Μία πραγματική ιστορία: Η ημέρα που μας περιόρισαν την ελευθερία λόγου. Του Δημήτρη Δημητρίου


Τα πιο κάτω είναι αληθινά γεγονότα που επηρέασαν την επιχειρηματικότητα μας, την οικονομική μας σταθερότητα, την ψυχολογία μας αλλά κυρίως την ελευθερία λόγου και την πρόσβαση στην ενημέρωση μερίδας Κύπριων πολιτών.

 

Γράφει: Δημήτρης Δημητρίου

Θέλω να σας διηγηθώ την δυστοπική κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα από την προηγούμενη Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ονομάζομαι Δημήτρης Δημητρίου. Μαζί με τον συνέταιρο μου, Άκη Σπαστρή, δημιουργήσαμε το 2010 ένα Google Blog, το allcyprusnews.blogspot.com, και ταυτόχρονα στις 10 Νοεμβρίου 2010 το αντίστοιχο Facebook Page του Cyprus News. Το Cyprus News μεγάλωσε και την 1η Απριλίου του 2011 το μετατρέψαμε σε επαγγελματική δουλειά, το γνωστό σε αρκετούς, CyprusNews.eu. Το Facebook Page παρέμεινε το ίδιο. Πάντα μέλημα μας ήταν η σφαιρική ενημέρωση και το πετύχαμε συνεργαζόμενοι με όλες σχεδόν τις πηγές στην Κύπρο, αρκετές στην Ελλάδα αλλά και με κάποιες διεθνείς συνεργασίες.

Διανύοντας τα χρόνια, καλύψαμε σφαιρικά και θεωρώ με αρκετή επάρκεια, όλα τα μεγάλα και μικρά γεγονότα της επικαιρότητας, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο έπακρο. Η επισκεψιμότητα του CyprusNews.eu για τον Μάιο που ολοκληρώθηκε ήταν πάνω από 220.000 μοναδικούς επισκέπτες και πάνω από 1.300.000 page views.  Κύριο μέσο αλληλεπίδρασης των χρηστών του CyprusNews.eu ήταν από την αρχή το Facebook Page, Cyprus News το οποίο αναπτύχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες σελίδες στην Κύπρο, αριθμώντας μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 88,412 Facebook Likes. Περίπου το 25% της κυπριακής digital κοινότητας.

Αυτά για να τοποθετήσουμε την ιστορία μας σε ένα πλαίσιο για το τι συνέβηκε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Από την προηγούμενη λοιπόν Παρασκευή 14/6/19 εντοπίσαμε 2-3 notifications που μας κατηγορούσαν άκουσον άκουσον για αναρτήσεις με περιεχόμενο ρητορικής μίσους. Τι περιείχαν; Ήταν ειδησεογραφικές αναρτήσεις από σοβαρές πηγές με αναφορές στο ΕΛΑΜ και στη Χρυσή Αυγή. Καθαρά ειδησεογραφικές. Χωρίς υποστήριξη προφανώς. Όπως όλες τις πιθανές αναφορές στο θέμα που έχετε συναντήσει μπροστά σας όλα αυτά τα χρόνια. Για παράδειγμα η μία ανάρτηση είχε πηγή την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ημερομηνίας  25/2/2014 και ανέφερε πως «Το ΕΛΑΜ κατέρχεται στις Ευρωεκλογές», άλλη από την Offsite, άλλη από το Sigmalive, όλες αντιλαμβάνεστε αντίστοιχου περιεχομένου. Σημειώστε πως οι αναρτήσεις ήταν του 2012, του 2013 και του 2014. Ταυτόχρονα υπήρχαν άλλες 5 αναρτήσεις που σημειώθηκαν ως προβληματικές, τις οποίες όμως το σύστημα του Facebook δεν μας άφηνε να εξετάσουμε.

Ακολούθως την Τετάρτη 19/6/19 το απόγευμα το Facebook προχώρησε ένα βήμα ακόμα και κατέβασε την σελίδα του Cyprus News από το Facebook. Κατηγορώντας μας για hate speech!

Από τότε μπήκαμε σε μια παράλληλη δυστοπική κατάσταση και ζούμε τη δίκη του Κάφκα.

Κατηγορούμαστε από κάποιους που δεν γνωρίζουμε, για κάτι που δεν κάναμε και στο τέλος αρχίσαμε να νιώθουμε και λίγο ένοχοι περιμένοντας την ποινή μας...

Κάναμε ένσταση. Εξηγήσαμε το παράλογο της κατάστασης. Μας ενέκριναν ήδη 2 από τα 8 posts ως λάθος απόφαση τους. Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουμε με έναν άνθρωπο και να εξηγήσουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες. Αλλά φεύ...

Στείλαμε πάμπολλα emails διαμαρτυρώμενοι για την κατάσταση και την κατάφωρη αδικία αλλά λαμβάναμε απαντήσεις τυποποιημένες. Πώς το ψάχνουν και θα επανέλθουν. Και επανήλθαν το βράδυ της Δευτέρας 24/6/19. Το μήνυμα έλεγε πως λυπούνται πολύ αλλά η “The Team” αποφάσισε πως δεν θα ανοίξει ξανά τη σελίδα με μια νέα δικαιολογία. This Page has been unpublished for causing people to like or engage with it unintentionally in a misleading way μας απάντησε το bot του Facebook. Δεν έχει καμία σημασία εάν αυτό είναι ψέματα. Δεν έχει καμία σημασία εάν αυτό δεν βγάζει καν νόημα για μια ειδησεογραφική σελίδα. Δεν έχει καμία σημασία εάν ποτέ δεν κάναμε λάθος, τηρώντας τους όρους χρήσης. Ετσι αποφάνθηκε το Facebook. Και η απόφαση είναι τελεσίδικη. Αδιαφορώντας για το τί είχαμε να πούμε. Αδιαφορώντας για τα χρήματα και τον κόπο που επενδύθηκαν στο όλο πρότζεκτ για 9 χρόνια. Αδιαφορώντας εάν είμαστε μέλη του Συνδέσμου Εκδοτών Διαδικτύου Κύπρου που προάγουμε την ελεύθερη ενημέρωση, τον ελεύθερο λόγο αλλά και την ποιότητα της ενημέρωσης στο διαδίκτυο. Διότι αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το καρπούζι...

Μετά την τελική απόφαση εκ μέρους του Facebook, μαζέψαμε τα κομμάτια μας, απόφασίσαμε πως δυστυχώς είμαστε γυμνοί απέναντι στον γίγαντα και προχωρήσαμε στην δημιουργία καινούργιας σελίδας από το μηδέν, την οποία και σας καλούμε να ακολουθήσετε αλλά και να καλέσετε τους φίλους σας για να ξαναδημιουργήσουμε την κοινότητα μας. Θα βρείτε τη νέα σελίδα ΕΔΩ:

Παρόλαυτα το θέμα δεν θα το αφήσουμε ετσι. Συλλογικά, μαζί με τους υπόλοιπους κυπριακούς online publishers, τους οποίους μέσω αυτού του άρθρου θα ήθελα και προσωπικά να ευχαριστήσω για την στήριξη και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν την τελευταία εβδομάδα, θα πάρουμε το θέμα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2019 να περιορίζεται η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία στην ενημέρωση.  Ακόμα και αν μιλάμε για τον γίγαντα των κοινωνικών δικτύων.

Γράφει: Δημήτρης Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γιορτάζουν : Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

1906
Σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
1946
Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.
1954
Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1980
Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy