕΑ, διοργανώθηκε το Διεθνές Συνέδριο ‘Χτίζοντας Ένα Βιώσιμο και Συμπεριληπτικό Μέλλον: η Δύναμη της Εκπαίδευσης για την Κοινωνική Καινοτομία’.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SIE4P.Inc, και διοργανώθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό, επίσημους εταίρους του έργου.
Το συνέδριο συγκέντρωσε πάνω από 150 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 8 ειδικών στον τομέα της Εκπαίδευσης για την Κοινωνική Καινοτομία και της Ειδικής Εκπαίδευσης, από 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ρουμανία, Γαλλία), καθώς και διάφορους οργανισμούς, δημόσιους φορείς και επαγγελματίες που ασχολούνται στον τομέα της ένταξης και της Ειδικής Εκπαίδευσης.
Το συνέδριο κατάφερε επιτυχώς:
- Να παρουσιάσει την έρευνα και τα αποτελέσματα που αναπτύχθηκαν από αυτό το έργο, τα οποία προσφέρονται δωρεάν στις κοινότητές μας, μέσω των διαδραστικών πρακτικών εγχειριδίων του έργου.
- Να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για έναν ανοιχτό εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και του κοινού, ανταλλαγή πολύτιμων γνώσεων και πρακτικών, μέσω των ανοιχτών συζητήσεων των πάνελ.
- Να δημιουργήσει μελλοντικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργειών σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μελλοντικές πρωτοβουλίες και έργα με στόχο τη δημιουργία συμπεριληπτικών σχολείων και κοινωνιών όσον αφορά άτομα με αναπηρία και Πρόσθετες Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 4 Οκτωβρίου 2024, από τις 18:30 μέχρι τις 22:00, στη Λευκωσία.
Το συνέδριο ήταν υβριδικό, με φυσική παρουσία στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου και με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (livestreaming).
Το συνέδριο βιντεοσκοπήθηκε και η βιντεοσκόπηση είναι ανοιχτή και δωρεάν για όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν στα ακόλουθα κανάλια:
- Ελληνικά: Επίσημα κανάλια Facebook και YouTube του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας.
- Αγγλικά: ZOOM (για διεθνείς συμμετέχοντες).
Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Γραφείου Επιτρόπου του Πολίτη, με επίσημο υποστηρικτή τη Χάρτα Διαφορετικότητας Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου:
? https://sie4p-inc.eu/international-conference/