Parent-Teacher Collaboration: Building Bridges, Building Success
Erasmus+ KA1
Athens
Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην είχε πει κάποτε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι βέβαιο, μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια ότι το απόφθεγμα αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Τόσο το σχολείο, όσο και οικογένεια θα πρέπει να κτίσουν μια άριστη σχέση αλληλεπίδρασης γιατί είναι σε όλους γνωστό κι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σχέση αυτή επηρεάζει άμεσα τη μάθηση, την ψυχολογική ανάπτυξη και τη συμπεριφερά του παιδιού.
Για ακόμα μια φορά, το σχολείο μας είχε την τύχη να συμμετάσχει σε εξαήμερο σεμινάριο με θέμα "Parent-Teacher Collaboration: Building Bridges, Building Success”. Το σεμινάριο έλαβε χώρα στην πόλη της Αθήνας μεταξύ των ημερομηνιών 18/11/24 - 23/11/24 μέσω του προγράμματος Erasmus+ KA1. Εκπαιδευτικοί διαφόρων βαθμίδων και εκπαιδευτικοί σύμβουλοι από την Κύπρο και την Ρουμανία έδωσαν το παρών τους στο σεμινάριο για να μοιραστούν τις γνωσεις και τις εμπειρίες τους για το εν λόγω θέμα και να καθοδηγηθούν από τον πολύ μεταδοτικό καθηγητή κύριο Nick Praulins.
Ένας από τους στόχους του προγράμματος Erasmus+ ΚA1 είναι να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ σχολείου, μαθητών και γονιών. Το σεμινάριο στο οποίο συμμετείχα, μπορώ να πω ότι υπερκάλυψε αυτό τον σημαντικό στόχο. Γενικώς κατά τη διάρκεια των έξι ημερών είχε δοθεί έμφαση στις στρατηγικές επικοινωνίας μεταξύ των δύο μερών (γονέων/κηδεμόνων – εκπαιδευτικών) ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Μέσω πρακτικών εφαρμογών και σεναρίων μας κοινοποιήθηκαν τα κατάλληλα "εργαλεία" ώστε να προσεγγίζουμε με αποτελεσματικότητα δύσκολες καταστάσεις με επίκεντρο πάντα το καλό του παιδιού.
Παράλληλα έχουμε εμπεδώσει ότι το επάγγελμα-λειτούργημα του δασκάλου δεν περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία, αλλά επεκτείνεται και στην ενθάρρυνση των γονέων/κηδεμόνων να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή πορεία του παιδιού. Μέσω της εφαρμογής Mural ο κάθε εκπαιδευτικός κοινοποιούσε τη δική του ιδέα κι όλοι μαζί καταλήγαμε σε συμπεράσματα. Με τη βοήθεια των πρακτικών εργαστηρίων μάθαμε πώς να εφαρμόζουμε τις θεωρητικές γνώσεις σε ρεαλιστικές καταστάσεις. Εξερευνήσαμε προκλήσεις που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε στο δικό μας σχολικό πλαίσιο και σχεδιάσαμε πλάνο δράσης σύμφωνα με το μοντέλο ABCD (Able, Believable, Connected and Dependable).
Αδιαμφισβήτητα η συμμετοχή σε τέτοιου είδους σεμινάρια εμπλουτίζει τις δεξιότητες του εκπαιδευτικού. 'Ετσι μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου όλες οι ιδέες και οι εμπειρίες που απέκτησα παρουσιάστηκαν στο υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου μου.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα μαθησιακά αποτελέσματα επηρεάζονται από τις ικανότητες του εκπαιδευτικού. Όμως η γονεϊκή εμπλοκή, γιατί όχι και οικογενειακή εμπλοκή (γιαγιάδες- παππούδες) μπορεί να εκτοξεύσει με θετικό τρόπο την επίδοση των μαθητών στο σχολείο. Έτσι οι γονείς/κηδεμόνες γίνονται συμμέτοχοι στην εκπαιδευτική διαδικασία και το ευ ζην των αυριανών πολιτών δεν θα οφείλεται μόνο στους δασκάλους, αλλά και στην οικογένεια.
Λένος Καραντώνη
Δάσκαλος
Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΣΤ´ (ΚΑ) Αγίου Νικολάου