Το γαλλοκυπριακό σχολείο ανοίγει τις πόρτες του στη Λεμεσό!


Μάθαμε όσα θέλετε να γνωρίζετε για το νέο σχολείο της Λεμεσού!

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό εκπαιδευτικό εγχείρημα με τη στήριξη των κυβερνήσεων Κύπρου και Γαλλίας ξεκινά στη Λεμεσό. Το LemesosBlog μίλησε με την κα. Νίκη Παπαδοπούλου Παπά, τέως λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που εκπροσωπεί την Κυπριακή Κυβέρνηση στο συμβούλιο του Κυπρογαλλικού Σχολείου και έμαθε όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο σχολείο που ανοίγει στην πόλη μας.

Το γαλλοκυπριακό σχολείο, θα είναι παράρτημα του γαλλοκυπριακού σχολείου της Λευκωσίας το οποίο ιδρύθηκε το 2012 θα ανοίξει στη Λεμεσό και θα στεγάζεται στον πρώτο όροφο της Αστικής Σχολής Λεμεσού και οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει ήδη.

Υπάρχουν 535 σχολεία σε 139 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε η κα. Παπά, τα σχολεία ανήκουν στο διεθνές δίκτυο των γαλλόφωνων σχολείων ανά τον κόσμο και το βασικό τους πλεονέκτημα είναι οτι μπορεί κάποιος να μετακινηθεί οπουδήποτε στον κόσμο και να γράψει τα παιδιά του στο γαλλόφωνο σχολείο της πόλης που συμμετέχει στον εν λόγω δίκτυο. Το Γαλλο-κυπριακό σχολείο είναι αναγνωρισμένο από τα Υπουργεία Παιδείας της Γαλλίας και της Κύπρου.

gallokipriako_1.jpg

Το Γαλλο-κυπριακό σχολείο είναι μεν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά είναι ιδιωτικό σχολείο με δίδακτρα τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ. Τα δίδακτρα είναι από τα χαμηλότερα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων στην Κύπρο. Το σχολείο είναι παρομοίου τύπου, δηλαδή καλύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αναλυτικών μας προγραμμάτων, οι μαθητές διδάσκονται ελληνικά και ιστορία και ταυτόχρονα οι απόφοιτοι του δικαιούνται να παρακαθήσουν και στις εξετάσεις για τα Ελληνικά και Κυπριακά πανεπιστήμια. Οι απόφοιτοι του Γαλλο-κυπριακού σχολείου αποκτούν βεβαίως το διεθνώς αναγνωρισμένο Baccalauréat το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα πανεπιστήμια της Γαλλίας και του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι η φοίτηση στην Ανώτερη εκπαίδευση στη Γαλλία είναι δωρεάν.  

Η εναρκτήρια χρονιά:

Φέτος θα ξεκινήσουν η προδημοτική και η πρώτη δημοτικού. Κανονικά το σχολείο θα δέχεται μαθητές από 2 χρονών μέχρι 18 ετών. Δηλαδή στην προδημοτική, 5 χρόνια δημοτικό, 4 χρόνια γυμνάσιο και 3 χρόνια λύκειο, όπως είναι και το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα.

gallokipriako_2.jpg

Τα παιδιά που εισέρχονται τώρα δεν απαιτείται να γνωρίζουν γαλλικά. Ακόμα και μετέπειτα θα υπάρχει η δυνατότητα για παιδιά που θα μπούν σε μεγαλύτερες τάξεις να μην γνωρίζουν γαλλικά και να ακολουθήσουν πρόγραμμα εκμάθησης στο σχολείο για την ένταξη τους.

Στο γαλλοκυπριακό Λευκωσίας το 40% των παιδιών είναι Ελληνοκύπριοι, το 30% είναι Γάλλοι και το υπόλοιπο 30% είναι άλλων εθνικοτήτων και σήμερα στη Λευκωσία αριθμεί 450 μαθητές.

Το πλάνο για το μέλλον:

Σίγουρα, όπως αναφέρει η κα. Παπά, όταν θα συμπληρωθεί το σχολείο δεν θα μπορεί να συστεγάζεται στην Αστική Λεμεσού γιατι δεν θα είναι αρκετός ο χώρος και υπάρχει πλάνο για να βρεθεί δικός του χώρος. Το σχολείο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που μας έδωσε η κα. Παπά, υλοποιείται μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από συμφωνία του Προέδρου Μακρόν και του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να δημιουργηθεί και γαλλοκυπριακό σχολείο στη Λεμεσό.

Το όραμα του Γαλλοκυπριακού Σχολείου

Το σχολείο βασίζεται στο πρόγραμμα διδασκαλίας των δημοσίων σχολείων της Γαλλίας όπου και προσφέρει μια ευρωπαική παιδεία που βασίζεται στις ανθρωποκεντρικές αξίες με θεμελιώδη χαρακτηριστικά την προώθηση της κριτικής σκέψης, την διαλακτικότητα και τον σεβασμό στην πολιτισμική εταιρότητα.

gallokipriako_3.jpg

Το πρόγραμμα:

Το σχολείο ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου όπως και στη Γαλλία και το ωράριο ξεκινά στις 7:45 μέχρι και τις 14:30 για το δημοτικό, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι τις 16:30 με ενασχόληση διαφόρων δραστηριοτήτων για όσους γονείς ενδιαφέρονται. Για το γυμνάσιο το πρόγραμμα είναι μέχρι στις 16:30.

Τετράγλωσσοι απόφοιτοι:

Το σχολείο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ιδιωτικά σχολεία σχεδιάζει να προετοιμάζει τετράγλωσσους μαθητές. Δηλαδή εκτός από Ελληνικά και Γαλλικά, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μπαίνει και η Αγγλική και στο Γυμνάσιο μπαίνει μία 4η γλώσσα είτε Γερμανικά, είτε Ισπανικά ή αν υπάρξει ανάγκη για άλλη γλώσσα.

Η διοίκηση:

Το σχολείο έχει την ιδιαιτερότητα ότι διοικείται από τον Σύνδεσμο Γονέων σε συνεργασία προφανώς με την διεύθυνση και οι δύο κυβερνήσεις (Κύπρου, Γαλλίας) εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Διαχείρισης του σχολείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές, έχοντας ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις αποφάσεις.

gallokipriako_4.JPG

Το εκπαιδευτικό προσωπικό:

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, βάση και της σύμφωνίας των κυβερνήσεων Κύπρου – Γαλλίας, έρχονται απευθείας από τη Γαλλία και η διευθύντρια και ο βοηθός διευθυντής έρχονται κατευθείαν από το Γαλλικό σύστημα με απόσπαση. Ταυτόχρονα προσλαμβάνεται προσωπικό και από την Κύπρο, είτε ξένοι που πληρούν τα κριτήρια διορισμού.

Περισσότερα για το γαλλοκυπριακό σχολείο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ: και στο τηλ: 22665318

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy