fbpx

Η θέση του ΑΚΕΛ για την σύγκρουρή ΠτΔ - Γενικού Ελεγκτή


Γραπτή Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ

 

για τη σύγκρουση του Προέδρου με τον Γενικό Ελεγκτή

 

Στα εφτά και πλέον χρόνια που ο κ. Αναστασιάδης είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει συγκρουστεί κατά τρόπο θεσμικά απαράδεκτο με όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους. Συγκρούστηκε με τους δύο πρώην διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, εκτοξεύοντας μύδρους και απειλές, καθώς και με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, το νομικό του σύμβουλο, υποχρεώνοντάς τον κ. Κληρίδη να πει το γνωστό «ντροπή». Ήταν τότε που ο κ. Αναστασιάδης υπερασπιζόταν ως μάρτυρας τον κ. Ερωτοκρίτου στα Δικαστήρια, την ώρα που η Δημοκρατία τού ασκούσε ποινική δίωξη για πολύ σοβαρά αδικήματα. Ανάλογα πράττει δυστυχώς και με τον Γενικό Ελεγκτή.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού έχει πρόβλημα με τον έλεγχο, έχει πρόβλημα με τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία. Εδώ και μέρες καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να απαντήσει για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες, για τα χρυσά διαβατήρια και τα ιδιωτικά τζετ και εισπράττουμε σιγή ιχθύος. Ευαγγελίζονται τη διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό αλλά επιλέγουν και επιβάλλουν συσκότιση και αδιαφάνεια.

Αναμφίβολα η σύγκρουση του Προέδρου με τον Γενικό Ελεγκτή μόνο ζημιά προκαλεί. Τόσο στους θεσμούς όσο και στην εικόνα της Πολιτείας. Πόσο μάλλον που χύνει νερό στο μύλο της απαξίωσης της δημόσιας ζωής και απογοητεύει -δικαιολογημένα- τους πολίτες. Στη δική μας αντίληψη, οι αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή είναι οριοθετημένες από το Σύνταγμα. Το άρθρο 116 επιτρέπει τον έλεγχο στις δαπάνες του κράτους και στη διαχείριση κρατικών πόρων, με στόχο την αποτροπή διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως και της Νομικής Υπηρεσίας. Μια θεσμική ανεξαρτησία που πλήττεται όταν σε αυτές τις θέσεις προορίζονται για διορισμό πρόσωπα που δεν διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Ελεγκτής δεν πρέπει να εμπλέκεται, άμεσα ή έμμεσα, στις πολιτικές αποφάσεις, ενίοτε υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του και δίνοντας έτσι το έναυσμα ή το άλλοθι για να αμφισβητείται η θεσμική αμεροληψία του. Βέβαια οι κυβερνώντες, είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα σεβασμού στου θεσμούς. Επί των ημερών τους πλήττεται καθημερινά η χρηστή διοίκηση ενώ η σύγκρουση συμφέροντος και η διαπλοκή αγγίζουν -δυστυχώς- μέχρι και το ίδιο το Προεδρικό.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θα μπορούσε να είναι ένα τεστ με την ερώτηση «Τι είναι παράξενο στην εικόνα;». Πόσοι από εσάς θα δείτε με την πρώτη ματιά την κίνηση του Πάπα να κλείσει μόνος του την πόρτα του αυτοκινήτου; Σας φαίνεται κοινό; Και όμως δεν είναι, μάλιστα δεν είναι για κανέναν πολιτικό ή δημόσιο πρόσωπο. Είναι όμως για τον Πάπα Φραγκίσκο και είναι ένας από τους λόγους που έχει τόσο μεγάλη απήχηση και είναι τόσο αγαπητός. EPA/ALESSANDRO DI MEO

Ήξερες ότι...

Στη Δανία το 2,6% των παιδιών γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα


Τρίτη
29
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Γιορτάζουν : Κυριάκος

1911
Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.
1932
Σεισμική δόνηση ταράζει τη Θεσσαλονίκη.
1941
Ξεκινάει στη Σοβιετική Ένωση η σφαγή του Μπάμπι Γιάρ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 Εβραίοι.
1944
Οι σοβιετικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία.
1950
Απελευθερώνεται η Σεούλ με αμερικανική επέμβαση στην Κορέα (η Σεούλ ελευθερώνεται και παραδίδεται στον Πρόεδρο Σίγκμαν Ρι)
1954
Με συνθήκη δημιουργείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός για πυρηνική έρευνα (CERN).
1970
Ορκίζεται νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του Νάσερ, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Σαντάτ.
1992
Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία
1993
Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
2004
Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy