Νίκος Γεωργίου: «Η Αμμόχωστος μας ενώνει»


Τη θέση ότι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων παραμένει εθνικός στόχος εξέφρασε σε συνέντευξή του, ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου, Νίκος Γεωργίου.

 

Ο κ. Γεωργίου υπογραμμίζει ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι και η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει τα πράγματα προς τα εμπρός, χαράσσοντας νέους δρόμους για τον τόπο και τη νέα γενιά. Προσθέτει ακόμη ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να καταπιάνονται μόνο με τα μεγάλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό και η Οικονομία, αλλά και με τα πιο μικρά που επηρεάζουν τις ζωές μας. Υποστηρίζει πως χρειάζεται να εμπιστευτούμε και νέες φωνές και να δώσουμε την ευκαιρία  σε ανθρώπους που έχουν προτάσεις και μπορούν να δώσουν σάρκα και οστά στην αλλαγή.

 

  1. Υποβάλατε την υποψηφιότητά σας για την εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε με την παρουσία σας στη Βουλή;

Εκτιμώ ότι μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα. Με αίσθημα ευθύνης και πολλή όρεξη για προσφορά υπέβαλα την υποψηφιότητά μου. Πιστεύω ότι διαθέτω τις γνώσεις, τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα να προσφέρω στην κοινή προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία και ένα πιο σύγχρονο κράτος. Για να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή: Για την Αμμόχωστο και την Κύπρο ολόκληρη. Με ουσιαστικές, τεκμηριωμένες, αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Πάντοτε ήμουν της άποψης ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να καταπιάνονται μόνο με τα μεγάλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό και η Οικονομία, αλλά και με τα πιο μικρά που επηρεάζουν τις ζωές μας. Π.χ. για τους πρόσφυγες και τους αγρότες, τις νέες και τους νέους, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  1. Πώς κρίνετε τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση και ποια η γνώμη σας για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα

Αναντίλεκτα εδώ και 15 περίπου μήνες αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς και εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Δεν είναι εύκολη η διαχείριση και είναι ανθρώπινο να έχουν γίνει και λάθη. Θεωρώ όμως ότι σε γενικές γραμμές το πρόσημο είναι θετικό. Μέχρι σήμερα η χώρα μας διαχειρίζεται την πανδημία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ενώ και σε επίπεδο εμβολιασμών είμαστε αρκετά ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Απ’ εκεί και πέρα, θα πρέπει να σημειωθεί η συμβολή του ΓΕΣΥ σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω είναι καταλυτική. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση και όλοι σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς της. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές αξίζουν τα θερμά συγχαρητήριά μας.

  1. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι δηλώνουν απογοητευμένοι με την πολιτική κατάσταση και το ήδη ψηλό ποσοστό αποχής μάλλον θα αυξηθεί περαιτέρω.

Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα οι νέοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις από απόσταση, αλλά και με καχυποψία. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους πολιτικούς. Αποδεδειγμένα, ωστόσο, η αδιαφορία, η αποχή και η αποστασιοποίηση δεν κάνουν τα πράγματα καλύτερα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Αν θέλουμε να δούμε τη χώρα μας να προχωρά και να εκσυγχρονίζεται, πρέπει να το διεκδικήσουμε με την παρουσία μας, μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Τα φαινόμενα διαφθοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από τη συμμετοχή. Χρειάζεται να εμπιστευτούμε και νέες φωνές, να δώσουμε την ευκαιρία  σε ανθρώπους που έχουν προτάσεις και μπορούν να δώσουν σάρκα και οστά στην αλλαγή.

  1. Ο ΔΗΣΥ ως κυβερνών κόμμα βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο το τελευταίο χρονικό διάστημα για πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης. Γιατί κάποιος σήμερα να δώσει την ψήφο του στον ΔΗΣΥ;

Διότι απέδειξε ο ΔΗΣΥ, ότι είναι η εκσυγχρονιστική δύναμη του τόπου. Το μεταρρυθμιστικό έργο των τελευταίων χρόνων, που έκαναν πράξη η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ, είναι σημείο αναφοράς. Πέραν της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας το 2013, προωθήθηκαν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις όπως: Η μείωση της στρατιωτικής θητείας, η θέσπιση του ΕΕΕ, η δημιουργία Υφυπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας, και Έρευνας και Καινοτομίας, η εμπορικοποίηση του Λιμανιού Λεμεσού, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση στην ιστορία της χώρας. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, 45 χρόνια τώρα, έχουμε αποδείξει πως είμαστε το κόμμα των έργων και των πράξεων. Το κόμμα που μπαίνει μπροστά στα δύσκολα. Το κόμμα που δίνει ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Απ’ εκεί και πέρα, όποιος εργάζεται κάνει και λάθη. Είναι φυσιολογικό ύστερα από 8 χρόνια στην εξουσία να υπάρχει φθορά. Έγιναν όμως και πολλά άλλα που αποτελούν σημείο αναφοράς.

  1. Το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, σε συνέχεια και των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. Πώς προχωράμε κατά τη δική σας κρίση;

Εάν επιβεβαιώνουν κάτι οι προκλητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τα πικνίκ στο Βαρώσι είναι την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Για να το πετύχουμε αυτό, μια συνταγή υπάρχει: Επανέναρξη διαλόγου, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και αποφασιστικότητα για να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για τον τόπο μας. Η Αμμόχωστος πρέπει να μας ενώνει, ως ένα σύμβολο αγωνιστικότητας, όχι μόνο των Αμμοχωστιανών και του προσφυγικού μας κόσμου, αλλά ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ευχή μας είναι, στη δεύτερη πενταμερή, να τεθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε λύση και ανατροπή των κατοχικών δεδομένων το συντομότερο δυνατόν.

  1. Προκύπτει βεβαίως και το ερώτημα αν είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού, με δεδομένο ότι η τουρκική πλευρά μιλά ανοικτά για δύο κράτη…

Εθνικός μας στόχος παραμένει η απαλλαγή από την κατοχή κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι προϋπόθεση για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού αποτελεί η ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού και όχι η παράταση της εκκρεμότητας και της αβεβαιότητας που αυτή προκαλεί. Διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού από ιδρύσεώς του ήταν και παραμένει η επιδίωξη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Τα δύο κράτη δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά νομιμοποίηση της κατοχής και δεν μπορούν με κανένα τρόπο να γίνουν αποδεκτά, ούτε να διασφαλίσουν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Συνεπώς, η λύση του Κυπριακού είναι μονόδρομος. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσει τα πράγματα προς τα εμπρός, θα ανατρέψει κατεστημένα και θα χαράξει νέους δρόμους, δημιουργώντας άλλες προοπτικές για τον τόπο και τη νέα γενιά.

  1. Προέρχεστε από πολιτικοποιημένη οικογένεια και συγκεκριμένα είστε γιος του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου. Πιστεύετε ότι αυτό είναι μειονέκτημα για την προσπάθειά σας;

Όπως κάθε παιδί, έτσι και εγώ, οφείλω πολλά στους γονείς μου. Τις αρχές με τις οποίες μεγάλωσα, αλλά και τη μόρφωσή μου. Είμαι ευτυχής γιατί μου έδωσαν τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσω τη δική μου προσωπικότητα, αλλά και την ελευθερία να διαμορφώσω τις δικές μου απόψεις και προσεγγίσεις. Με αυτά τα εφόδια, συμμετείχα ενεργά στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, ακολούθως τις οργανώσεις νεολαίας του ΔΗΣΥ και σήμερα  είμαι εκλεγμένος Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου και Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας. Έχω την δική μου πορεία και προσωπικότητα. Πιστεύω πως όπου χρειάστηκε μέχρι στιγμής, έβγαλα την παράταξη και τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν ασπροπρόσωπους. Αναφορικά με τον Γιώργο Γεωργίου, θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος που ουδέποτε πρόδωσε τη σχέση εμπιστοσύνης που έκτισε με τον κόσμο της Επαρχίας Αμμοχώστου και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι ένας πολιτικός που έδειξε έργο εντός και εκτός Βουλής, Συνεπώς, ναι, είμαι ο γιος του Γ. Γεωργίου, αλλά θεωρώ ότι το εκλογικό σώμα θα με κρίνει γι’ αυτό που είμαι και για όσα εκφράζω.

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βαλτιμόρη, Μέριλαντ: Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key αφού ένα πλοίο με κοντέινερ την χτύπησε. Μια ομάδα δυτών προσπαθούσε να εντοπίσει τουλάχιστον επτά άτομα που πιστεύεται ότι έπεσαν στον ποταμό Patapsco ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης. Jim Lo Scalzo/EPA

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1566
Ιδρύεται η πόλη της Βαλέτα στη Μάλτα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη.
1802
Ο Χάινριχ Όλμπερς ανακαλύπτει τον αστεροειδή 2 Παλλάς, τον δεύτερο αστεροειδή που ανακαλύφθηκε ποτέ.
1930
Η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα αλλάζουν το όνομα τους σε Ισταμπούλ και Άνκαρα.
1953
Στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Καντίμα Εχούντ Ολμέρτ κερδίζει τις εκλογές.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy