fbpx

Εθελοντισμός: Όταν η ανθρώπινη ανάγκη για προσφορά μετουσιώνεται σε δράση! Της Δωρίτας Μαρκαντώνη

Εθελοντισμός – μία λέξη, τεράστιο έργο!

 

Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών πλησιάζει και σκοπό της έχει την αναγνώριση και την προβολή της εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία. Ο εθελοντής τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου, όπως έχει οριστεί από το 1985 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ από το 1994 έχει καθιερωθεί στην Κύπρο και η Εβδομάδα Εθελοντισμού, από το ΠΣΣΕ (1 – 8 Δεκεμβρίου). Βασικός στόχος της Εβδομάδας Εθελοντισμού είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις εθελοντικές οργανώσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς, όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προσφέρει τον ελεύθερό του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή ενός φορέα. 

Συνήθως, τον συναντάμε σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την κοινωνία μας, τον πολιτισμό, το περιβάλλον ή τα ζώα, δηλαδή με οτιδήποτε αλληλεπιδρούμε. Τον τελευταίο καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο εθελοντισμός έχει στραφεί περισσότερο σε δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Επί της ουσίας, το να είμαι εθελοντής σημαίνει να προσφέρω, να βοηθώ κάποιον που έχει ανάγκη και να συμβάλλω με την προσπάθειά μου για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, κάτι το οποίο πηγάζει από τον άνθρωπο που επιθυμεί να συνδράμει στο σύνολο προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερό του χρόνο.

Η σημασία του εθελοντισμού

Τα οφέλη που προσκομίζει ο ίδιος ο εθελοντής μέσω της προσφοράς του, είναι πολλαπλάσια της προσφοράς που ο ίδιος παρέχει. Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες, ότι ο εθελοντής, μέσα από τη δράση του σε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις ή και προγράμματα, αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες. Παράλληλα, μαθαίνει να συνεργάζεται και να λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα, αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες και νέες συνεργασίες, ενώ έρχεται σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και φιλοσοφίες. Διευρύνει ακόμη τους ορίζοντές του, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Χρειάζεται να τονιστεί η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας εθελοντισμού στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ο εθελοντισμός διδάσκει στο παιδί να σέβεται και να αλληλεπιδρά μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αποτελεί και μια εξαιρετική εμπειρία για τη μετέπειτα εξέλιξή του. Αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας μέσα στις ομάδες, απαλείφοντας το αίσθημα του ανταγωνισμού, ενώ το παιδί μαθαίνει εμπειρικά πόσο σημαντικό είναι και σε πόσο βαθμό μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά εμείς οι ίδιοι, αν το θελήσουμε, στο περιβάλλον (κοινωνικό και μη) που ζούμε, ώστε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες της ζωής των συνανθρώπων μας και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τις συνθήκες της ίδιάς μας της ζωής.

Η προσφορά εξάλλου, γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπό του. Τα χαρούμενα πρόσωπα, τα «ευχαριστώ», το συναίσθημα επιτυχίας της ομαδικής προσπάθειας, η εσωτερική πληρότητα  που βιώνεις όταν προσφέρεις, συνιστούν μερικά μόνο από τα οφέλη του εθελοντισμού. Είναι γεγονός ότι, όταν οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν! Να κάνουν, να βελτιώσουν και να αλλάξουν πολλά! 

 

Γράφει: Δωρίτα Μαρκαντώνη

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου

Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ενα ρομπότ στο μπαρ. Σε πανέμορφο μπαρ στην Σεούλ τοποθέτησαν ένα ρομπότ όχι για να ακούσει τον πόνο σας όταν τα πιείτε αλλά για να λαξεύει ολοστρόγγυλα παγάκια! REUTERS/Kim Hong-Ji

Ήξερες ότι...

Ο Τζον Γουέιν κέρδισε κάποτε από τον ιδιοκτήτη του το κόλεϊ, που ενσάρκωσε τη θρυλική τηλεοπτική Lassie, σε μία παρτίδα πόκερ.

Σήμερα


Σάββατο
6
Ιουνίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

1850
Ο Λιβάις Στράους παρουσιάζει για πρώτη φορά το παντελόνι τζιν.
1923
Στη Διάσκεψη της Λοζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση στην Ιταλία του Καστελόριζου.
1949
Ο Τζορτζ Όργουελ εκδίδει το «1984».
1995
Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή.
1996
Βγαίνει στον αέρα το πρώτο μουσικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, το MAD TV.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy