fbpx

Η Προεδρία φεύγει, η Κύπρος έρχεται... Του Δημήτρη Δημητρίου


Όλα όσα θετικά ακούγονται για την Κυπριακή Προεδρία είναι πραγματικότητα. Όντως πέτυχε η Κυπριακή Προεδρία. Και συγκεριμένα πέτυχε κυρίως δυο πράγματα...

 

 

 

Να μην αποτύχει, γεγονός το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο για μια Προεδρεύουσα χώρα.

Απέδειξε οτι ο δημόσιος τομέας, εάν θέλει, μπορεί να λειτουργήσει πάρα πολύ καλά και αποδοτικά και μάλιστα από τις Βρυξέλλες.

Αριθμούνται αρκετές συμφωνίες και επιτεύγματα κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας που αν και δεν έγιναν ιδιαίτερα αντιληπτά από τους πολίτες στην Κύπρο τους επηρεάζουν άμεσα. Εδώ είναι νομίζω το "ζουμί" της όλης Προεδρίας. Όσο και αν κάποιοι βλέπουν με αρνητικό μάτι την Ευρώπη δεν παύουμε να είμαστε μέλος της και τα όργανα και οι θεσμοί της να επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Αυτό που μας έμαθε αυτό το 6μηνό είναι οτι οι αποφάσεις παίρνονται κυρίως στις Βρυξέλλες και οι προσωπικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές. Η ομάδα της Προεδρίας κατάφερε να χτίσει σχέσεις που βοήθησαν να προχωρήσουν και να κλείσουν θέματα στην ατζέντα. Αλλά τώρα πλέον τιΜε την λήξη της Προεδρίας τι θα γίνει όλος αυτός ο μηχανισμός που στήθηκε και λειτούργησε πολύ καλά;

Υπάρχει ενας μεγάλος προβληματισμός στην ομάδα της Κυπριακής Προεδρίας αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο, οτι η επόμενη μέρα θα βρεί όλη αυτή την προσπάθεια να οδηγείται στον μαρασμό και στη διάλυση. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όπως λένε μέλη της Προεδρίας, είναι να μην πάει χαμένη όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία και η γνώση γύρω απο τον ευρωπαικό μηχανισμό. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξει η επόμενη κυβέρνηση ως προς την ευρωπαική παρουσία μας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης.

Τέλος αυτή η Προεδρία ανέδειξε έναν πολλά υποσχόμενο και υγιή δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα και λόγω μνημονίου έχει δεχθεί επιθέσεις ως προς την αξιοπιστία του και τις δυνατοτητές του από πολλές πλευρές. Αυτό το 6μήνο Προεδρίας απέδειξε οτι ο δημόσιος τομέας δεν αποτελείται μόνο από "αργόσχολους υψηλόμισθους", αλλά από άτομα νεαρά σε ηλικία με ιδεές και όρεξη για δουλειά, εξειδίκευση στο αντικείμενο τους, που αν τους δωθούν τα κίνητρα και τα εργαλεία μπορούν να αποδώσουν τα μεγιστά.

Η Προεδρία που φεύγει θα πρέπει να δώσει στην Κύπρο μαθήματα για το μέλλον της ευρωπαικής της παρουσίας και εμπλοκής με τα ευρωπαικά κοινά, που είτε το θέλουμε είτε οχι μας αφορά όλους, αλλά και να γίνει διάχυση όλης αυτής της εμπειρίας στον τοπικό δημόσιο τομέα ώστε να φέρουμε την «Ευρώπη» σπίτι μας.

Στρασβούργο, 15.1.2013

Γράφει: Δημήτρης Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Διάσημοι στον δρόμο. Τέσσερις ολόκληρους μήνες παρέμεινε κλειστό το μουσείο της Μαντάμ Τισό. Οχι πια όμως και για να δελεάσει τους επισκέπτες έβγαλε μερικούς από τους διάσημους που φιλοξενεί στον δρόμο.. REUTERS/Hanna Rantala

Ήξερες ότι...

Τα κουκούτσια του μήλου περιέχουν κυάνιο.

Σήμερα


Τετάρτη
12
Αυγούστου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Γιορτάζουν : Κανένας

1323
Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και τη ρωσική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.
1898
Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ.
1933
Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών
1942
Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
1951
Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.
1953
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
1964
Η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του (απαρτχάιντ). Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.
1981
Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) στην τιμή των 1.565 δολαρίων.
2004
Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης), η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy