Εθελοντισμός: Όταν η ανθρώπινη ανάγκη για προσφορά μετουσιώνεται σε δράση! Της Δωρίτας Μαρκαντώνη

Εθελοντισμός – μία λέξη, τεράστιο έργο!

 

Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών πλησιάζει και σκοπό της έχει την αναγνώριση και την προβολή της εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία. Ο εθελοντής τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου, όπως έχει οριστεί από το 1985 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ από το 1994 έχει καθιερωθεί στην Κύπρο και η Εβδομάδα Εθελοντισμού, από το ΠΣΣΕ (1 – 8 Δεκεμβρίου). Βασικός στόχος της Εβδομάδας Εθελοντισμού είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις εθελοντικές οργανώσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς, όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προσφέρει τον ελεύθερό του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή ενός φορέα. 

Συνήθως, τον συναντάμε σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την κοινωνία μας, τον πολιτισμό, το περιβάλλον ή τα ζώα, δηλαδή με οτιδήποτε αλληλεπιδρούμε. Τον τελευταίο καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο εθελοντισμός έχει στραφεί περισσότερο σε δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Επί της ουσίας, το να είμαι εθελοντής σημαίνει να προσφέρω, να βοηθώ κάποιον που έχει ανάγκη και να συμβάλλω με την προσπάθειά μου για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, κάτι το οποίο πηγάζει από τον άνθρωπο που επιθυμεί να συνδράμει στο σύνολο προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερό του χρόνο.

Η σημασία του εθελοντισμού

Τα οφέλη που προσκομίζει ο ίδιος ο εθελοντής μέσω της προσφοράς του, είναι πολλαπλάσια της προσφοράς που ο ίδιος παρέχει. Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες, ότι ο εθελοντής, μέσα από τη δράση του σε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις ή και προγράμματα, αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες. Παράλληλα, μαθαίνει να συνεργάζεται και να λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα, αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες και νέες συνεργασίες, ενώ έρχεται σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και φιλοσοφίες. Διευρύνει ακόμη τους ορίζοντές του, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Χρειάζεται να τονιστεί η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας εθελοντισμού στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ο εθελοντισμός διδάσκει στο παιδί να σέβεται και να αλληλεπιδρά μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αποτελεί και μια εξαιρετική εμπειρία για τη μετέπειτα εξέλιξή του. Αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας μέσα στις ομάδες, απαλείφοντας το αίσθημα του ανταγωνισμού, ενώ το παιδί μαθαίνει εμπειρικά πόσο σημαντικό είναι και σε πόσο βαθμό μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά εμείς οι ίδιοι, αν το θελήσουμε, στο περιβάλλον (κοινωνικό και μη) που ζούμε, ώστε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες της ζωής των συνανθρώπων μας και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τις συνθήκες της ίδιάς μας της ζωής.

Η προσφορά εξάλλου, γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπό του. Τα χαρούμενα πρόσωπα, τα «ευχαριστώ», το συναίσθημα επιτυχίας της ομαδικής προσπάθειας, η εσωτερική πληρότητα  που βιώνεις όταν προσφέρεις, συνιστούν μερικά μόνο από τα οφέλη του εθελοντισμού. Είναι γεγονός ότι, όταν οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν! Να κάνουν, να βελτιώσουν και να αλλάξουν πολλά! 

 

Γράφει: Δωρίτα Μαρκαντώνη

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου

Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού

 

Φωτογραφία της ημέρας

mpalala

Μπαλάκια. Αν αγαπάς ένα άθλημα βρίσκεις τρόπους να το δείξεις. Μπαλάκια στα μαλλιά λοιπόν για την κυρία που βρέθηκε στο Australian Open ανάμεσα σε Ελληνες με σημαίες που καμάρωναν για τον Στέφανο Τσιτσιπά. EPA/MAST IRHAM

Ήξερες ότι...

Μισό λίτρο μιας οποιασδήποτε cola περιέχει ποσότητα καφεΐνης ίση με αυτήν που περιέχει μια κούπα καφέ.

Σήμερα


Τρίτη
22
Ιανουαρίου
2019

Γιορτάζουν : Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Τιμοθέα, Τιμοθέη, Τίμα, Τίμη, Θέος, Θέα, Θέη

1771
Η Ισπανία παραχωρεί τις Νήσους Φώκλαντ στην Μεγάλη Βρετανία.
1830
Με τη Σύμβαση του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ανεξάρτητο κράτος.
1840
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι εγκαθίστανται στη Νέα Ζηλανδία.
1879
Οι Ζουλού αιφνιδιάζουν και συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Μάχη της Ισαντλουάνα.
1972
Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.
1980
Οι Σοβιετικές Αρχές συλλαμβάνουν τον φυσικό και πολιτικό αγωνιστή Αντρέι Ζαχάρωφ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2

Ακολουθήστε μας

facebook twiter google p linkin