Απόλυση: Η επόμενη μέρα. Του Δημήτρη Εργατούδη


79364CBF16EB5273020141C3F9405C76

Το 1967 οι ψυχίατροι Thomas Holms και Richard Rahe, ύστερα από έρευνες που διεξήγαγαν και στις οποίες συμμετείχαν 5.000 άτομα, κατάρτισαν έναν κατάλογο με 43 πιο αγχώδη γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν έναν άνθρωπο. Στον κατάλογο αυτόν, η απόλυση από τη δουλειά κατατάσσεται 8η.

Σε καιρούς οικονομικής ομαλότητας, όταν οι απολύσεις δεν είναι ομαδικές και δεν δημοσιοποιούνται, πολλοί απολυόμενοι συνήθως δεν αποκαλύπτουν σε συγγενείς και φίλους ότι απολύθηκαν. Απλώς αναφέρουν ότι υπέβαλαν οικειοθελώς αίτηση για πρόωρη αφυπηρέτηση.

Αν περιλαμβάνεστε στους άτυχους που απολύθηκαν, όπως κι αν παρουσιάσετε την απόλυσή σας, αυτή δεν παύει να σας προκαλεί συναισθήματα πόνου και θυμού, αρχικά, και σύγχυσης και απογοήτευσης, αργότερα.

Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε να απαλλαγείτε από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, συζητώντας το θέμα με τον/τη σύζυγό σας, τους συγγενείς και φίλους, και – γιατί όχι – και με κάποιον ειδικό σύμβουλο. Αν δεν το κάνετε αυτό οι αντιστάσεις σας συνεχώς θα μειώνονται και πιθανόν να καταλήξετε στην κατάθλιψη. Θα προηγηθούν τα εξής:

  • θα κοιμάστε νωρίς και θα ξυπνάτε από τα χαράματα
  • θα παρακολουθείτε συνεχώς τηλεόραση και DVD
  • θα είστε συνεχώς μπροστά στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή σερφάροντας στο διαδίκτυο
  • θα παίζετε ηλεκτρονικά παιγνίδια
  • θα απομονωθείτε, και θα νομίζετε ότι σας έχουν απομονώσει οι φίλοι σας
  • θα χάσετε κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή
  • θα γίνετε εριστικοί και κυνικοί.

Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι μια απόλυση είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα στην καριέρα ενός ανθρώπου. Και όμως υπάρχουν παραδείγματα που άνθρωποι οι οποίοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, διέπρεψαν στη νέα τους δουλειά.

Αφού αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα σας και ηρεμήσετε κάπως, θα πρέπει να μελετήσετε την οικονομική σας κατάσταση και να αναπροσαρμόσετε ανάλογα τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική διάρκεια κατά την οποία θα παραμείνετε άνεργος. Αν πλησιάζετε το όριο συνταξιοδότησης – οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις την ονομάζουν «σύνταξη γήρατος» - και αποφασίσετε να μην ψάξετε για νέα δουλειά, υπολογίστε τη χρονική διάρκεια μέχρι να πάρετε τη σύνταξή σας. Και στις δυο περιπτώσεις αποφύγετε την αγορά ακριβών αντικειμένων, τις ακριβές διακοπές και προπαντός μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε νέα δάνεια. Μην το παρακάνετε όμως, ιδιαίτερα αν δεν προτίθεστε να συνταξιοδοτηθείτε.

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί απολυόμενοι, οι οποίοι βιάζονται να αποκατασταθούν αμέσως εργασιακά, είναι να αποδεχτούν την πρώτη δουλειά που θα τους προσφερθεί. Φυσικά είναι δύσκολο να είναι κανείς πολύ επιλεκτικός σε καιρούς κρίσεως, όμως είναι καλύτερα να θέτετε στον εαυτόν σας κάποιες προϋποθέσεις προτού δεσμευθείτε σε μια νέα εργασία: πρώτο σας μέλημα θα είναι να βεβαιωθείτε ότι η δουλειά που σας προσφέρεται συνάδει με τα προσόντα, την πείρα, τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά σας. Αν δεν το κάνετε αυτό πιθανόν να καταλήξετε σε μια εξουθενωτική εργασία, στην οποία να σας υποτιμούν και να σας προσβάλλουν.

Η θετική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης αρχίζει από την πρώτη στιγμή που θα ενημερωθείτε για την απόλυσή σας. Μην αντιμιλήσετε στον κομιστή των κακών ειδήσεων και προπαντός μην ορκιστείτε εκδίκηση. Από τη συμπεριφορά σας πιθανόν να εξαρτηθεί το πόσο καλές συστάσεις θα σας δώσει αυτός ο άνθρωπος ή αν θα σας βοηθήσει ή θα βάλει εμπόδια – ναι υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι - στις προσπάθειές σας να βρείτε καινούργια εργασία. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να γκρεμίσετε τις γέφυρες επικοινωνίας με τον εργοδότη σας είναι ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον οι δρόμοι σας να ξαναδιασταυρωθούν.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να φύγετε κόσμια και με αξιοπρέπεια. Αυτός που θα σας ανακοινώσει την απόλυσή σας δεν είναι και ο ευτυχέστερος των ανθρώπων και συνήθως δεν είναι αυτός που αποφασίζει για τις απολύσεις. Αυτός εκτελεί το άχαρες έργο να τις ανακοινώνει. Αν προτίθεσθε να ψάξετε για δουλειά αλλού, ο εργοδότης σας μπορεί με τις συστάσεις και τις διασυνδέσεις του να σας βοηθήσει να αποκατασταθείτε εργασιακά πιο σύντομα. Εξ άλλου, αν διατηρήσετε την ψυχραιμία σας θα είστε σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτείτε ένα καλύτερο πακέτο αποχώρησης, αν υπάρχει τέτοια ευχέρεια.
Συνοψίζοντας:

  • Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι μια απόλυση δημιουργεί διάφορα αρνητικά συναισθήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία και με τη συμπαράσταση του/της συζύγου, της οικογένειας, των φίλων και – εν ανάγκη- με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.
  • Προσπαθήστε να φύγετε κύριοι και κυρίες από την εργασία σας. Να θυμάστε ότι αυτός που θα σας ανακοινώσει την απόλυσή σας δεν το αποφάσισε ο ίδιος. Πολλές φορές βρίσκεται κι αυτός σε πολύ δύσκολη θέση. Και να μην ξεχνάτε ότι οι δρόμοι σας μ’ αυτόν, τους προϊσταμένους σας και τους συναδέλφους σας, πιθανόν να ξαναδιασταυρωθούν.
  • Στην προσπάθειά σας να βρείτε αμέσως δουλειά, μην πέσετε στην παγίδα να ασχοληθείτε με κάτι που δεν θα ανταποκρίνεται στα προσόντα και τα ενδιαφέροντά σας.
  • Ανάλογα με την ηλικία σας και την απόφασή σας να ξαναεργαστείτε ή όχι, κάνετε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό.

Τέλος, όσον αφορά τους βαθιά θρησκευόμενους, αυτοί είναι οι πρώτοι που θα ξεπεράσουν τα προβλήματα εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στον Θεό.

 

Γράφει: Δημήτρης Εργατούδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy