Η Ελένη Μπατούρινα σκοπεύει να φέρει στην Κύπρο τα καλύτερα από την τέχνη της Μεσογείου


Το επόμενο έτος, η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει μια συναρπαστική εναρκτήρια έκθεση τέχνης που διοργανώνεται από την διεθνή ανθρωπιστική πρωτοβουλία BE OPEN. Η ιδρύτρια και ιδεολόγος του η Ελένη Μπατούρινα, επιτυχημένος επιχειρηματίας και επενδύτρια στο επάγγελμα, μας μίλησε για το νέα πρόγραμμα τέχνης καθώς και τους λόγους και τις φιλοδοξίες των φιλανθρωπικών της πρωτοβουλιών.

- Οι εκθέσεις τέχνης τείνουν να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πολιτιστικά γεγονότα των ανθρώπων. Τι είδος τέχνης πρέπει να περιμένουμε να δούμε;

Μια πραγματική έκθεση τέχνης είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να διοργανώσουμε εδώ και αρκετό καιρό – λόγω του COVID και την αειφόρο ανάπτυξη με την οποία το BE OPEN απασχολεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έτσι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτήν την ευκαιρία.

Αυτή η έκθεση θα γίνει η κορύφωση της πρώτης τρίμηνης φάσης του νέου μας καλλιτεχνικού προγράμματος – BE OPEN Regional Art. Είναι ένας διαγωνισμός για ανερχόμενους καλλιτέχνες, που έχει σκοπό να υποστηρίξει εκείνων η τέχνη των οποίων αντιπροσωπεύει καλύτερα τις περιφερειακή, πολιτιστική και εθνική τους ταυτότητα.

- Πώς θα ληφθεί η απόφαση, ποια τέχνη μπαίνει στην έκθεση;

Σίγουρα, η τοπική επιλογή καλλιτεχνών και τα έργα τέχνης τους θα εκτελεστεί από την ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιμελείται το BE OPEN Art, τη διαδικτυακή μας γκαλερί τέχνης. Από το 2023, θα αρχίσουν να επιλέγουν από τους νέους καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν καλύτερα την καλλιτεχνική παράδοση μιας συγκεκριμένης περιοχής. Για το πρώτο μας στάδιο, θα επικεντρωθούμε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει χώρες όπως η Κύπρος, η Τουρκία, τα ελληνικά νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς και ο Λίβανος, η Συρία, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

- Πόσα στάδια θα υπάρχουν στο πρόγραμμα συνολικά;

Σκοπεύουμε να εκτελέσουμε το πρόγραμμα για δύο χρόνια - κάθε περιφερειακό στάδιο διαρκεί 3 μήνες. Ως εκ τούτου, θα μπορέσουμε να καλύψουμε 8 περιοχές, με έναν νικητή να ορίζεται για καθεμία από αυτές. Μετά από αυτό, το επίκεντρο του διαγωνισμού θα μετακινηθεί στην Καραϊβική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική Αφρική στο τέλος του έτους.

- Τι προνόμια και τα βραβεία πρέπει να περιμένουν από εσάς οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες και ο νικητής συγκεκριμένα;

Οι περιφερειακοί νικητές θα έχουν βραβευτεί με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ και θα γιορταστούν δημοσία και στα μέσα ενημέρωσης. Όλοι οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν θα παρουσιαστούν στην διαδικτυακή γκαλερί BE OPEN Art, φυσικά. Επιπλέον, μια έκθεση τέχνης είναι ένας τέλειος τρόπος για να δείξουν το ταλέντο τους στο ευρύ κοινό – θα βοηθήσει τους καλλιτέχνες να γίνει γνωστούς και θα τους προσφέρει μια πλατφόρμα για να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης και στους πιθανούς υποστηρικτές.

- Μπορείτε να εξηγήσετε τι είναι το BE OPEN Art και γιατί δημιουργήθηκε;

Το BE OPEN Art είναι μια διαδικτυακή γκαλερί σύγχρονης τέχνης που δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να προσφέρει σε ανερχόμενους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον κόσμο των επαγγελματιών της τέχνης και των συλλεκτών. Το BE OPEN καλωσορίζει ιδιαίτερα τους δημιουργούς που δεν έχουν δικούς τους πόρους, ευκαιρίες υποστήριξης και προώθησης: πτυχιούχους, αυτοδίδακτους καλλιτέχνες, νέους καλλιτέχνες.

real_e663a548-ab0c-43ed-a04d-117bb858ba6a.jpeg

Κάθε μήνα η ομάδα εμπειρογνωμόνων μας επιλέγει 20 νέους καλλιτέχνες για τη γκαλερί και τότε, χρησιμοποιώντας διαδικτυακή ψηφοφορία, ορίζουμε τον Καλλιτέχνη του Μήνα και τον Καλλιτέχνη της Χρονιάς και μετά τους βραβεύουμε με ένα χρηματικό έπαθλο.

- Υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στην τέχνη που προωθείτε με τη γκαλερί σας;

Πρώτα και κύρια, το BE OPEN Art επιλέγει καλλιτέχνες σε πρώιμο στάδιο της καριέρας τους που δίνουν έμφαση στην κοινωνική συνείδηση, το φιλοσοφικό νόημα και τις αισθητικές λύσεις για τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, όπως ανισότητα, έλλειψη διαφορετικότητας, περιβαλλοντικά ζητήματα, και τον καταναλωτισμό. Κατά κάποιον τρόπο, το έργο βλέπει την αποστολή του στην αναζήτηση νέων ινφλουένσερ στην καλλιτεχνική σκηνή και καλεί όλους να συνεισφέρουν σε αυτή τη διαδικασία.

- Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, γιατί πιστεύετε ότι η υποστήριξη τις πολιτιστικές ταυτότητες είναι σημαντικό;

Ενώ γίνονται επιλογές για το BE OPEN Art, επικοινωνούμε με εκατοντάδες ανερχόμενους καλλιτέχνες παγκοσμίως και συζητάμε τις φιλοδοξίες τους και τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν για να κάνουν πραγματικά το πάθος τους για τη δημιουργικότητα επάγγελμά τους. Βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά τέχνης για μοναδικές πολιτιστικές παραδόσεις και οπτική αναπαράσταση τοπικών ταυτοτήτων. Ωστόσο, έχει γίνει επίσης προφανές ότι σε ορισμένες περιοχές είναι πιο δύσκολο για έναν νέο καλλιτέχνη να γίνει γνωστός από ό,τι σε άλλες. Γι' αυτό το BE OPEN θα επικεντρωθεί σε περιοχές με λιγότερο ανεπτυγμένη αγορά τέχνης, για να υποστηρίξει αυτούς τους καλλιτέχνες. BE OPEN Art θα τους διευκολύνει να λάβουν την προσοχή και την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους στην τέχνη και επομένως να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων που θα την εκτιμήσουν.

- Γιατί η υποστήριξη των αναδυόμενων ταλέντων είναι τόσο σημαντική για το ίδρυμά σας;

Όλο το ήθος του BE OPEN είναι η προώθηση της δημιουργικότητας και της ελευθερίας της σκέψης σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Η δημιουργική σκέψη είναι αυτό που μας επέτρεψε να εξελιχθούμε τεχνικά και επιστημονικά και να προχωρήσουμε σε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, με κατανόηση και ποικιλομορφία που αγκαλιάζει. Πιστεύω ότι η δημιουργική έκφραση μέσω των τεχνών και των σχεδίων είναι μεγάλη αξία και έμπνευση για όλους μας.

- Οι εκθέσεις τέχνης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δικής σας πολιτιστικής ζωής;

Μου λείπουν οι δημόσιες εκδηλώσεις, το παραδέχομαι. Το να μπορούμε να συζητάμε πράγματα που αγαπάμε με άλλους ανθρώπους απευθείας, να βλέπουμε την αντίδρασή τους στην τέχνη, να μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που μας προκαλεί – αυτό είναι πολύτιμο. Διερευνούμε την πιθανότητα να διοργανώσουμε την εναρκτήρια έκθεση τέχνης μας στην Κύπρο ιδιαίτερα, καθώς προσωπικά είμαι πολύ δεμένη με το νησί και τους ανθρώπους του και η τοποθεσία του είναι ιδανική για να αναπαραστήσει την Ανατολική Μεσόγειο.

- Θα είστε πρόθυμοι να εμπλέξετε τοπικούς οργανισμούς στο έργο;

Σίγουρα. Απευθυνθήκαμε πρώτα στο στο γραφείο του Προέδρου και στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να παρουσιάσουμε το έργο μας και την έκθεση που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του έτους και είμαστε απόλυτα ανοιχτοί να συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους εμπλουτισμού της πολιτιστικής ατζέντας της Κύπρου.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy