CyTalks: Ένας παπάς μετράει τ'άστρα! - Ταμασού Ησαΐας


ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΙΑΣ

ΕΝΑΣ ΠΑΠΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ'ΑΣΤΡΑ!

 

Και όχι μόνο….

 

Σε συνέντευξη του στο CyprusNews.eu ο Ταμασού Ησαϊας μιλά για τη λειτουργία του πλανητάριου στη Μητρόπολη του, για τον «πράσινο» διάκονο που τέθηκε σε αργία, όπως επίσης και για την απόφαση του δικαστηρίου για τον τέως Κιτίου.

Του συνεργάτη μας Γιώργου Παυλίδη


Ταξίδι στο διάστημα προς αναζήτηση του… Θεού

72876_copy.jpg

CyprusNews.eu: Τι σχέση έχει ο Ταμασού Ησαΐας με τον Γαλιλαίο Γαλιλέι ή αν το θέσω κάπως διαφορετικά, τι ψάχνει ένας επίσκοπος στο διάστημα;

- Τον Θεό! Να τον αναγνωρίσει μέσα από το σύμπαν. Από τον καιρό του Γαλιλαίου η επιστήμη με τα εργαλεία που διαθέτει μας βοηθά ν αποκωδικοποιούμε τη σοφία του Θεού μέσα στο σύμπαν κι έτσι να τον γνωρίζουμε καλύτερα.

CyprusNews.eu: Ερευνώ και πιστεύω. Επιστήμη και θρησκεία. Μεταξύ τους δεν υπάρχει αντίθεση;

- Καθόλου. Οι δύο αυτές έννοιες απαντούν σε διαφορετικά ερωτήματα. Η θεολογία - κι όχι η θρησκεία - απαντά στο «γιατί», ενώ η επιστήμη στο «πως». Η μια συμπληρώνει την άλλη και για μένα αυτό είναι συναρπαστικό! Οι ισοζυγίες, οι ισορροπίες, η αρτιότης του ανθρωπίνου σώματος, η θαυμαστή λειτουργία όλων των οργανισμών μαρτυρούν την ύπαρξη του Θεού. Αν υιοθετούμε τη θεωρία των πιθανοτήτων, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να έγιναν τυχαία. Πίσω από το δημιούργημα, υπάρχει ο Δημιουργός.

CyprusNews.eu : Σε σχέση με το πλανητάριο που κοσμεί την Μητρόπολη κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο Ταμασού κάνει μνημόσυνα με ξένα κόλυβα.

- Όχι ακριβώς. Βεβαίως τα χρήματα δόθηκαν από τον επενδυτή, τον οποίο και ευγνωμονώ. Ωστόσο υπάρχει και η συνεισφορά της Μητρόπολης, που είναι η γη, αλλά και η ιδέα.  Επί της ουσίας αυτό το έργο αποτελεί προϊόν ενός κοινού οραματισμού. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός έργου που να έχει τόσο εκπαιδευτικό, όσο και παιδαγωγικό χαρακτήρα, ένα έργο που ν’ αφήνει το αποτύπωμα στην πρόοδο και στην παιδεία αυτού του τόπου.

CyprusNews.eu: Πως απαντά ο επίσκοπος στον ισχυρισμό ότι έχει μετατρέψει την Μητρόπολη σε μια ρωσική Ντίσνεϋλαντ;

- Τα περί ρωσικής οντότητας τα απορρίπτω. Ο ισχυρισμός είναι μάλλον κακεντρεχής. Η Μητρόπολη είναι κυπριακή. Το ότι υπάρχει εντός της ένας ρωσικής τεχνοτροπίας ναός, δεν την κάνει ρωσική. Τον χαρακτηρισμό Ντίσνεϋλαντ τον δέχομαι, τον απολαμβάνω και τον θεωρώ τιμητικό! Αν όντως κάποιοι θεωρούν ότι έχουμε δημιουργήσει έναν ασφαλισμένο χώρο χαράς, δημιουργίας, έναν χώρο τεχνών και γραμμάτων, αλλά και προσευχής, αυτό ειλικρινά σας λέω, το θεωρώ μετάλλιο τιμής!


Αίρεται προσεχώς η αργία του «πράσινου» διακόνου!

 

Papas-Sinithima.jpg

CyprusNews.eu: Η ταχύτητα με την οποία επιληφθήκατε της υπόθεσης με τον «πράσινο διάκονο» ξάφνιασε πολλούς. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις η Εκκλησία συνήθως ακολουθεί χρονοβόρες διαδικασίες, στην προκειμένη περίπτωση λειτουργήσατε σε στυλ «τακ - τακ να τελειώνουμε!

- Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αμέσως μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα  στο διαδίκτυο, ο διάκος ήρθε κοντά μου και ζήτησε συγχώρεση. Με ενημέρωσε πλήρως ο ίδιος για το συμβάν και συμφώνησε μαζί μου ότι επρόκειτο περί ατοπήματος, το οποίο σκανδάλισε πολλούς.

CyprusNews.eu: Ποιο ακριβώς ήταν το ατόπημα του;

- Το ότι οργάνωσε οπαδούς με συνθήματα που περιείχαν απρεπείς εκφράσεις. Επίσης προέβη σε κινήσεις που δεν συνάδουν με το ράσο.

CyprusNews.eu: Αν δεχτούμε ότι ο ιερωμένος οφείλει να είναι εκεί που βρίσκεται το ποίμνιο του, τότε δεν υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες. Άρα ο ιερωμένος μπορεί να βρίσκεται στο πάρκο, στην πλατεία, στη διαδήλωση, στην κερκίδα…παντού.

- Συμφωνώ! Μάλιστα εγώ προσωπικά προωθώ και υλοποιώ αυτήν την ιδέα. Είμαι κι εγώ φίλαθλος, όμως δεν εξωθώ και δεν ενθαρρύνω οπαδούς να εκστομίζουν βωμολοχίες. Σημειώνω ότι για να πάει στην κερκίδα, ο διάκος πήρε προηγουμένως την ευλογία (έγκριση) από εμένα. Το θέμα είναι πως το διαχειρίστηκε. Θεωρώ ότι ήταν μια νεανική επιπολαιότης, η οποία ένεκα του ότι οι ρασοφόροι βρισκόμαστε στο «μάτι του κυκλώνα», πήρε μια viral μορφή που αδίκησε και το ίδιο το παιδί. Εντίμως σας λέω, ότι πρόκειται περί ενός εντίμου και πολύ καλού, αξιόλογου νέου, ο οποίος όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση παρασύρθηκε από τους φίλους του, οι οποίοι αντί να τον βοηθήσουν, «τον έκαψαν»….

CyprusNews.eu: Τον θέσατε σε προσωρινή αργία. Δηλαδή;

- Ο διάκος στερείται του δικαιώματος λειτουργίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να μετανοήσει. Ακολούθως θα επανέλθει κανονικά στα καθήκοντα του.

CyprusNews.eu: Πότε θα γίνει αυτό;

- Πολύ σύντομα!


Ο τέως Κιτίου όφειλε τουλάχιστον να πει μια «συγνώμη»

 

kitiou.jpg

 

Μονόδρομος η καθαίρεση! 

 

CyprusNews.eu: Συμφωνείτε ότι μετά την καταδίκη του τέως Κιτίου από το επαρχιακό δικαστήριο, η καθαίρεση του είναι μονόδρομος;

- Θεωρώ πως ναι, αν δεν εφεσιβάλει την απόφαση, η καθαίρεση είναι η μόνη επιλογή. Αν όμως κατατεθεί έφεση, η Ιερά Σύνοδος οφείλει να περιμένει την τελεσίδικη απόφαση.

CyprusNews.eu: Δεν έχετε πειστεί από την ετυμηγορία του πρωτόδικου Δικαστηρίου;

- Δεν είναι θέμα πίστης, αλλά διαδικασίας. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι άλλο: η «δίκη» (ετυμηγορία) της κοινωνίας είναι τόσο ξεκάθαρη και ισχυρή, που αυτό από μόνο του αποτελεί τη μεγαλύτερη ποινή για τον τέως Κιτίου. Έπρεπε ήδη από μέρους του να υπάρξει μεταμέλεια, κάτι που εγώ όμως δεν είδα. Έπρεπε να ειπωθεί τουλάχιστον μια «συγνώμη» για τον σκανδαλισμό του ποιμνίου. Δεν θέλω να προκαταλάβω τη Σύνοδο, όμως θεωρώ ότι αυτή θα πρέπει τηρώντας τους κανονισμούς της και αποκαθιστώντας το αίσθημα της δικαιοσύνης του λαού να προσεγγίσει το ζήτημα με πολλή αυστηρότητα.

CyprusNews.eu: Αν η απόφαση της Ιεράς Συνόδου εξαρτάτο αποκλειστικά απο εσάς, τι θα αποφασιζατε;

- Καθαίρεση!

CyprusNews.eu: Γιατί έπρεπε να περιμένετε την Πολιτεία να κινηθεί πρώτη για να επιληφθείτε ενός σκανδάλου για το οποίο, όπως λέχθηκε ακόμα και από ανθρώπους της Εκκλησίας, βοούσε όλη η Λάρνακα;

- Το να βοά ένας τόπος και να μην υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία δεν είναι αρκετό.

CyprusNews.eu: Δεν θα μπορούσε η Ιερά Σύνοδος να κάνει μια αυτεπάγγελτη έρευνα;

- Δεν ξέρω αν έγινε ή όχι. Κοιτάξτε, εμείς είμαστε νέοι επίσκοποι. Μιλούμε για έναν επίσκοπο που υπηρετεί την Εκκλησία για περισσότερα από τριάντα χρόνια από ότι εμείς. Δεν γνωρίζω και δεν θέλω να ρίχνω πυροτεχνήματα. Όμως θεωρώ ότι αν η Ιερά Σύνοδος είχε πληροφορίες και στοιχεία έπρεπε από τότε  να επιληφθεί του θέματος.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
3
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Γιορτάζουν :Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα, Μαύρος, Ροδόπη, Ροδώπη

1829
Ο Χριστόφορος Κολόμβος προσεγγίζει τις ακτές της Τζαμάικα.
1837
Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1959
Απονέμονται τα πρώτα βραβεία Γκράμι.
2006
Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia, 6 χλμ ανοικτά των νοτίων ακτών της Ρωσίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy