fbpx

Η Προεδρία φεύγει, η Κύπρος έρχεται... Του Δημήτρη Δημητρίου

Όλα όσα θετικά ακούγονται για την Κυπριακή Προεδρία είναι πραγματικότητα. Όντως πέτυχε η Κυπριακή Προεδρία. Και συγκεριμένα πέτυχε κυρίως δυο πράγματα...

 

 

 

Να μην αποτύχει, γεγονός το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο για μια Προεδρεύουσα χώρα.

Απέδειξε οτι ο δημόσιος τομέας, εάν θέλει, μπορεί να λειτουργήσει πάρα πολύ καλά και αποδοτικά και μάλιστα από τις Βρυξέλλες.

Αριθμούνται αρκετές συμφωνίες και επιτεύγματα κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας που αν και δεν έγιναν ιδιαίτερα αντιληπτά από τους πολίτες στην Κύπρο τους επηρεάζουν άμεσα. Εδώ είναι νομίζω το "ζουμί" της όλης Προεδρίας. Όσο και αν κάποιοι βλέπουν με αρνητικό μάτι την Ευρώπη δεν παύουμε να είμαστε μέλος της και τα όργανα και οι θεσμοί της να επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Αυτό που μας έμαθε αυτό το 6μηνό είναι οτι οι αποφάσεις παίρνονται κυρίως στις Βρυξέλλες και οι προσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές. Η ομάδα της Προεδρίας κατάφερε να χτίσει σχέσεις που βοήθησαν να προχωρήσουν και να κλείσουν θέματα στην ατζέντα. Αλλά τώρα πλέον τιΜε την λήξη της Προεδρίας τι θα γίνει όλος αυτός ο μηχανισμός που στήθηκε και λειτούργησε πολύ καλά;

Υπάρχει ενας μεγάλος προβληματισμός στην ομάδα της Κυπριακής Προεδρίας αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο, οτι η επόμενη μέρα θα βρεί όλη αυτή την προσπάθεια να οδηγείται στον μαρασμό και στη διάλυση. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως λένε μέλη της Προεδρίας, είναι να μην πάει χαμένη όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία και η γνώση γύρω απο τον ευρωπαικό μηχανισμό. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξει η επόμενη κυβέρνηση ως προς την ευρωπαική παρουσία μας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης.

Τέλος αυτή η Προεδρία ανέδειξε έναν πολλά υποσχόμενο και υγιή δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα και λόγω μνημονίου έχει δεχθεί επιθέσεις ως προς την αξιοπιστία του και τις δυνατοτητές του από πολλές πλευρές. Αυτό το 6μήνο Προεδρίας απέδειξε οτι ο δημόσιος τομέας δεν αποτελείται μόνο από "αργόσχολους υψηλόμισθους", αλλά από άτομα νεαρά σε ηλικία με ιδεές και όρεξη για δουλειά, εξειδίκευση στο αντικείμενο τους, που αν τους δωθούν τα κίνητρα και τα εργαλεία μπορούν να αποδώσουν τα μεγιστά.

Η Προεδρία που φεύγει θα πρέπει να δώσει στην Κύπρο μαθήματα για το μέλλον της ευρωπαικής της παρουσίας και εμπλοκής με τα ευρωπαικά κοινά, που είτε το θέλουμε είτε οχι μας αφορά όλους, αλλά και να γίνει διάχυση όλης αυτής της εμπειρίας στον τοπικό δημόσιο τομέα ώστε να φέρουμε την «Ευρώπη» σπίτι μας.

Στρασβούργο, 15.1.2013

Γράφει: Δημήτρης Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Παιδιά με μουστάκια. Με επίσημη στολή και κατάμαυρο μουστάκι ένας μαθητής συμμετέχει στην Ημέρα των Παιδιών, επίσημη γιορτή στην Ινδία με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τα δικαιώματα και την εκπαίδευση των παιδιών. EPA/JAGADEESH NV

Ήξερες ότι...

Η πρώτη φορά που οι άντρες και οι γυναίκες χρησιμοποίησαν ξεχωριστές τουαλέτες ήταν το 1739, σ' έναν χορό στο Παρίσι.

Σήμερα


Σάββατο
16
Νοεμβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας

Γιορτάζουν : Ιφιγένεια, Ματθαίος, Μαθιός, Ματθούλα, Ματθίλδη, Θίλδα, Τίτα, Μαθαίος, Μαθούλα

1826
Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των Οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.
1849
Ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι καταδικάζεται σε θάνατο για αντικυβερνητική δραστηριότητα που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.
1946
Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO)

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy