Ριάνα Κωνσταντίνου ΟΚΥπΥ: «Ο Ιούλιος ήταν πάντα δύσκολος μήνας για την Κύπρο»


Μνήμες από την έκρηξη στο Μαρί και τις πυρκαγιές της Σολιάς ξύπνησαν στην Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Ριάνας Κωνσταντίνου οι εικόνες που αντίκρυσε στην προγραμματισμένη άσκηση «Ιπποκράτης». Φανερά συγκινημένη η κ. Κωνσταντίνου θυμήθηκε τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Κύπρος και τα σωστικά συνεργεία εκείνες τις περιόδους.

2_1.jpg

Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση σε τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο της ανταπόκρισης, της συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών κατά την αντιμετώπιση/διαχείριση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων. Απώτερος σκοπός ήταν η αντιμετώπιση μίας κατάστασης κρίσεως, η οποία προκαλείται λόγω ενός σοβαρού τροχαίου συμβάντος με μεγάλο αριθμό τραυματιών και μαζικών απωλειών.

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ ακολουθώντας τα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, με σκοπό και προτεραιότητα τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής, δημιούργησε την εξειδικευμένη Ομάδα Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων για άμεση ανταπόκριση σε ιδιαίτερες και επικίνδυνες περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας είτε λόγω φυσικών, είτε λόγω άλλων μαζικών καταστροφών.

8.jpg

Τα μέλη της Ομάδας Αντιμετώπισης Ειδικών Καταστάσεων, εκπαιδεύονται σε ειδικές καταστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την διάσωση των ανθρώπινων ζωών αλλά και την υποστήριξη, με επαγγελματίες υγείας, των σωμάτων ασφαλείας όπως πχ. Πυροσβεστική.

Η συγκεκριμένη Ομάδα ακολουθεί τα αγγλικά πρότυπα εκπαίδευσης και εκπαιδεύεται, μεταξύ άλλων, στην διαχείριση κρίσεων, ειδικών καταστάσεων, στην διάσωση από εδάφους, αέρος και θαλάσσης, διάσωση κατά την διάρκεια φυσικών φαινομένων και άλλων επειγουσών καταστάσεων.

Η δημιουργία της ομάδας αυτής θωρακίζει ακόμα περισσότερο την αλυσίδα επιβίωσης των πασχόντων, αφού αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις, τις τεχνικές και το πεδίο δράσης των πληρωμάτων ασθενοφόρων, κυρίως κάτω από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις κρίσεων, προς όφελος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Το Sociomobile της Jasleen Kaur στην έκθεση για το βραβείο Turner στην Tate Britain. Οι υποψήφιοι για το ετήσιο βραβείο για Βρετανούς καλλιτέχνες, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια του, είναι η Kaur, ο Pio Abad, η Claudette Johnson και η Delaine Le Bas. Tristan Fewings/Getty Images

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Πέμπτη
26
Σεπτεμβρίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης,Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Γιορτάζουν : Κανένας

1815
Ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας
1887
Ο Εμίλ Μπερλίνερ πατεντάρει το γραμμόφωνο.
1907
Η Νέα Ζηλανδία γίνεται ανεξάρτητη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1934
Το Αφγανιστάν γίνεται το 60ό μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.
1953
Η Ισπανία με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια υπογράφει συμφωνία με τις ΗΠΑ και επιτρέπει την εγκατάσταση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στο έδαφός της.
1954
Βύθιση γιαπωνέζικου πορθμείου από τυφώνα στον Πορθμό Τσουγκάρου έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.172 ανθρώπων.
1961
Ο Μπομπ Ντίλαν κάνει ντεμπούτο στη σκηνή.
1999
Επανεκλέγεται σε προεδρικό δημοψήφισμα χωρίς αντίπαλο με 93,8% ο Πρόεδρος Μουμπάρακ της Αιγύπτου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy