Βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο χαλκός


Συνέντευξη με τον Peter van der Borgh, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Venus Minerals Ltd

 

Για τις προοπτικές ανάπτυξης της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Κύπρο, τη ζήτηση του χαλκού διεθνώς, αλλά και για την τεχνολογική αναβάθμιση του κλάδου, μίλησε στην ιστοσελίδα μας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venus Minerals Ltd, Peter van der Borgh. Διαθέτοντας εμπειρία και τεχνογνωσία διεθνούς εμβέλειας, η Venus Minerals φέρνει νέες τεχνολογίες στην Κύπρο, οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων παλαιών ορυχείων και στην ανακάλυψη νέων, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονες μεθόδους ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

  1. Ποιες οι προοπτικές ανάπτυξης της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Κύπρο;

Η εξόρυξη χαλκού στην Κύπρο χρονολογείται περίπου 4,000 χρόνια πριν. Ενδεικτικά, από το 1929 μέχρι το 1974, το μεταλλείο Μαυροβουνίου παρήγαγε χαλκό και χρυσό αξίας περίπου €5 δισ., σε σημερινές τιμές αγοράς. Από το 1974 η εξόρυξη χαλκού στην Κύπρο περιορίστηκε, αφήνοντας πόρους αναξιοποίητους. Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν μπορούν να συμβάλουν στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων παλαιών ορυχείων και στην ανακάλυψη νέων, με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

  1. Ποια η ζήτηση του χαλκού σήμερα διεθνώς;

Ο χαλκός είναι το τρίτο πιο χρησιμοποιημένο μέταλλο παγκοσμίως. Λόγω της ηλεκτρικής και θερμικής του αγωγιμότητας, βρίσκεται στο επίκεντρο των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελώντας βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ζήτηση θα συνεχίσει να μεγαλώνει με την αύξηση των αναγκών σε ΑΠΕ, παράλληλα με την ηλεκτροδότηση οχημάτων και κτηρίων και την επέκταση των δικτύων επικοινωνιών, που απαιτούν σημαντικές ποσότητες χαλκού.

  1. Πώς η τεχνολογία έχει βελτιώσει τις διαδικασίες εξόρυξης μετάλλων;

Όπως πολλές βιομηχανίες, έτσι και η μεταλλευτική έκανε τεράστια άλματα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η πληροφορική και η τεχνολογία εισήλθαν σε κάθε στάδιο, από την έρευνα και την εξόρυξη μέχρι την εξαγωγή μεταλλευμάτων στο εξωτερικό. Νέα εργαλεία και εξειδικευμένα λογισμικά χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση της επιφάνειας του εδάφους και του υπεδάφους, ενώ έχει καταστεί δυνατή η λήψη άμεσων αποτελεσμάτων, οδηγώντας σε πιο στοχευμένες και αποδοτικές διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης. Επίσης, βελτιώθηκαν σημαντικά η κοινωνική ευημερία και οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων.

  1. Πώς διασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες εξόρυξης δεν επηρεάζουν το περιβάλλον;

Όταν μια εταιρεία υποβάλλει αίτηση για άδεια εξόρυξης διεξάγεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επιπλέον, κυβερνητικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις πρακτικές εξόρυξης. Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, πρέπει να συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς κανονισμούς, που είναι μεταξύ των αυστηρότερων παγκοσμίως.

  1. Πώς η Κύπρος θα επωφεληθεί από τη λειτουργία ορυχείων;

Πέραν της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, η τοπική επιχειρηματική κοινότητα θα επωφεληθεί από τις διάφορες υπηρεσίες που χρειάζεται ο τομέας, όπως οι μεταφορές και η κατασκευή υποδομών, προσελκύοντας παράλληλα, περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy