CyTalks: Ο Τ/Κ Ediz σπουδάζει Ελληνικά στην Τουρκία και μας μιλά για τον στόχο του να μάθει την γλώσσα


zdΤο CyTalks έχει ως στόχο τη δημοσίευση συνεντεύξεων, με πρόσωπα που έχουν πράγματα να πουν...

 

 

 

 

Μπορεί οι στιγμές που περνά ο τόπος λόγω κυπριακού προβλήματος να είναι δύσκολες και αμφίρροπες, αλλά όσοι πιστεύουν και θέλουν λύση δεν παύουν να ελπίζουν ότι κάπου ανάμεσα στο χρόνο, στα πολιτικά τείχη και σε μια συμφωνία που αιωρείται θα υπάρχει πάντα μια ελπίδα που θα ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Mετά από κάποιες δικοινοτικές δραστηριότητες γνώρισα στο διαδίκτυο τον Ediz Eddie Özmındık. Μου είχε στείλει μήνυμα για να μου πει πόσο καλό κάνουν τέτοιες ενέργειες στις δύο κοινότητες. Μου είπε αστειευόμενος ότι ο πατέρας του τον φωνάζει Χρήστο, ενώ στην συνομιλία, καθώς γράφαμε στα αγγλικά άρχισε δειλά να απαντά και στα Ελληνικά. Προσωπικά, εκπλαγήκαν θετικά. Τότε μου εξήγησε ότι είναι φοιτητής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας στην Τουρκία και ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκεί για να τελειώσει τις σπουδές του. Η γλώσσα γι’ αυτόν αποτελεί τρόπο επανένωσης των δύο κοινοτήτων.

Δεν έκρυψα τον ενθουσιασμό μου για το γεγονός ότι κάποιος νεαρός Τουρκοκύπριος επέλεξε να σπουδάσει την Ελληνική Γλώσσα στην Τουρκία και όπως μου εξήγησε: «Έζησα και μεγάλωσα στην Βόρεια πλευρά του νησιού αλλά πάντα ήθελα να μάθω ελληνικά κάτι που δεν μπορούσα να το πράξω εύκολα. Παρακολούθησα ωστόσο κάποια μαθήματα στις ελεύθερες περιοχές και διάβασα σκληρά για να πετύχω στις εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Δεν πήγα στην Τουρκία γιατί μου αρέσει να ζώ εκεί, αλλά επειδή αγαπώ τα Ελληνικά και ήταν ένας τρόπος με αυτές τις σπουδές να τα μάθω. Κάποια στιγμή θα ήθελα να φύγω από την Τουρκία γιατί η κατάσταση με τα τελευταία γεγονότα του καλοκαιριού είναι άσχημη και να πάω στην Αθήνα για περισσότερη εκπαίδευση στην γλώσσα»

Μου ανάλυσε επίσης την άποψη του όσο αφορά την Ελληνική γλώσσα καθώς όπως μου είπε, πιστεύει ότι η Ελληνική είναι η γλώσσα όλων των Κυπρίων και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί. «Θα ήθελα να υπήρχαν περισσότεροι τρόποι να μαθαίνουν οι συμπατριώτες Τ/Κ ελληνικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε πραγματικά. Η Αγγλική βέβαια είναι η παγκόσμια κοινή γλώσσα που μας βοηθά στην επικοινωνία σε αρκετά μεγάλο βαθμό αλλά γιατί να μην χρησιμοποιούμε και τις δικές μας γλώσσες;».

Με τα λόγια του Ediz μπορεί κάποιος εύκολα να ανατρέξει και να βρει αρκετές περιπτώσεις μεγάλων ανθρώπων που πριν από το 1974 λόγω της καθημερινής τριβής που είχαν οι δύο κοινότητες, πολλοί Ελληνοκύπριοι μιλούσαν Τούρκικα και Τουρκοκύπριοι μιλούσαν Ελληνικά. Μπορεί να μην γνώριζαν την κάθε γλώσσα πολύ καλά, αλλά αυτό δεν σταματούσε την επικοινωνία.

Το όνειρο βέβαια του Ediz, είναι να μάθει πλέον καλύτερα την Ελληνική Γλώσσα έτσι ώστε να μπορέσει να την διδάξει στην Μέση ή την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής. Θέλει να έρθει πίσω στην Κύπρο, να κάνει οικογένεια και να την αναθρέψει όπως ο δικός του πατέρας εκείνον: «Μας έμαθε να μην κρίνουμε τους ανθρώπους από την γλώσσα, την φυλή ή την θρησκεία. Μας εξήγησε από μικρή ηλικία ότι οι Ελληνοκύπριοι είστε αδέλφια μας και πάντα με παρότρυνε στο να μάθω Ελληνικά. Θέλω όταν αποκτήσω παιδιά να τους μάθω τα ίδια πράγματα».

 Η περίπτωση του Ediz ενθαρρύνει τον κάθε νέο  να μάθει εκτός από τα Ελληνικά και τις άλλες δύο επίσημες γλώσσες του νησιού που είναι η Τούρκικη και η Αγγλική έτσι ώστε στο μέλλον να μπορεί να έχει περισσότερες ευκαιρίες αλλά και τρόπους να συνενοηθεί και να μιλήσει με τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας.

Της Χριστιάνας Μανώλη

 

 

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kazipur, Μπανγκλαντές: Άνθρωποι ξεφορτώνουν άχυρο από ένα μικρό φορτηγό στην περιφέρεια Kazipur Upazila, στο Μπανγκλαντές. Syed Mahabubul Kader/Zuma Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι HΠA αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Σήμερα


Τρίτη
23
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy