Πώς να μεγαλώσετε οικολογικά το κατοικίδιό σας; (VIDEO)


Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά τα κατοικίδια είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, σε όλο τον κόσμο.

 

Το 2018 καταγράφηκαν περισσότερα από 470 εκατομμύρια σκυλιά και 370 εκατομμύρια γάτες ως κατοικίδια. Όλοι αγαπάμε τους γούνινους φίλους μας καθώς φέρνουν χαρά και άνευ όρων αγάπη στη ζωή μας. Ωστόσο, όσον αφορά το περιβάλλον, ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κατοικίδιου ζώου μας και πώς μπορούμε να το μειώσουμε;

Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίδραση προκαλείται από τη διατροφή. Τα περισσότερα κατοικίδια έχουν μια διατροφή με βάση το κρέας, η οποία γνωρίζουμε ότι απαιτεί πολλή γη, ενέργεια και νερό. Σύμφωνα με μελέτες, τα κατοικίδια καταναλώνουν έως και το ένα πέμπτο του κρέατος και των ψαριών στον κόσμο, γεγονός που οδηγεί σε υψηλό αποτύπωμα άνθρακα σε ένα κατοικίδιο ζώο. Από τη μία πλευρά, η βιομηχανία τροφών για κατοικίδια δεν παράγει αρκετά βιώσιμα προϊόντα. Σε ορισμένες χώρες, οι εμπορικές ξηρές τροφές για κατοικίδια έχουν υψηλότερο ποσοστό ζωικού κρέατος σε σχέση με τις ανθρώπινες τροφές. Από την άλλη πλευρά, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες, η υπερβολική σίτιση και η σπατάλη τροφίμων είναι ένα κοινό πρόβλημα. Το ακριβές αποτύπωμα άνθρακα εξαρτάται από τον τύπο του ζώου, το μέγεθος και τη διατροφή. Σε ένα μη βιώσιμο σενάριο, το αποτύπωμα άνθρακα ενός σκύλου είναι διπλάσιο από αυτό ενός αυτοκινήτου 4x4.

Παρόλο που το αποτύπωμα άνθρακα ενός κατοικίδιου ζώου είναι τόσο υψηλό λόγω της διατροφής, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μετατρέψουμε τα κατοικίδιά μας σε vegans. Όλοι θέλουμε οι σύντροφοί μας να είναι υγιείς και χαρούμενοι και υπάρχουν ένα σωρό βιώσιμοι τρόποι για να συμβεί αυτό:

Αγοράστε βιώσιμα προϊόντα διατροφής για τα κατοικίδια ζώα σας. Δοκιμάστε επιλογές για χορτοφάγους και vegan και δείτε αν αρέσει στον γούνινο φίλο σας. Εάν δεν λειτουργεί ή ανησυχείτε γενικά για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, εξετάστε τις πρωτεΐνες των εντόμων. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, τα προϊόντα που παράγονται από βρώσιμα έντομα είναι η τελευταία καινοτομία όσον αφορά τις βιώσιμες τροφές για ζώα συντροφιάς, λόγω των θρεπτικών αξιών τους και των πολύ χαμηλών εκπομπών θερμοκηπίου στην παραγωγή (96 % λιγότερες από τα προϊόντα βοδινού κρέατος).

399A2514_copy.jpg

Μην ξεχνάτε ότι τα απορρίμματα του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, ειδικά τα περιττώματα της γάτας, τα οποία μπορούν περιέχουν ένα παράσιτο που είναι επικίνδυνο για τους ανθρώπους και τα ζώα. Μην πετάτε τα απορρίμματα ζώων στην τουαλέτα, αλλά σε ενδεδειγμένους κάδους σκουπιδιών. Για τη συλλογή τους χρησιμοποιήστε βιοδιασπώμενες σακούλες ή παλιές εφημερίδες!

Επιλέξτε βιώσιμα προϊόντα όχι μόνο για τον καθαρισμό του χώρου σας, αλλά και όταν πλένετε τους τριχωτούς συντρόφους σας. Δοκιμάστε βιολογικά και φυσικά σαμπουάν ή ακόμα καλύτερα, φτιάξτε τα μόνοι σας με φυσικά συστατικά. Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κατοικίδιου ζώου σας.

399A2558_copy.jpg

Παίξτε με τα κατοικίδιά σας και περάστε χρόνο μαζί τους έξω! Γίνετε δημιουργικοί και με τα παιχνίδια τους, χωρίς να αγοράζετε προϊόντα που βλάπτουν το περιβάλλον! Εναλλακτικά, βάλτε τη φαντασία σας και φτιάξτε εσείς τα επόμενα τους παιχνίδια! Και φυσικά, αν αγοράσετε ένα παιχνίδι, ένα λουρί ή ένα κρεβάτι, προτιμάτε πάντα ένα ανθεκτικό και φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν.

Τα Lidl Eco Hacks, η νέα οικολογική πρωτοβουλία της Lidl Κύπρου, είναι μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, στο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο! Στο τελευταίο επεισόδιο, η ραδιοφωνική παραγωγός και σκυλομαμά Φαίδρα Σαρικάκη δείχνει έξυπνες συμβουλές για να κάνουμε πιο βιώσιμη τη ζωή μας αλλά και αυτή των κατοικίδιων μας!

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κατοικίδιού μας και με πολύ μικρή προσπάθεια, μπορούμε όλοι μας να κάνουμε τη διαφορά. Στο τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks θα δείτε πρακτικές οικολογικές συμβουλές, ειδικά για τα κατοικίδιά σας για να τα μεγαλώνετε πιο βιώσιμα!

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy