Όταν η Βίσση έκανε τους Δαίμονες το ’91, δεν υπήρχε ακόμα κοινωνική δικτύωση. Του Δαμιανού Λαμπιδονίτη

capitalismxri1Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, το τελευταίο διήμερο, τις διαδικτυακές αντιδράσεις, υπό μορφή σχολίων, σε σχέση με τη σουρεαλιστική αναπαράσταση της σταύρωσης του Ιησού, στο καλοκαιρινό μπαρ Guaba στη Λεμεσό.

«Υπερέβησαν τα εσκαμμένα», «Χ από εμένα», «ντροπή και αίσχος», «μακάβρια», «παγανιστική» και άλλα παρόμοια, ή/και χειρότερα, κοσμητικά επίθετα, φράσεις και χαρακτηρισμοί (παράλειψα τις βρισιές), διανθίζουν από χθες τις κοινοποιήσεις των σχετικών με το θέμα δημοσιευμάτων και αναρτήσεων, στον Παγκόσμιο Ιστό.

Οι αντιδράσεις αυτές, κατά την άποψή μου, προέρχονται κυρίως από το συντηρητικό κομμάτι της Κυπριακής κοινωνίας, αφού το πολύ συντηρητικό, η θεούσα κοινωνία μας αν προτιμάτε, προφανώς δεν έχει ούτε λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα για να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Δεν αποκλείεται, όμως, να τους δούμε τις επόμενες μέρες στο δρόμο, με τον εσταυρωμένο ανά χείρας, να καταριούνται, να διαβολοστέλνουν, ή να ζητούν το ρίξιμο στην πυρά, των συντελεστών (εμπνευστών και εκτελεστών) της καλλιτεχνικής αυτής παράστασης, ή ανοσιουργήματος.

Αυτή η ιστορία λοιπόν, προσωπικά μου θύμισε δύο πράγματα. Το ένα είναι αρκετά πρόσφατο και το δεύτερο, στο οποίο θέλω να εστιάσω περισσότερο, είναι κάπως παλαιότερο. Το πρώτο πράγμα λοιπόν αφορά τον «ιερό πόλεμο» που έζησε το θέατρο Χυτήριο, στο οποίο θα φιλοξενούνταν η παράσταση Corpus Christi, στη «σύγχρονη» Αθήνα του Οκτωβρίου του 2010.

Θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής και απλοί «θρήσκοι άνθρωποι», ξέρετε αυτοί τους οποίους, συμπτωματικά, ο Μητροπολίτης Λεμεσού έχει χαρακτηρίσει ως «…το πιο επικίνδυνο είδος μέσα στην εκκλησία», σε δημόσια ομιλία του, καθώς και άλλοι θιασώτες του τρίπτυχου Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, του πάλαι ποτέ ισχυρού δόγματος των Ελληνορθόδοξων ιδεωδών, ήταν συγκεντρωμένοι για μέρες έξω από το θέατρο, φωνάζοντας ακατανόμαστα και σκοταδιστικά συνθήματα κατά των θεατών και καλλιτεχνών.

Το άλλο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου, είναι επίσης πρόσφατο (χρονολογείται στο 2013), αλλά αφορά την πολύ παλαιότερη ροκ όπερα Δαίμονες, των Νίκου Καρβέλα και Άννας Βίσση, που ανέβηκε το Νοέμβριο του 1991 στο θέατρο Αττικόν, στην επίσης σύγχρονη Αθήνα του τότε. Η πολύ επιτυχημένη αυτή παράσταση, παρουσιάστηκε ξανά στη σκηνή τον Οκτώβριο του 2013, σημειώνοντας την ίδια, ή/και μεγαλύτερη επιτυχία.

Τις αντιδράσεις των ίδιων σημερινών κατακριτών και καταρατών, στο μακρινό 1991, δεν τις γνωρίζουμε, γιατί η κοινωνική δικτύωση βρισκόταν τότε στα σπάργανά της. Τις αντιδράσεις, όμως, για τη δεύτερη έκδοση της παράστασης (2013), τις γνωρίζουμε καλά και φρονώ ότι ήταν από ήπιες, έως ανύπαρκτες, συγκριτικά με αυτές για το Guaba Λεμεσού και το Χυτήριο Αθηνών.

Καταληκτικά, μετά το γνωστό κανιβαλισμό και τις υπερβολικές, συναισθηματικές κατά βάση, αντιδράσεις, το μπαρ απολογήθηκε δημοσίως για το event, για να χρησιμοποιήσω και μια κοσμική λέξη. Διερωτώμαι αν είναι καιρός, σύσσωμος ο Χριστιανικός Κυπριακός και όχι μόνο κόσμος, ν’ απολογηθεί στους Ισλαμιστές για το χλευασμό, σε μέγιστο βαθμό, που τους προσέφερε κατά καιρούς, σε σχέση με τις δικές τους αντιδράσεις για τις σατιρικές καρικατούρες και γελοιογραφικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, προερχόμενα εκ Γαλλίας.

Γράφει: Δαμιανός Λαμπιδονίτης



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
18
Ιουλίου
2025
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Γιορτάζουν : Αιμιλιανός, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία, Αιμίλιος

1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαλή Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
1918
Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
1996
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα άνοιχτα του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.