fbpx

CoronaVirus: Θεωρίες συνομωσίας και αλήθειες για τον νέο ιό που σκεπάζει τον πλανήτη (VIDEO)


Ο εκδότης της ανεξάρτητης στήλης FullFact μιλά στο Βρετανικό κανάλι LBC και αναφέρεται σε κάποιες λανθασμένες θεωρίες που αναπτύχθηκαν μετά την έξαρση του ιού COVID-19 ή αλλιώς Κορονοϊού.

 

Ισχύει ότι  το αντίδοτο για τον Κορονοϊό υπάρχει από το 2015;

-Εδώ είναι που προκύπτει δυστυχώς η παραπληροφόρηση και η παρεξήγηση. Όταν ήρθε μπροστά μας για πρώτη φορά αυτός ο ιός με την ονομασία Κορονοϊός, ο κόσμος δεν αντιλήφθηκε ότι δεν μιλάμε για έναν συγκεκριμένο υιό αλλά για μία μεγάλη «οικογένεια» ιών. Ναι υπήρξε η πατέντα για τον ιό το 2015, για έναν διαφορετικό Κορονοϊό από αυτόν που έχουμε μπροστά μας σήμερα, και βγήκε μέσα από έρευνα για νέα εμβόλια. Μέσα από αυτό προκύπτει και η όλη παρεξήγηση. Το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρεί ότι είχαμε γνώση για αυτό τον ιό εδώ και χρόνια δεν ισχύει.  Εξάλλου έχουμε γνώση για Κορονοϊούς από τη δεκαετία του 60.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως ο Κορονοϊός προήλθε από τις νυχτερίδες σε ερευνητικό ινστιτούτο στην Κίνα…

Υπήρξε μία θεωρία η οποία εκφράστηκε μέσα από ένα άρθρο το οποίο υπέγραψαν δύο Κινέζοι επιστήμονες. Η θεωρία λέει ότι, υπάρχει ένα ερευνητικό κέντρο στην πόλη Γιουχάν που πραγματοποιεί μελέτες πάνω στις νυχτερίδες και όντως πιστεύεται ότι οι νυχτερίδες ευθύνονται για την αρχική προέλευση αυτής της συγκεκριμένης μορφής του ιού και η οποία μεταδόθηκε σε κάποιο άλλο ζώο για να μολύνει στη συνέχεια και τον άνθρωπο. Όμως το συγκεκριμένο άρθρο παρέθεσε αυτή την άποψη ως μία πιθανότητα. Δεν παρουσίασε απτά στοιχεία και αποδείξεις για αυτό που υποστηρίζει και μάλλον δεν δείχνει αυτή η εκδοχή να είναι και η πιο εύλογη.

Κάποιοι μιλούν για την πόλη Γιουχάν καθώς από κει πρωτο-πλασαρίστηκε η τεχνολογία 5Gμε την οποία συνδέουν τον ιό…

Δεν είναι η πόλη από την οποία πρωτο-πλασαρίστηκε, όντως ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που έβγαλαν μπροστά πιλοτικά αυτή την τεχνολογία. Όμως το κλειδί σε αυτό είναι πως, βγαίνουν πολλές θεωρίες συνομωσίας που αφορούν στην τεχνολογία 5G και για την ευθύνη που έχει για την οποιαδήποτε ασθένεια. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η τεχνολογία 5Gσυνδέεται με τον Κορονοϊό. Επαναλαμβάνω, γνωρίζουμε για την ύπαρξη Κορονοϊού εδώ και δεκαετίες. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για αυτό τον Κορονοϊό, σε ότι αφορά αυτούς τους ιούς. Ναι έχει μολύνει πολύ κόσμο, η συμπεριφορά του είναι κάπως διαφορετική όχι δραματικά διαφορετικά. Δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός λόγος να συνδέεται ο Κορονοϊός με την τεχνολογία 5G.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι αν κάποιος έχει ρινική καταρροή και πτύελα δεν έχει τον COVID-19 αλλά γρίπη…

Αυτό προήλθε από ποστ στο Facebookτο οποίο έγινε Viralκαι το οποιο κατέγραψε 400χιλιάδες κοινοποιήσεις. Είναι αλήθεια ότι η ρινική καταρροή είναι ένα λιγότερο συχνό σύμπτωμα του COVID-19 σε σχέση με την απλή γρίπη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επειδή τρέχει η μύτη σου δεν έχεις τον ιό. Υπήρξε κόσμος που διαγνώστηκε με τον Covid-19 και είχε ρινική καταρροή.   Σε ότι αφορά στα πτύελα, αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει βήχα και εκκρίνει φλέγματα, το ένα τρίτο των διαγνωσθέντων είχε αυτό το σύμπτωμα

Άρα αυτή η πεποίθηση που έχει αναπτυχθεί λέει τη μισή αλήθεια. Όντως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται λιγότερο σε αυτή την ασθένεια, σε σχέση με άλλες παθήσεις του αναπνευστικού αλλά το να λες ότι αν έχω αυτά τα συμπτώματα τότε δεν έχω τον Covid-19 είναι λάθος και μάλλον επικίνδυνο.

Υπάρχει επίσης μία άλλη θεωρία που λέει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να νοσήσουν από τον Κορονοϊό

Και πάλι υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ακριβές. Είναι γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα παιδιά δείχνουν να προσβάλλονται λιγότερο από τον Κορονοϊό. Τα συμπτώματα είναι γενικότερα πιο ελαφριάς μορφής όμως δεν είναι αλήθεια ότι δεν μπορούν να νοσήσουν. Στην Κίνα εκατοντάδες παιδιά χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη και το πιο κρίσιμο σε ότι αφορά στα παιδιά είναι πως, αν και τα συμπτώματα είναι ελαφράς μορφής μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια. Άρα η ιδέα ότι τα παιδιά είναι εκτός κινδύνου από τον ιό είναι λάθος.

Κάτι άλλο που βλέπουμε και γίνεται αναφορά είναι το γεγονός ότι το αντισηπτικό Dettolαναγράφει ότι σκοτώνει τον Κορονοϊό…

Αυτό είναι ακόμη ένα παράδειγμα της χρήσης της λέξης Κορονοϊός σε σχέση με το ξέσπασμα της ασθένειας του Κορονοϊού. Ναι τα μπουκάλια με το αντισηπτικό Dettolαναγράφουν πάνω ότι είναι αποτελεσματικά απέναντι στον Κορονοϊό που προσβάλλει ανθρώπου και αυτό είναι αλήθεια. Είναι αποτελεσματικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όντως είναι αποτελεσματικό απέναντι σε αυτόν τον νέα ιό. Πιθανόν να είναι. Όμως το  κλειδί είναι να καταλάβουμε ότι μιλάμε για έναν νέα ιό για τον οποίο έχουμε μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένες γνώσεις και πληροφορίες για αυτόν. Είναι όντως πιθανόν τα κοινά αντισηπτικά να σκοτώνουν τον ιό όμως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε στα σίγουρα. Το ότι αναγράφεται στο μπουκαλάκι του Dettolδεν σημαίνει κάτι.

Λέγεται επίσης ότι ο Τζέικομπ Ροθτσιλντ έχει το αντίδοτο για τον ιό…        

Ναι υπήρξε στο παρελθόν ένα αντίδοτο όμως τίποτα δεν δεικνύει ότι ο Ροθτσιλντ έχει σχέση με αυτό. Αυτή είναι καθαρά μία αντισημιτική θεωρεία συνομωσίας. Και το γεγονός ότι όντως υπήρξε μία ιατρική πατέντα για αντιμετώπιση ενός Κορονοϊού δεν σημαίνει ότι πρέπει ο κόσμος να σκέφτεται συνομωσίες διότι δεν υπάρχουν.

Και κάτι τελευταίο… οι επιστήμονες, λέγεται ότι γνώριζαν εδώ και καιρό για τον Κορονοϊό και τον είχαν μάλιστα ονομάσει «ασθένεια Χ»

Είναι και αυτό λάθος. Υπήρξε όντως μία αναφορά η οποία έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2018 για μία… «ασθένεια Χ»  η οποία θα γίνει απειλητική για τον κόσμο, αυτό όμως δεν αφορούσε στον Κορονοϊό αλλά στο γεγονός ότι γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα να εμφανιστεί μία νέα ασθένεια η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Οι επιστήμονες γνώριζαν σίγουρα ότι κάτι σαν αυτό ήταν πολύ πιθανόν να συμβεί.

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Κλειστά τα σχολεία στο προάστιο Paschim Bardhaman της Δυτικής Βεγγάλης. Ομως ο δάσκαλος δεν το έβαλε κάτω. Στους τοίχους έβαψε μικρούς μαυροπίνακες, κουβάλησε και τα μικροσκόπια των εργαστηρίων και τα παιδιά του δεν θα μείνουν πίσω στα μαθήματα. REUTERS/Rupak De Chowdhuri

Ήξερες ότι...

Βιετνάμ σημαίνει Κράτος του Νότου.

Σήμερα


Δευτέρα
20
Σεπτεμβρίου
2021

Γιορτάζουν : Ευστάθιος, Στάθης, Ευσταθία, Σταθούλα, Σταθάς, Σταθάκος, Σταθία, Ευσταθούλα, Θεοπίστη

1378
Παπικό Σχίσμα. Ομάδα καρδιναλίων που αντιτίθενται στον Πάπα Ουρβανό ΣΤ συναντώνται στο Φόντι και εκλέγουν τον Κλήμη Ζ αντιπάπα.
1644
Ο Αυτοκράτορας Σουντζί της Κίνας μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Σενγιάνγκ στο Πεκίνο.
1697
Συνθήκη του Ράισβικ. Τελειώνει ο πόλεμος της Μεγάλης Συμμαχίας.
1904
Πτήση του αεροπλάνου «Φλάειρ ΙΙ» των αφών Ράιτ.
1946
Διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Καννών
1960
Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
1979
Πραξικόπημα. Ανατρέπεται ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα από τον Νταβίντ Ντακό. Ανακηρύσσεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
1981
Με στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανατρέπεται ο Πρόεδρος Ντακό.
1999
Από σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Ταϊβάν σκοτώνονται 2.295 άτομα .
2003
Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Λετονία, εγκρίνεται η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Το 67% ψήφισε υπέρ της ένταξης και μόνο το 32% κατά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy