«Φτωχός συγγενής» η περιοχή σε αναπτυξιακά έργα
Κατά καιρούς οι κάτοικοί της έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ότι οι προσπάθειες για ανάπτυξη της περιοχής τους σκοντάφτουν σε κυβερνητικές αποφάσεις που θέτουν περιορισμούς. Το ζήτημα της ανάπτυξης της Σωτήρας έχει αποτελέσει μέχρι και θέμα συζήτησης σε αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, δίχως κάθε φορά να αλλάζει κάτι που να δίνει ώθηση σε αναπτυξιακά έργα στην τελευταία κοινότητα πριν τη διεθνώς γνωστή για τον τουρισμό της Αγία Νάπα, που έχει όμως τη δική της ακτογραμμή και άλλες αρετές να επιδείξει προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες.
Το πρόβλημα είναι πιο διακριτό αν ληφθεί υπόψη πως, μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η Σωτήρα είναι πλέον μέρος του διευρυμένου δήμου Αγίας Νάπας, ο οποίος, αν και έχει τη μεγαλύτερη παγκύπρια συνεισφορά στον τουρισμό, εντούτοις υστερεί σε έργα ανάπτυξης και ενίσχυσης υποδομών. Είναι σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε που οι φορείς όλης της ελεύθερης Αμμοχώστου από κοινού διεκδικούν να φιλοξενηθεί στην επαρχία τους η σχολή ελληνικού πανεπιστημίου.
Τόσο η Σωτήρα, που αριθμεί περί τους 6.000 κατοίκους, όσο και οι όμορές της κοινότητες χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα στην απασχόληση, που εστιάζει κυρίως στον θερινό τουρισμό και τη γεωργία. Κάτοικοι και οργανωμένοι φορείς κάνουν λόγο για περιθωριοποίηση της περιοχής, καθώς στην ουσία αποτρέπονται οι αναπτύξεις που μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση στην τοπική κοινωνία μέσα από την ολόχρονη απασχόληση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν ο τερματισμός της σύμβασης για τα έργα αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου στον γειτονικό Ποταμό Λιοπετρίου, που θα καθιστούσαν το σημείο ένα σύγχρονο και οργανωμένο χώρο εργασίας για τους επαγγελματίες ψαράδες και πόλο έλξης επισκεπτών. Την ίδια ώρα, η μαρίνα Αγίας Νάπας, ένα εμβληματικό έργο που γειτνιάζει με την παραλία Σωτήρας και φιλοδοξούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για την ολιστική ανάπτυξη της περιοχής, είναι σήμερα ένα μεμονωμένο έργο, δίχως άλλες υποδομές γύρω της που θα προσέλκυαν επισκέπτες.
Σε συνέντευξή του αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του ως -πρώτος και τελευταίος- δήμαρχος του βραχύβιου δήμου Σωτήρας, τον περασμένο Ιούλιο, ο Γιώργος Τάκκας, ανέφερε πως ενώ υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την τουριστική περιοχή της Σωτήρας, εντούτοις προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις δεν επιτρέπουν τα κίνητρα ανάπτυξης, επειδή γειτνιάζει με ζώνη Natura. «Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να συμβαδίσει η ανάπτυξη με την προστασία και ανάδειξη του βιότοπου στην περιοχή», είχε αναφέρει τότε στον Alpha Κύπρου.
Η προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Σωτήρας και της κοινότητας Λιοπετρίου και τα προβλήματα που υπάρχουν θα συζητηθούν εκ νέου τις επόμενες μέρες μετά από εισήγηση των βουλευτών Αμμοχώστου όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων. Την ίδια ώρα η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει απόφαση του Τμήματος Πολεοδομίας για ανάκληση της πολεοδομικής άδειας του ξενοδοχείου Sun City στη Σωτήρα, καθώς έκρινε πως δεν είχε γίνει η δέουσα έρευνα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες, δίνει τη δυνατότητα για επανέναρξη και ολοκλήρωση των έργων, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των κατοίκων για μια νέα προοπτική και ανάπτυξη.