Διεθνές Συνέδριο ‘Χτίζοντας Ένα Βιώσιμο και Συμπεριληπτικό Μέλλον: η Δύναμη της Εκπαίδευσης για την Κοινωνική Καινοτομία’.


SIE4P.Inc_Final_Conference_4_October_2024_3.jpg

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019, τα συστήματα ειδικής εκπαίδευσης τείνουν να είναι απομονωμένα από καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και οι μαθητές με Πρόσθετες Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΠΕΑ) έχουν λιγότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν στην εκπαίδευση για την αλλαγή (change making education), επειδή η εξειδικευμένη εκπαίδευση θεωρείται ακριβή.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών του 2007 και της UNICEF του 2012, συχνά οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη γνώση και την αυτοπεποίθηση για να παραδώσουν ένα πιο προσαρμοσμένο πρόγραμμα σπουδών, επειδή δεν είναι το ειδικό τους αντικείμενο. Για να επιτευχθεί η προώθηση της συμπερίληψης ατόμων με ΠΕΑ στα σχολικά και κοινωνικά περιβάλλοντα, χρειάζεται η δημιουργία ενός προσαρμοσμένου και προσβάσιμου πλαισίου με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων.

Με βάση αυτές τις ανάγκες, και μετά από δύο χρόνια εποικοδομητικών εργασιών πεδίου και έρευνας σε όλη την Ευρώπη, με κοινό στόχο την προώθηση της ένταξης και συμπερίληψης ατόμων με ΠΕΑ, διοργανώθηκε το Διεθνές Συνέδριο ‘Χτίζοντας Ένα Βιώσιμο και Συμπεριληπτικό Μέλλον: η Δύναμη της Εκπαίδευσης για την Κοινωνική Καινοτομία’.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SIE4P.Inc, και διοργανώθηκε από το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό, επίσημους εταίρους του έργου.

Το συνέδριο συγκέντρωσε πάνω από 150 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 8 ειδικών στον τομέα της Εκπαίδευσης για την Κοινωνική Καινοτομία και της Ειδικής Εκπαίδευσης, από 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ρουμανία, Γαλλία), καθώς και διάφορους οργανισμούς, δημόσιους φορείς και επαγγελματίες που ασχολούνται στον τομέα της ένταξης και της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Το συνέδριο κατάφερε επιτυχώς:

  1. Να παρουσιάσει την έρευνα και τα αποτελέσματα που αναπτύχθηκαν από αυτό το έργο, τα οποία προσφέρονται δωρεάν στις κοινότητές μας, μέσω των διαδραστικών πρακτικών εγχειριδίων του έργου.
  2. Να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για έναν ανοιχτό εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και του κοινού, ανταλλαγή πολύτιμων γνώσεων και πρακτικών, μέσω των ανοιχτών συζητήσεων των πάνελ.
  3. Να δημιουργήσει μελλοντικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργειών σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μελλοντικές πρωτοβουλίες και έργα με στόχο τη δημιουργία συμπεριληπτικών σχολείων και κοινωνιών όσον αφορά άτομα με αναπηρία και Πρόσθετες Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 4 Οκτωβρίου 2024, από τις 18:30 μέχρι τις 22:00, στη Λευκωσία.

Το συνέδριο ήταν υβριδικό, με φυσική παρουσία στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου και με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (livestreaming).

Το συνέδριο βιντεοσκοπήθηκε και η βιντεοσκόπηση είναι ανοιχτή και δωρεάν για όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν στα ακόλουθα κανάλια:

  • Ελληνικά: Επίσημα κανάλια Facebook και YouTube του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας.
  • Αγγλικά: ZOOM (για διεθνείς συμμετέχοντες).

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Γραφείου Επιτρόπου του Πολίτη, με επίσημο υποστηρικτή τη Χάρτα Διαφορετικότητας Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου:
? https://sie4p-inc.eu/international-conference/

SIE4P.Inc_Final_Conference_4_October_2024_2.jpg

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οττάβα, Καναδάς: Ο Justin Trudeau απευθύνεται σε δημοσιογράφους μετά την επιβολή σειράς δασμών από τον Donald Trump κατά του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας. Canadian Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι κροκόδειλοι ανήκουν πιο κοντά στην οικογένεια των πτηνών παρά στην οικογένεια των ερπετών.

Σήμερα


Δευτέρα
3
Φεβρουαρίου
2025

Γιορτάζουν : Ασημίνα, Ασημινα, Μαλαματή, Μάλα, Ματίνα, Σταμάτης, Σταμάτιος, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Συμεών, Συμεώνης, Συμεωνή

1783
Κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης η Ισπανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των ΗΠΑ.
1916
Καταστρέφεται από φωτιά το κτήριο του Κοινοβουλίου του Καναδά στην Οττάβα.
1959
Δύο από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως «Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική».
1967
Ο Τζίμι Χέντριξ ηχογραφεί το «Purple Haze».
1969
Ο Γιάσερ Αραφάτ διορίζεται πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
1989
Το σκάνδαλο Κοσκωτά παίρνει νέα τροπή, όταν ο προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται για κακούργημα, ως παραλήπτης μεγάλου ποσού, που υπεξαιρέθηκε.
1993
Στις Φιλιππίνες, 36 άνθρωποι πεθαίνουν από την έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy