Βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο χαλκός


Συνέντευξη με τον Peter van der Borgh, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Venus Minerals Ltd

 

Για τις προοπτικές ανάπτυξης της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Κύπρο, τη ζήτηση του χαλκού διεθνώς, αλλά και για την τεχνολογική αναβάθμιση του κλάδου, μίλησε στην ιστοσελίδα μας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals Ltd, Peter van der Borgh. Διαθέτοντας εμπειρία και τεχνογνωσία διεθνούς εμβέλειας, η Venus Minerals φέρνει νέες τεχνολογίες στην Κύπρο, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων παλαιών ορυχείων και στην ανακάλυψη νέων, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες μεθόδους ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

  1. Ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Κύπρο;

Η εξόρυξη χαλκού στην Κύπρο χρονολογείται περίπου 4,000 χρόνια πριν. Ενδεικτικά, από το 1929 μέχρι το 1974, το μεταλλείο Μαυροβουνίου παρήγαγε χαλκό και χρυσό αξίας περίπου €5 δισ., σε σημερινές τιμές αγοράς. Από το 1974 η εξόρυξη χαλκού στην Κύπρο περιορίστηκε, αφήνοντας πόρους αναξιοποίητους. Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν μπορούν να συμβάλουν στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων παλαιών ορυχείων και στην ανακάλυψη νέων, με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

  1. Ποια η ζήτηση του χαλκού σήμερα διεθνώς;

Ο χαλκός είναι το τρίτο πιο χρησιμοποιημένο μέταλλο παγκοσμίως. Λόγω της ηλεκτρικής και θερμικής του αγωγιμότητας, βρίσκεται στο επίκεντρο των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελώντας βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ζήτηση θα συνεχίσει να μεγαλώνει με την αύξηση των αναγκών σε ΑΠΕ, παράλληλα με την ηλεκτροδότηση οχημάτων και κτηρίων και την επέκταση των δικτύων επικοινωνιών, που απαιτούν σημαντικές ποσότητες χαλκού.

  1. Πώς η τεχνολογία έχει βελτιώσει τις διαδικασίες εξόρυξης μετάλλων;

Όπως πολλές βιομηχανίες, έτσι και η μεταλλευτική έκανε τεράστια άλματα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η πληροφορική και η τεχνολογία εισήλθαν σε κάθε στάδιο, από την έρευνα και την εξόρυξη μέχρι την εξαγωγή μεταλλευμάτων στο εξωτερικό. Νέα εργαλεία και εξειδικευμένα λογισμικά χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της επιφάνειας του εδάφους και του υπεδάφους, ενώ έχει καταστεί δυνατή η λήψη άμεσων αποτελεσμάτων, οδηγώντας σε πιο στοχευμένες και αποδοτικές διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης. Επίσης, βελτιώθηκαν σημαντικά η κοινωνική ευημερία και οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων.

  1. Πώς διασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες εξόρυξης δεν επηρεάζουν το περιβάλλον;

Όταν μια εταιρεία υποβάλλει αίτηση για άδεια εξόρυξης διεξάγεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επιπλέον, κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις πρακτικές εξόρυξης. Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, πρέπει να συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς κανονισμούς, που είναι μεταξύ των αυστηρότερων παγκοσμίως.

  1. Πώς η Κύπρος θα επωφεληθεί από τη λειτουργία ορυχείων;

Πέραν της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, η τοπική επιχειρηματική κοινότητα θα επωφεληθεί από τις διάφορες υπηρεσίες που χρειάζεται ο τομέας, όπως οι μεταφορές και η κατασκευή υποδομών, προσελκύοντας παράλληλα, περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή: Διαδηλωτής γρονθοκοπεί μέλος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αργεντινής κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας συνταξιούχων που ζητούν αύξηση των συντάξεων και αντιδρούν στα μέτρα οικονομικής λιτότητας της κυβέρνησης του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, στο Μπουένος Άιρες. Luis Robayo/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η λέξη «War» (πόλεμος) στα σανσκριτικά σημαίνει «Επιθυμία για περισσότερες αγελάδες».

Σήμερα


Πέμπτη
24
Απριλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy