Νέα μελέτη για τις από του στόματος αντιιικές θεραπείες κατά της Covid – 19


Lagevrio και Paxlovid μειώνουν νοσηλείες και θνησιμότητα

 

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων τέθηκαν οι από του στόματος αντιιικές θεραπείες κατά της Covid-19. H νέα, real world μελέτη, η οποία διεξήχθη στο ιατρικό κέντρο Cleveland στο Οχάιο και δημοσιεύτηκε στο JAMA Open Network, κατέδειξε ότι το Lagevrio και το Paxlovid μειώνουν τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα σε ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά.

Oι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 68.867 ασθενών, οι οποίοι διαγνώστηκαν με Covid-19 από την 1η Απριλίου 2022 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023, περίοδο κατά την οποία επικρατούσαν στελέχη της Omicron.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, το Lagevrio και το Paxlovid συνιστώνται για χρήση επειδή μειώνουν τη νοσηλεία και το θάνατο μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου που προσβάλλονται από Covid-19, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες υποπαραλλαγές Omicron.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση των ερευνητών αναφέρεται πως τα ευρήματα της μελέτης τους δεικνύουν πως η χρήση είτε της νιρματρελβίρης (Paxlovid) είτε της μολνουπιραβίρης (Lagevrio) σχετίζεται με μειώσεις της θνησιμότητας και της νοσηλείας σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με Omicron, ανεξάρτητα από την ηλικία, τη φυλή και την εθνικότητα, το στέλεχος του ιού, την κατάσταση εμβολιασμού, την κατάσταση προηγούμενης λοίμωξης ή τις συνυπάρχουσες παθήσεις. «Και τα δύο φάρμακα μπορούν, επομένως, να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μη νοσηλευόμενων ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό Covid -19», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση τους οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ακολουθούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες χορήγησης των φαρμάκων, τονίζοντας ότι και τα δύο φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η εισαγωγή αντιιικών φαρμάκων κατά της Covid-19 στο θεραπευτικό οπλοστάσιο των γιατρών αποτελεί, σύμφωνα με τον επιστημονικό κόσμο, ένα ακόμη όπλο για την αντιμετώπιση της νόσου και δη τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων. Στη χώρα μας κυκλοφόρησε πρώτο, από τα μέσα Ιανουαρίου 2022, το Lagevrio της ΜSD, με το Paxlovid της Pfizer να ακολουθεί τον Μάιο του 2022.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Δευτέρα
6
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Γιορτάζουν :Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα, Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη

1527
Ισπανικά και γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη.
1889
Ανοίγει για το κοινό ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.
2004
Ολοκληρώνεται η δέκατη και τελευταία σεζόν της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Τα Φιλαράκια.
2007
Ο Νικολά Σαρκοζί εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy