fbpx

Το δίλημμα, δόση ή ενοίκιο;

Το δίλημμα, δόση ή ενοίκιο;

Δόση ή ενοίκιο; Αυτό το δίλημμα απασχολεί καθημερινά πολλά νοικοκυριά. Από τη μια, οι τιμές των ενοικίων κτύπησαν κόκκινο, από την άλλη, όμως, ο φόβος των πολιτών να λάβουν δάνειο από τις τράπεζες. Παρόλο που οι τράπεζες έχουν ανοίξει τις στρόφιγγες του δανεισμού, παρέχοντας ευνοϊκά σχέδια δανειοδότησης, οι πολίτες είναι διστακτικοί. Κι αυτό γιατί πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να «φορτωθούν» στις πλάτες τους ένα δάνειο πέραν των €100 χιλ. για 20 και 30 χρόνια, υπό τις σημερινές συνθήκες.

Άλλοι, νέοι, δεν έχουν το ρευστό για να πληρώσουν την προκαταβολή, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα τούς παρέχουν δανειοδότηση ίση με το 80% της αξίας της κατοικίας ή του διαμερίσματος που θα αγοράσουν. Υπάρχει και η τρίτη κατηγορία των πολιτών οι οποίοι, μπροστά στον φόβο να βρεθούν στο μέλλον σε μια δεινή οικονομική θέση και να επηρεαστεί η δυνατότητα αποπληρωμής τους, δεν τολμούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες για να αποφύγουν αυτά που βιώνουν σήμερα χιλιάδες δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια.

Στην αντίπερα όχθη είναι οι ψηλές τιμές ενοικίων, οι οποίες σε κάποιες περιοχές δεν αγγίζονται. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις ενοικίων που ξεπέρασαν το ύψος της δόσης που θα κατέβαλλε ο πολίτης σε ενδεχόμενο που θα λάμβανε δάνειο. Ειδικοί στον τομέα των ακινήτων θεωρούν πως εάν ο πολίτης έχει την οικονομική δυνατότητα, πιο ορθή επιλογή είναι η αγορά ακινήτου. Άλλοι θεωρούν πως εάν το ενοίκιο είναι πολύ χαμηλό αποτελεί συμφέρουσα επιλογή για το ενοικιαστή. Και αυτό γιατί ο πολίτης δεν θα έχει οποιουσδήποτε ανοικτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες.

Ο «Φ» προχώρησε σε έρευνα και κωδικοποίησε πόσα θα κληθεί να πληρώσει ένας πολίτης όταν προχωρήσει στην αγορά και στην ενοικίαση ενός διαμερίσματος ή κατοικίας. Σήμερα οι τράπεζες έχουν αναρτημένες στις ιστοσελίδες τους πληροφορίες για τις χορηγήσεις δανείων και κάποιες από αυτές παρέχουν στον ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να υπολογίσει και το ύψος της μηνιαίας δόσης που θα καταβάλλει. Μάλιστα τα στεγαστικά δάνεια που παραχωρούν οι τράπεζες περιλαμβάνουν και ευνοϊκούς όρους, όπως σταθερό επιτόκιο για τρία μέχρι δέκα χρόνια, μη χρέωση των τραπεζικών εξόδων και αποπληρωμή των δανείων μέχρι 30 χρόνια. Συνήθως οι τράπεζες παρέχουν δάνειο μέχρι και το 80% της αξίας του ακινήτου, το υπόλοιπο 20% θα πρέπει να το καταβάλει ο δανειολήπτης στον πωλητή για να αγοράσει το ακίνητο.

Δάνειο €100 χιλ.

- Για την αγορά καινούργιου διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου στη Λακατάμια και στην Παλουριώτισσα, ο αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει μέχρι και €120 χιλ. Από την τράπεζα θα λάβει δάνειο €100 χιλ. Για την καταβολή 240 μηνιαίων δόσεων, δηλαδή για την εξόφληση του δανείου σε 20 χρόνια, ο δανειολήπτης θα καταβάλλει μηναία δόση €513. Το επιτόκιο που θα φέρει το δάνειο θα είναι 2,35%, συνεπώς ο συγκεκριμένος δανειολήπτης για να εξοφλήσει το δάνειό του θα πληρώσει επιπλέον €23.124 για τόκους. Σε περίπτωση που η περίοδος αποπληρωμής είναι τα 30 χρόνια η μηναία δόση θα είναι €377,19. Το επιτόκιο του δανείου θα είναι 2,30% και το συνολικό ποσό που θα πληρώσει ο δανειολήπτης μέχρι την εξόφληση του δανείου θα είναι €137.383. Για την ίδια περίοδο αποπληρωμής, αλλά με πιο ψηλό επιτόκιο 2,40%, η μηναία δόση είναι €382,27, ενώ το συνολικό ποσό του δανείου που θα πληρώσει είναι €139 χιλ. Από την άλλη, για την ενοικίαση διαμερίσματος των ίδιων τετραγωνικών μέτρων στη Μακεδονίτισσα θα καταβάλλεται ποσό €600 μήνα, στη Λακατάμια €550 και στην περιοχή Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία μέχρι και €1.400. 

- Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες πόλεις. Για παράδειγμα, στη Λεμεσό διαμέρισμα 70 τ.μ. κοντά το ΤΕΠΑΚ πωλείται στην τιμή των €90 χιλ., ενώ κάνοντας έρευνα εντοπίζονται σε πολύ πιο χαμηλές τιμές διαμερίσματα εκτός πόλης. Διαμέρισμα της ίδιας έκτασης πωλείται στην τιμή των €75 χιλ., ενώ στο κέντρο της Λεμεσού η τιμή πώλησης ξεπερνά τις €300 χιλ. Σε περίπτωση ενοικίασης διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου στη Γερμασόγεια, η τιμή είναι €1.600 και η ενοικίαση επιπλωμένου διαμερίσματος 50 τ.μ. στη Μέσα Γειτονιά είναι €400 τον μήνα.

- Στην Ορόκλινη μονάρι διαμέρισμα πωλείται προς €90 χιλ. Στην Τερσεφάνου η τιμή πώλησης είναι €85 χιλ. και όσο απομακρύνεσαι από τη Λάρνακα, και συγκεκριμένα στον Μαζωτό, το παρόμοιο διαμέρισμα πωλείται προς €50 χιλ. Κάπως αυξημένα είναι και τα ενοίκια στη Λάρνακα στο κέντρο της πόλης. Διαμέρισμα κοντά στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου ενοικιάζεται προς €570 τον μήνα και στη Δροσιά προς €320. Τα ενοίκια στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως στις Φοινικούδες, είναι υπερδιπλάσια.

- Στην Πέγεια της Πάφου μονάρι διαμέρισμα πωλείται στην τιμή των €77 χιλ. και στην Πόλη €70 χιλ. Οι τιμές ενοικίασης είναι γύρω στα €350 - €450.

- Στην Αγία Ναπα και στο Παραλίμνι η τιμή πώλησης διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου είναι €90 χιλ. ενώ με ενοικίαση ο πολίτης θα πληρώνει €600 και €450 αντίστοιχα τον μήνα. 

Δάνειο €150 χιλ.

Σύμφωνα με την έρευνα του «Φ» για την εξασφάλιση δανείου €150 χιλ. ο δανειολήπτης σε περίπτωση αποπληρωμής του σε 20 χρόνια θα πληρώνει δόση €770 τον μήνα, ενώ μέχρι την εξόφληση του δανείου θα καταβάλει συνολικά στην τράπεζα €184.686. Εάν η περίοδος αποπληρωμής του δανείου είναι 30 χρόνια, η μηνιαία δόση θα είναι €566, ενώ το συνολικό δάνειο που θα πληρώνει ο δανειολήπτης θα είναι €203 χιλ.

- Στη Λακατάμια η τιμή πώλησης διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων είναι €150 χιλ., ίδιου τύπου διαμέρισμα πωλείται στην Παλουριώτισσα στην τιμή των €200 χιλ. Εξάλλου η τιμή ενοικίασης ίδιου τύπου διαμερίσματος στην Έγκωμη είναι €750 τον μήνα, €520 στον Στρόβολο.

- Στη Λεμεσό, για δύο υπνοδωματίων διαμερίσματα, η τιμή πώλησης αρχίσει από τις €215 χιλ. και φτάνει το €1,5 εκατ. Υπάρχουν και μεμονωμένα διαμερίσματα που πωλούνται προς €170 χιλ.. Για την ενοικίαση όμως ίδιων διαμερισμάτων οι τιμές αρχίζουν από €800 κι φτάνουν τις €2.500 τον μήνα.

- Στη Λάρνακα στη λεωφόρο Στρατηγού Τιμάγια διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων πωλείται προς €150 χιλ., στο Μακενζι οι τιμές πώλησης φτάνουν τις €250 χιλ., ενώ υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές σε κάποιες περιοχές όπως της Δροσιάς, όπου το ακίνητο πωλείται στην τιμή των €50 χιλ. Την ίδια ώρα η ενοικίαση διαμερίσματος στο Μακένζι είναι €900, στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας €750 και στην Ορόκλινη €600 τον μήνα.

- Μέχρι και €240 χιλ. πωλείται ισόγειο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στο Aphrodite Hills και €100 χιλ. άλλο διαμέρισμα στη Χλώρακα. Οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται από €350 μέχρι €600 χιλ. τον μήνα.

- Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μπορεί κάποιος να αγοράσει διαμέρισμα στην τιμή τω €110 χιλ. στην περιοχή Κάππαρη και στην τιμή των €100 χιλ. στο Παραλίμνι. Η ενοικίαση των συγκεκριμένων υποσταστικών κυμαίνεται γύρω στα €300 με €350 τον μήνα.

Δάνειο €200 χιλ.

Σε περίπτωση χορήγησης δανείου €200 χιλ., για την εξόφλησή του σε είκοσι χρόνια η μηνιαία δόση θα είναι €1.026 και το συνολικό ποσό αποπληρωμής του δανείου θα είναι πέραν των €246 χιλ. Για αποπληρωμή το δανείου σε 30 χρόνια η μηνιαία δόση θα μειωθεί €754, ενώ στο δάνειο θα προστεθούν τόκοι €71.559. Συνήθως τα δάνεια γίνονται για την αγορά κατοικιών.

- Η μέση τιμή πώλησης κατοικιών 2-3 υπνοδωματίων, στην Αγλαντζιά, στη Λακατάμια και στον Άγιο Δομέτιο είναι €200 χιλ. Η ενοικίαση κατοικιών στις ίδιες περιοχές κυμαίνεται γύρω στα €800, ενώ υπάρχουν κατοικίες στη Μακεδονίτισσα και στην Έγκωμη που ενοικιάζονται γύρω στις €2 χιλ. τον μήνα.

- Από €200 χιλ. μέχρι €2 εκατ. είναι οι τιμές πώλησης μεζονέτων στη Λεμεσό. Εκτός κέντρου της πόλης οι τιμές χαμηλώνουν ανάλογα. Για την ενοικίαση κατοικίας 3 υπνοδωματίων το ενοίκιο κυμαίνεται από €850 μέχρι €2.000. - Κατοικίες τριών υπνοδωματίων στην περιοχή νέου νοσοκομείου Λάρνακας ενοικιάζονται προς €800 τον μήνα, και στην Αραδίππου προς €1.200. Οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από €230 χιλ. μέχρι €300 χιλ.

- Στην Πάφο από €100 χιλ. μέχρι €200 χιλ. είναι οι τιμές πώλησης κατοικιών. Την ίδια ώρα οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από €600 χιλ. μέχρι €3 χιλ.

Δύο προϋποθέσεις για την αγορά ακινήτου

Ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών του Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης εξηγά πότε πρέπει να επιλέγεται η ενοικίαση και πότε η αγορά ενός ακινήτου. Μιλώντας στον «Φ» ανέφερε πως η αγορά ενός ακινήτου είναι η καλύτερη επιλογή εάν τηρούνται δύο προϋποθέσεις. «Η πρώτη προϋπόθεση είναι ο αγοραστής να έχει την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσει χωρίς δάνειο ή, σε περίπτωση δανειοδότησης, ο αγοραστής να μπορεί να το αποπληρώσει με σχετική άνεση, δηλαδή να μη στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών λόγω της αποπληρωμής της δόσης».

Σήμερα, αναφέρει ο κ. Μαυρίδης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών, οι οποίοι επειδή επιθυμούν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους αλλά μειώνουν το βιοτικό τους επίπεδο. Σημείωσε, επίσης, πως η δεύτερη προϋπόθεση για αγορά του ακινήτου είναι η επιλογή της αγοράς να είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα από την ενοικίαση. Αν δηλαδή το ενοίκιο είναι πολύ χαμηλό, τότε ενδεχομένως να είναι πιο συμφέρουσα επιλογή. Όπως είπε, κατά την περίοδο της φούσκας των τιμών των ακινήτων, πριν δέκα χρόνια περίπου, το ενοίκιο ήταν πιο συμφέρουσα επιλογή από την αγορά.  

Μαυρίδης: Παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη

Ο κ. Μαυρίδης σημειώνει πως υπάρχει ένας χρυσός κανόνας ο οποίος χρησιμοποιείται ως ένδειξη κατά πόσο η αγορά είναι καλύτερη επιλογή από την ενοικίαση. Όπως εξήγησε, «εάν η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από 15 φορές το ετήσιο αγοραίο ενοίκιο, τότε συμφέρει το ενοίκιο».

Όπως είπε, ένα διαμέρισμα που ενοικιάζεται για €600 τον μήνα και το ενοίκιο αυτό θα παραμείνει το ίδιος σε βάθος χρόνου, τότε η θεωρητική αξία του διαμερίσματος με βάση το ενοίκιο ανέρχεται στα €108.000 (€600 επί 12 μήνες για 15 χρόνια), προσθέτοντας πως εάν το διαμέρισμα πωλείται για €120.000, τότε συμφέρει το ενοίκιο. Υποδεικνύει επίσης πως όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια αποπληρωμής ενός δανείου, τόσο χαμηλότερο είναι το οικονομικό βάρος του δανειολήπτη, όμως διαρκεί για περισσότερα χρόνια. «Ως γενικός κανόνας, είναι προτιμότερο για τον δανειολήπτη να ξοφλήσει το δάνειό του το συντομότερο δυνατόν, χωρίς όμως να επηρεάζεται το βιοτικό του επίπεδο. Από εκεί και πέρα, η ύπαρξη μελλοντικών αναγκών ή μελλοντικών εισοδημάτων επηρεάζουν την απόφαση δανειοδότησης ανάλογα» πρόσθεσε.  

Διαβάστε Περισσότερα...

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Κύματα πλαστικού. Η ανατριχιαστική φωτογραφία είναι από την Νότια Αφρική και μαρτυρά πολλά για την εικόνα του μέλλοντός μας. LITTERBOOM PROJECT/via REUTER

Ήξερες ότι...

Μία βλεφαρίδα ζει περίπου 5 μήνες.

Σήμερα


Σάββατο
14
Δεκεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Αρριανός, Αριανός, Αρρειανός, Αρειανός, Αρριανή, Λεύκιος, Λεύκης, Λεύκος, Λευκή, Λευκούλα, Λεύκας, Λευκάδα

1819
Η Αλαμπάμα γίνεται η 22η πολιτεία των Η.Π.Α.
1877
Η Σερβία τίθεται στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1900
Κβαντική Μηχανική: ο Μαξ Πλανκ παρουσιάζει τη θεωρητική θεμελίωση του Νόμου περί της ακτινοβολίας μέλανος σώματος.
1911
Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.
1927
Το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του απο το Ηνωμένο Βασίλειο.
1962
Ο Mariner 2 είναι το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεγγίζει την Αφροδίτη.
1995
Υπογράφεται στο Παρίσι η Συμφωνία του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
2003
Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοινώνει τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy