Το αυγό του λαικισμού. Του Δημήτρη Δημητρίου

Το δεύτερο και ίσως ισάξια επικίνδυνο αυγό που μας απειλεί με εκκόλαψη μετά από αυτό του φιδιού...

Παρατηρούμε εδώ και αρκετό καιρό λίστες με ονοματεπώνυμα και αρχικά ονομάτων να παρουσιάζονται προς τέρψη του αιμοδιψούς πλήθους. Μαθαίνουμε για επιδόματα και μισθούς κυβερνητικών στελεχών. Πόσα έπαιρναν πρίν στον ιδιωτικό τομέα, πόσα παίρνουν τώρα, και προφανώς έχουμε όλοι άποψη για πόσα θα έπρεπε να παίρνουν και πρίν και τώρα. Όλοι είμαστε περίεργοι με πόσα αμοίβεται ο ένας και ο άλλος.

Άκου ρε να πιάνει ο άλλος στο Προεδρικό 3.000 ευρώ για να φκαίνει να μας λαλεί οτι εν έχουμε λεφτά και να παίρνει περίπατο τον Λίο. Εγώ τουλάχιστον πιάνω 3.000 αλλά αξίζω τα. (Βαθμός Λαικισμού: 2)

Έχουμε μάθει ακριβώς πόσα άλογα αυτοκίνητο έχει ο κάθε ένας, και μάλιστα θεωρούμε θεάρεστη πράξη να κυκλοφορείς με Mini Cooper ή Smart.

Τι τaπεινός άνθρωπος ο πρόεδρος ο Αβέρωφ, μα είδες οτι έπκιασε γαλαζούι Σμαρτούι τζαι παρκάρει το έξω που την δουλεία; (Βαθμός Λαικισμού: 5)

Το να ταξιδεύεις με χρήματα του κράτους για δουλειά του κράτους στις 4:00 το πρωί και πόσο μάλλον σε θέση business θεωρείται πράξη κατάπτυστη.

Δεν έχουμε λεφτά και θέλει ο κάθε υπουργός να πάει με άνεση και style στις Βρυξέλλες; Να πιάσει τρένο! (Βαθμός Λαικισμού: 2)

Επίσης μάθαμε οτι όλοι οι ημικρατικοί και δημόσιοι οργανισμού, ασχέτως αν έχουν πλεόνασμα, είναι ελλειμματικοί.

Όσοι εργάζονται εκεί πλήν 1-2 ατόμων που τα ξέρω και εν καλά πλάσματα, διοριστήκαν με κομματικά κριτήρια. (Βαθμός Λαικισμού: 8)

Οι ημικρατικοί και δημόσιοι οργανισμοί είναι οχι μόνο εστίες διαφθοράς αλλά επειδή δεν είναι ιδιωτικοί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ασκούνται και τελετές μαύρης μαγείας στα υπόγεια τους, είναι όλοι τους άθεοι, και όλοι γεμίζουν βενζίνη τα αυτοκίνητα τους με τις κάρτες της CYTA, μάλιστα φέρνουν και φίλους τους. (Το διάβασα και στην εφημερίδα...)

Το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας. Δεν του περνά! Πρέπει σιγά σιγά όλα να έρθουν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα που βλέπουμε όλοι μας πόσο άριστα λειτουργεί. Γρήγορα και αποδοτικά. (Βαθμός Λαικισμού: 8)

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσω οτι από προσωπική πείρα, ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο λειτουργεί με ρυθμούς λίγο πιο αργούς από την καθυστέρηση, είναι γεμάτος διαπλοκή, διαφθορά και τρώει δημόσιο χρήμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. (Βλέπε σκάνδαλο τράπεζων)

Όποιος πιστεύει οτι ο ιδιωτικός τομέας επειδή έχει σκοπό το κέρδος είναι αγγελικά πλασμένος και λειτουργεί πλήρως αποδοτικά στην Κύπρο ας κάνει ένα βήμα μπροστά...

Σε καμία περίπτωση δεν λέω οτι το δημόσιο λειτουργεί καλύτερα. Έχει όμως ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι δημόσιο. Στο σενάριο μάλιστα που το φτιάξουμε να λειτουργεί, το κέρδος που παράγει επιστρέφει πίσω στους πολίτες αυτού του κράτους και οχι στις τσέπες κάποιου τύπου που χαιδέυει με ευαρέσκεια τον γάτο του πίσω από μια τεράστια δερμάτινη πολυθρόνα.

Σίγουρα υπάρχουν υπερβολές σε προνόμια και και σίγουρα υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στο σύστημα λειτουργίας του κράτους. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να παταχθεί η διαφθορά.

Δεν έχουμε λεφτά και θέλει ο κάθε πρόεδρος ή πρώην πρόεδρος να κυκλοφορεί με Mercedes; (Βαθμός Λαικισμού: 7)

Η διαφθορά και η διαφάνεια δεν βελτιώνονται όμως με το να δούμε τον Αναστασιάδη με Landy στα φανάρια και πίσω του 3 περιπολικά ποδήλατα με φάρο. Ούτε είναι λύση αν δούμε τον Χριστόφια να κάνει το Κελλάκι – Μακεδονίτισσα με ανεμόπτερο -που είναι και οικολογικό. (Βαθμός Λαικισμού: 87)

Όπως επίσης δεν λύνεται αν τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης αμοίβονται με 1.200 ευρώ, οι υπουργοί και οι βουλευτές με 1.500 ευρώ κτλ.

Δηλαδή αντί να πιάνει 6.000 ευρώ εννεν καλύτερα να πιάνει 1.500 και τα υπόλοιπα 4.500 να τα μοιράζονται 5-6 άνεργοι; (Βαθμός κατανοητού Λαικισμού: 10)

Προφανώς έχει σημασία τα άτομα που επιλέγονται για στελέχη να είναι ικανά, να πληρούν τις προδιαγραφές και να αξίζουν τον μισθό τους, αλλά εκεί η ευθύνη είναι σε αυτόν που τους επιλέγει και όχι στην ίδια την θέση ή τον θεσμό, και οχι έτσι δεν λύνεις την ανεργία αλλά υποβαθμίζεις την ποιότητα της ομάδας δράσης σου.

Μα να πάει με private jet ο Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας; Οχι φυσικά να ταξιδέψει με όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς και να περιμένει και τις βαλίτσες! (Βαθμός Λαικισμού: 5)

Ναι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας δεν είναι κακό να ταξιδεύει με Jet της κυβέρνησης. Τόσα χρόνια θα έπρεπε να είχαμε αγοράσει ένα. Είμαστε νησιωτικό κράτος και η μόνη επαφή με τον έξω κόσμο είναι μέσω αεροδιαδρόμων. Δεν πρέπει να εξαρτάται από οποιονδήποτε παράγοντα η αυτονομία κίνησης αλλά και η ποιότητα ταξιδιού του εκάστοτε Προέδρου. Θεωρώ οτι ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του δουλεύουν ενίοτε και πάνω στο αεροπλάνο. Της κυβέρνησης όμως, και όχι κάποιου Ρώσου φίλου του...

Έχουμε καταφέρει να καταρρακώσουμε την εικόνα κάθε θεσμού με τον άκρατο λαικισμό που επικρατεί στην νήσο Κύπρο τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η ευθύνη γι’αυτό βέβαια ξεκινάει από τους πολιτικούς και οχι από τους πολίτες, που για μικροκομματικές σκοπιμότητες και για πρόσκαιρα ψηφοθηρικά κέρδη μας έφεραν στο σημερινό σημείο.

Θέλω να κλείσω με ένα ερώτημα που αφορά τους μισθούς των ανώτερων αξιωματούχων αυτού του κράτους.

Θέλουμε όντως τα άτομα που θα ασχολούνται με τα κοινά να μην έχουν ανάγκη τον μισθό που τους προσφέρει η θέση ευθύνης τους ώστε να μπορέσουν να βιοποριστούν ικανοποιητικά; Μια ελίτ πλουσίων πολιτικών που το κριτήριο για το αν θα δοκιμάσουν τον στίβο της πολιτικής είναι πόσο υψηλά είναι τα αποθεματικά τους στις τράπεζες; (Βαθμός δικού μου Λαικισμού: 10)

Σημείωση: Το σύστημα «βαθμολόγησης λαικισμού» είναι αυθαίρετο και λαικίστικο.

 

 

Γράφει: Δημήτρης Δημητρίου

 

 


Φωτογραφία της ημέρας

xromataaa

Ανοιξη. Με χρώματα υποδέχονται την εαρινή ισημερία στην Ινδία. Για την γιορτή Holi είναι η παράδοση να πετούν πολύχρωμες σκόνες ο ένας στον άλλον. EPA/SANJEEV GUPTA

Ήξερες ότι...

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας, το 1893.

Σήμερα


Τετάρτη
20
Μαρτίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

Γιορτάζουν : Κλώντια, Κλόντια, Κλό, Κλαύδια, Ροδιανός, Ροδινός, Ροδίνης, Ρόδης, Ροδιανή, Ροδιάνα, Ροδή, Ροδία

1969
Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ.
1970
Ίδρυση του Διεθνή Οργανισμού Γαλλοφωνίας, οργανισμού γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι.
2003
Εκδίδεται το ελεύθερο περιβάλλον εργασίας και περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού KDE 3.1.1.
2007
Εκτελείται στο Ιράκ με απαγχονισμό ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy