Η μόνη λύση για Takata: Πρόγραμμα Επιδότησης Απόσυρσης Οχημάτων. Του Γιώργου Κωνσταντίνου

 


takata assets bought by kss 26 14.2e16d0ba.fill 1600x900

Η υπόθεση των ελαττωματικών αερόσακων Takata έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην Κύπρο, με δεκάδες χιλιάδες οχήματα να έχουν ανακληθεί λόγω του θανατηφορου κινδύνου που ενέχουν οι συγκεκριμένοι αερόσακοι. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε ακινητοποίηση πολλών οχημάτων από το κυπριακό κράτος, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες τους σε δύσκολη θέση.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μεγάλο μέρος για την ασφάλεια των οχημάτων βαραίνει πρωτίστως τους κατασκευαστές και τους αντιπροσώπους τους. Ωστόσο, κάθε κράτος και δη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία από το 2018 είχε εκδώσει σχετική Oδηγία για τους Takata, έχει επίσης υποχρέωση να διασφαλίζει την προστασία των πολιτών του. Η ακινητοποίηση των οχημάτων χωρίς την παροχή εναλλακτικών πρακτικών λύσεων ή αποζημιώσεων αποτελεί αδικία για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα μετακίνησης και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) έχει εκδώσει οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες να επικοινωνούν με τους αντιπροσώπους για την αντικατάσταση των ελαττωματικών αερόσακων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αποδεικνύεται χρονοβόρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αντιπρόσωποι δεν ανταποκρίνονται άμεσα, αφήνοντας τους πολίτες σε σύγχυση, απελπισία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την ανάγκη ανάκλησης, γεγονός που οδήγησε σε τραγικά.

Ευθύνη σοβαρού Κράτους

Αυτές οι παραλείψεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση, αποτελεσματική και έμπρακτη δράση από τις αρμόδιες Aρχές στην Κύπρο, οι οποίες φέρουν ευθύνη για τη δεκάχρονη αδράνεια και αδιαφορία, και ίσως για ζωές που χάθηκαν, από το 2015 μέχρι σήμερα που έγινε παγκοσμίως γνωστό το πρόβλημα των Takata.

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Αν αυτό το κράτος ενδιαφέρεται πρέπει να σταματήσει άμεσα όλη αυτή την αδικία κατά των πολιτών του. Εισέπραξε φόρους για κάθε όχημα που εισήχθηκε, άδειες κυκλοφορίας, πρόστιμα και πιστοποίησε την ασφάλειά του βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών! Η μόνη έντιμη λύση είναι μία: πρόγραμμα επιδότησης απόσυρσης οχημάτων, για όλα τα ανακληθέντα αυτοκίνητα.

Η παροχή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οχημάτων είναι το μοναδικό δίκαιο μέτρο, αναγνωρίζοντας την αδικία, την ταλαιπωρία και τις οικονομικές απώλειες που υφίστανται.

Η προστασία των πολιτών έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε κράτος, και το κυπριακό ευρωπαϊκό κράτος. Η ανάληψη ευθύνης και η παροχή οικονομικής στήριξης στους ιδιοκτήτες των επηρεαζόμενων οχημάτων δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης, αλλά και εμπιστοσύνης προς τους Θεσμούς, οι οποίοι αδράνησαν αποδεδειγμένα. Είναι ώρα (η τελευταία) η Κυπριακή Δημοκρατία (Τη Βουλή δεν την αναφέρω καν διότι αποδείχθηκε μικρή επί του θέματος) και θα έλεγα του ίδιου του Προέδρου της (θυμίζω την πρόσφατη ευαισθησία του για το πιο διεφθαρμένο άθλημα στον κόσμο) να δράσει, επιτέλους, δίκαια και αποφασιστικά, αποδεικνύοντας ότι στέκεται δίπλα στους πολίτες της σε περιόδους κρίσης.

Γράφει: Γιώργος Κωνσταντίνου
Επικοινωνιολόγος
Connekt Communication Consultants


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σίδνεϊ, Αυστραλία: Μια μενορά προβάλλεται στο Όπερα Χάους του Σίδνεϊ στη μνήμη των θυμάτων της μαζικής επίθεσης στην παραλία Bondi. Πατέρας και γιος φέρονται να πραγματοποίησαν την επίθεση, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους δράστες, κατά τη διάρκεια ενός εβραϊκού φεστιβάλ που γιόρταζε την πρώτη ημέρα του Χανουκά. David Gray/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Αίγυπτο, αν ο ασθενής πέθαινε στην εγχείρηση, ο γιατρός ακρωτηριαζόταν και από τα δύο χέρια.

Newsletter

Σήμερα


Τρίτη
16
Δεκεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Θεοφανώ, Μόδεστος

1497
Ο εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα περνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
1707
Τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.
1803
22 Σουλιώτισσες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
1885
Εγκαίνια της Ακαδημίας Αθηνών.
1915
O Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη «Θεωρία της Σχετικότητας»
1920
Σεισμός 8,5 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την επαρχία της Κίνας Γκανσού και στοιχίζει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.
1942
Ολοκαύτωμα: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι να μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
1991
Ανεξαρτησία του Καζακστάν.