Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Του Γιώργου Μαυρουδή


Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας υπογράμμιζαν τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

Προφανώς, οι μνήμες από την κρίση του 2013 είναι ακόμη νωπές και κανείς δεν ήθελε να ταυτιστεί με πολιτικές που οδήγησαν τους πολίτες στην ανεργία, τις επιχειρήσεις σε λουκέτα και τη χώρα μας υπό αυστηρή επιτήρηση. Επί της ουσίας, ωστόσο, δεν είμαστε μόνο αυτό που λέμε. Κυρίως είμαστε αυτό που πράττουμε και εφαρμόζουμε.

Από τον Μάρτη του 2013 και έπειτα έγιναν πολλά. Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος μέχρι η οικονομία μας να καταφέρει να καταγράψει ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να λάβει θετικές αξιολογήσεις από ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης. Τα χειροπιαστά αυτά αποτελέσματα και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων είναι που οδήγησαν στην κοινή θέση για νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά. 

Γιατί είναι όμως σημαντική η δημοσιονομική πειθαρχία; Σε πιο απλή γλώσσα, αν σε ατομικό επίπεδο ξοδεύουμε κάθε μήνα περισσότερα από όσα εισπράττουμε που θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια; Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για το δημόσιο ταμείο. Χρέη, ελλείμματα και κατ’ επέκταση αβεβαιότητα είναι το αποτέλεσμα ενός σπάταλου και μη νοικοκυρεμένου κράτους.

Υγεία στα δημοσιονομικά σημαίνει σοβαρότητα, σταθερότητα και αξιοπιστία. Σημαίνει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων. Σημαίνει θωράκιση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και ενίσχυση της ικανότητας ενός κράτους να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσεων, όπως συνέβη κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δυστυχώς, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες προβληματίζουν και εγείρουν ερωτήματα. Είναι εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών μας αντοχών οι εξαγγελθείσες προσλήψεις στο δημόσιο και τα αυξημένα επιδόματα; Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μέσω της οποίας τονίζει ότι η γνώμη του παραγνωρίζεται ενώ εκφράζει ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να επιστρέψουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν σταδιακά πίσω τους την περίοδο των γενναιόδωρων δαπανών των προηγούμενων ετών της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο σημερινό δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η ανάγκη να παραμείνουμε σοβαροί και αξιόπιστοι καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική και επιβεβλημένη. Η κατεύθυνση που μας δίνει η ευρωπαϊκή μας οικογένεια είναι ξεκάθαρη. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιστρέψουμε σε λογικές και πρακτικές που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Ο λαϊκισμός και το χάιδεμα αυτιών ουδέποτε υπήρξαν καλός σύμβουλος.

*Πρώην πρόεδρος ΕΒΕ Αμμοχώστου, Managing Director Mavroudis Global Transportation & Logistics



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Στοκχόλμη, Σουηδία: Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας σκύβει για να σηκώσει μια ισλανδική σημαία, προκειμένου να τη δώσει στην πρόεδρο της Ισλανδίας, Halla Tómasdóttir, στην εσωτερική αυλή του βασιλικού παλατιού. Jonathan Nackstrand/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τα πρόβατα που θάβονται από χιονοστιβάδες, μπορούν να επιζήσουν μέχρι και 2 εβδομάδες.

Σήμερα


Τετάρτη
7
Μαΐου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

1429
Η Ιωάννα της Λωραίνης απελευθερώνει την Ορλεάνη.
1824
Παγκόσμια πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν στη Βιέννη.
1832
Η Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με ανώτατο άρχοντα τον Όθωνα.
1895
Ο Αλέξανδρος Ποπόφ παρουσιάζει στην Αγία Πετρούπολη τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη.
1946
Ιδρύεται στο Τόκιο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sony.
1999
Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ στοχεύει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 υπάλληλοι και να τραυματιστούν 20.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy