CyTalks: «Ζητείται Ελπίς»… για τα παιδιά της προσφυγιάς


logoelpisΤο CyTalks είναι η νέα στήλη του CyprusNews.eu όπου έχει ως στόχο την δημοσίευση συνεντεύξεων, με πρόσωπα που έχουν πράγματα να πουν...

 


Η φράση «Ζητείται Ελπίς» είναι μάλλον η πιο κατάλληλη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπροστά στο μαρτύριο που περνούν εδώ και μήνες χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως από την Συρία.

Οι εικόνες με τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, παιδιά ακόμα και βρέφη σε βάρκες και σαπιοκάραβα στη μέση του πουθενά συγκλόνισαν ακόμα και τις πιο παγερές καρδιές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Πολλοί ένιωσαν ντροπή για τον κόσμο που ζούμε, άλλοι δάκρυσαν στα κρυφά και άλλοι προσπαθούν να προσφέρουν όπως μπορούν μια σανίδα σωτηρίας, αξιοπρέπειας και ελπίδας.

Αυτήν την ελπίδα προσπαθεί να μεταφέρει και μια ομάδα συμπατριωτών μας. Εθελοντές όλοι αφιερώθηκαν στη δημιουργία της άτυπης ομάδας «Ζητείται Ελπίς» με σκοπό να βοηθήσουν έμπρακτα τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τα βρέφη και μικρά παιδιά, που τόσο πολύ μας έχουν ανάγκη και να δικαιώσουν όσους πιστεύουν ότι στις μεγάλες τραγωδίες μετριούνται οι αξίες μας ως κοινωνία και ως άτομα. Η αλληλεγγύη, η εθελοντική εργασία και η βοήθεια στους κατατρεγμένους Αγιάννηδες της εποχής μας κόντρα στη μισσαλοδοξία, στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία. Δίνουν ελπίδα και ζητούν ένα χαμόγελο. 

profile1

Στη στήλη μας φιλοξενούμε την δημοσιογράφο Κάτια Σάββα, μέλος της ομάδας συντονισμού.


1. Τι είναι το «Ζητείται Ελπίς»;

Το «Ζητείται Ελπίς» ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη αντίδραση στα όσα απάνθρωπα συμβαίνουν στη Συρία, στις ακτές της Τουρκίας, στα νερά της Μεσογείου, στα ελληνικά νησιά, στα σύνορα χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Το «Ζητείται Ελπίς» είναι η δική μας αυθόρμητη απάντηση στη δυστυχία των χιλιάδων προσφύγων, στο διασυρμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τους διωγμούς των εξαθλιωμένων ανθρώπων από την «πολιτισμένη» Ευρώπη. Είμαστε όλοι μια ομάδα εθελοντών, δημοσιογράφοι οι περισσότεροι, που αποφασίσαμε «να σηκωθούμε από τον καναπέ» και να βοηθήσουμε έμπρακτα όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας χρειάζονται. Ιδιαίτερα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατάστασης. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους αυτούς που αναγκάστηκαν, δεν το θέλησαν, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν με την ευχή κάποτε να επιστρέψουν. Κανένας άνθρωπος δεν φεύγει από το σπίτι του, δεν αφήνει την οικογένεια του γιατί το θέλησε. Και εμείς ξέρουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά και πόνος.

2. Πως ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα στην προσπάθεια αυτή που γίνεται;

Πολύ εύκολα, γρήγορα και απλά. Να μεταβεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου σε ένα από τα τέσσερα σημεία συλλογής σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο για να παραδώσει ότι μπορεί από τα είδη που ζητούμε. Τα είδη πρέπει να είναι ζευγαρωμένα αν αυτό απαιτείται, να αναγράφεται το νούμερο και να είναι τακτοποιημένα έτσι ώστε να μην δαπανείται χρόνος για διαλογή από μέρους των εθελοντών των μη κυβερνητικών οργανώσεων όπου θα σταλούν. Είναι για αυτό που η λίστα μας είναι περιορισμένη στα απολύτως αναγκαία και είναι επίσης για τούτο που ζητάμε να μας τα παραδίδουν οι συμπολίτες μας όσο το δυνατό πιο τακτοποιημένα. Επιπλέον λόγω του ότι σύντομα οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη θα αλλάξουν έχουμε προνοήσει και έχουμε εστιαστεί σε είδη που θα προστατεύσουν όσο το δυνατό περισσότερο τους πρόσφυγες στον μακρύ δρόμο που τους περιμένει.

 
Ζητείται Ελπίς

Ζητείται Ελπίς"Η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφερε κοντά μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Εφτά δραστήριοι στα κοινωνικά δρώμενα άνθρωποι που κατοικούν σε διαφορετικές πόλεις της Κύπρου, κάποιοι στην αρχή άγνωστοι μεταξύ τους, ωστόσο όλοι με τον ίδιο σκοπό: να δράσουν με οποιοδήποτε εποικοδομητικό τρόπο – και άρα όχι με εύηχα συνθήματα από τον καναπέ- για να ενισχύσουν το έργο διάσωσης και φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν, με την ευχή αυτό να είναι προσωρινό, στην Ευρώπη..." #cyprus #hope #refugees #SyrianRefugeesΜάθετε περισσότερα: http://www.hopecyprus.org/

Posted by Cyprus news on Wednesday, 23 September 2015

3. Πού θα σταλούν τα πρώτα είδη που θα συλλεγούν;

Αρχικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα στέλνοντας συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης και βρεφικής και παιδικής φροντίδας. Ο πρώτος προορισμός αυτού του ταξιδιού αγάπης είναι η Λέσβος νησί στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο καθημερινά τέσσερις με πέντε χιλιάδες άνθρωποι. Άνθρωποι χωρίς αποσκευές, πολλοί είναι και χωρίς παπούτσια γιατί έχουν λιώσει στο περπάτημα, πεινασμένοι και διψασμένοι, απελπισμένοι. Δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο στη γειτονιά μας και να μένουμε άπραγοι. Θέλουμε να δώσουμε ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους και για αυτό δημιουργήσαμε την ομάδα «Ζητείται Ελπίς».

4. Θα στείλετε και σε άλλες περιοχές εκτός από τη Λέσβο;

Είμαστε σε επαφή με εθελοντές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αγκαλιά στην Καλλονή Λέσβου -με τους οποίους καταρτίσαμε και τη λίστα με τα είδη τα οποία καλούμε τους συμπολίτες μας να συνεισφέρουν στις 3 Οκτωβρίου- και περιμένουν το εμπορευματοκιβώτιο μας χωρητικότητας 33.2 κυβικών (200 μεγάλα κιβώτια), το οποίο φιλοδοξούμε να γεμίσουμε. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι η Αγκαλιά που αυτές τις μέρες καλεί με ανακοινώσεις της τον κόσμο να σταματήσει να της αποστέλλει υλικό λόγω του ότι πρέπει να διαχειριστεί όσα μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί, έχει υπολογίσει τις δικές μας ενέργειες. Περαιτέρω από το υλικό που εμείς θα στείλουμε θα καλυφθούν ανάγκες και στη Μυτιλήνη και στο Μόλυβο μέσω του δικτύου «Το χωριό του Όλοι μαζί» στην οποία υπάγονται όλες οι ΜΚΟ της περιοχής. Δεν αποκλείεται βεβαίως αναλόγως των δεδομένων υλικό που θα συλλεγεί να καλύψει ανάγκες και άλλων νησιών.

5. Τι δράση θα έχετε όσον αφορά τους πρόσφυγες που φιλοξενούμε ως Κυπριακό κράτος στην Κοφίνου;

Όπως γνωρίζετε οι Κύπριοι έχουν ανταποκριθεί και με το παραπάνω, όπως κάνουν άλλωστε όποτε η ανάγκη το επιβάλλει, στο κάλεσμα του Ερυθρού Σταυρού αλλά και άλλων εθελοντικών και όχι μόνο οργανώσεων για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, μετά την επιτυχή διάσωση των προσφύγων από τις αρχές της χώρας μας αρχές Σεπτεμβρίου. Επί του παρόντος δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα μπορούσαμε να προβούμε πλην ως δημοσιογράφοι να παρακολουθούμε την διαδικασία για παραχώρηση ασύλου ή όποια άλλη αποφασίσουν να ακολουθήσουν και να βεβαιωθούμε ότι όλα βαίνουν καλώς. Εννοείται βεβαίως ότι αν προκύψει άμεση ανάγκη στην Κύπρο από τα είδη τα οποία θα συλλέξει το «Ζητείται Ελπίς», θα έχει προτεραιότητα.


Περισσότερα για την δράση του «Ζητείται Ελπίς» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ομάδας καθώς και στο Facebook Page και το Twitter τους.

Της Χριστιάνας Μανώλη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο καλλιτέχνης Philip Colbert ποζάρει μαζί με το Lobstar Bot, ένα ρομπότ που κατασκευάστηκε με την βοήθεια του εργαστηρίου ρομπότ του University College του Λονδίνου. Το ρομπότ «τροφοδοτημένο» με την τέχνη του Colbert μπορεί να παράγει την δική του μοναδική τέχνη. EPA/TOLGA AKMEN

Ήξερες ότι...

Ο μεγαλύτερος διανομέας παιχνιδιών στον κόσμο είναι τα McDonalds.

Σήμερα


Παρασκευή
2
Δεκεμβρίου
2022
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Γιορτάζουν : Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία

1901
Κυκλοφορούν στην αγορά τα ξυραφάκια «Ζιλέτ» στις ΗΠΑ.
1915
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη γενική Θεωρία της σχετικότητας.
1956
Ο Τσε Γκεβάρα φτάνει με τον Φιντέλ Κάστρο και τους αντάρτες του στην Κούβα, όπου θα πολεμήσουν τον δικτάτορα Φουλσένσιο Μπατίστα.
1971
Το σοβιετικό διαστημικό όχημα "Άρης 3" γίνεται το πρώτο που προσεδαφίζεται στον Άρη.
1991
Η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
2005
Κυκλοφορεί στην Ευρώπη το Microsoft Xbox 360.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy