Χρόνια δοκιμασίας ή παράθυρο ευκαιρίας το 2024 για τον τουρισμό;


Christos_0003.jpg

Η ΕΤΑΠ Αμμοχώστου προχωρά στην υλοποίηση ολοκληρωμένου πλάνου προώθησης και ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας

Του Χρίστου Ζαννέττου*

Το 2024 χαρακτηρίζεται από πολλούς ως χρονιά προκλήσεων για τον τομέα του τουρισμού, δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και των γεωπολιτικών αναταράξεων, όπως αυτές καταγράφονται και επηρεάζουν σημαντικές διαχρονικά αγορές για την Κύπρο, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ουκρανία και όχι μόνο.

Το 2023 ήταν κατά γενική ομολογία μια, υπό τις περιστάσεις, καλή χρονιά για τον τουρισμό, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα και να εφαρμόσουν πολιτικές και συνέργειες που να διασφαλίζουν ότι οι τουριστικές ροές στο νησί δεν θα μειωθούν. Η είδηση της απώλειας περίπου 550,000 αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με το αεροδρόμιο που επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό να είναι αυτό της Λάρνακας, πρέπει να ηχήσει ως καμπανάκι στ’ αυτιά των αρμοδίων. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για προσέλκυση περισσότερων πτήσεων χαμηλών ναύλων προς τον διεθνή αερολιμένα μας, όπως και εμπλουτισμού με περισσότερες αμιγώς τουριστικές πτήσεις.

Ο ανταγωνισμός από άλλους προορισμούς αυξάνεται διαρκώς, σε μια περίοδο όπου το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και η τιμή των πρώτων υλών στη χώρα μας βρίσκονται στα ύψη, ενώ η εξεύρεση κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού που να μπορεί να στελεχώσει αποδοτικά και ποιοτικά τις τουριστικές επιχειρήσεις αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Επιπρόσθετο βραχνά για τους ανθρώπους του τουρισμού, ιδιαίτερα στην επαρχία Αμμοχώστου, αποτελούν η εποχικότητα όπως και οι αυξανόμενες ροές τουριστών προς τα κατεχόμενα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε, ο καθένας στη βάση των δικών του αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, να συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτή την προσπάθεια.

Άνοιγμα προς υφιστάμενες και νέες αγορές

Εκ του αποτελέσματος, το μοντέλο επικέντρωσης σε μια ή το πολύ δύο κύριες αγορές δεν είναι πλέον αρκούντως αποδοτικό. Η φετινή χρονιά αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουμε έμφαση σε διαχρονικά σημαντικές για τη χώρα μας αγορές, όπως αυτές της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, ενώ ταυτόχρονα να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αναδυόμενες για τον τόπο μας αγορές, όπως αυτές διαφάνηκαν μέσα από τη ροή τουριστών το 2023, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Σερβία και όχι μόνο. Η ΕΤΑΠ Αμμοχώστου, θέλοντας να συνεισφέρει ενεργά στην προσπάθεια του Υφυπουργείου Τουρισμού, θα συμμετάσχει σε σειρά σημαντικών διεθνών τουριστικών εκθέσεων, μεταξύ των οποίων αυτές του Βερολίνου, του Παρισιού, του Λονδίνου κ.α, ενώ σημαντική παρουσία θα έχει και στα Roadshows που θα υλοποιήσει το Υφυπουργείο εντός του τρέχοντος έτους σε χώρες όπως η Πολωνία.

Δυναμική ψηφιακή παρουσία

Παράλληλα, είναι πεποίθησή μας πως μέσα από τις συνεργασίες και τις συμπράξεις για την προώθηση κοινών σκοπών, έρχονται τα καλύτερα και πιο αποδοτικά αποτελέσματα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, βρίσκεται ήδη στο στάδιο του σχεδιασμού και αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, συντονισμένη διεθνής διαδικτυακή καμπάνια προώθησης του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας και κατ’ επέκταση της Κύπρου, σε μια συνεργασία της ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με σημαντικούς φορείς στον τομέα του τουρισμού, όπως ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, οι Δήμοι της Επαρχίας και άλλοι ιδιωτικοί σημαντικοί δρώντες. Στόχος μας είναι η ανάδειξη όλων όσων έχει να προσφέρει στους επισκέπτες της η επαρχία, είτε στα παράλια είτε στην ενδοχώρα και τα υπέροχα χωριά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, καλούμαστε να επενδύσουμε δυναμικά στην περαιτέρω αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Η ψηφιοποίηση, η ανάδειξη και η δημιουργία εμπειριών που να προσελκύουν και να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, αποτελούν βασικούς πυλώνες της προσπάθειας αυτής. Η αναβάθμιση της διαδικτυακής παρουσίας και της ψηφιοποίησης του τουριστικού προϊόντος αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΤΑΠ Αμμοχώστου. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται στα τελικά στάδια η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα όπως και η ολοκλήρωση πλατφόρμας εικονικής περιήγησης 360°, με όλα τα σημαντικά σημεία αναφοράς της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Τέλος, σημαντική αναβάθμιση δρομολογείται και σε ό,τι αφορά την ιστοσελίδα προβολής του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, όπως και της παρουσίας μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. 

Η επαρχία Αμμοχώστου, διαθέτει κατά γενική ομολογία μερικές από τις καλύτερες και πιο καθαρές παραλίες στην Ευρώπη, αποσπώντας διεθνή βραβεία και αναγνώριση (TripAdvisor κ.α). Ως ΕΤΑΠ Αμμοχώστου έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας για τη φετινή χρονιά, την υλοποίηση προγραμμάτων που να αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία που παρέχεται στους επισκέπτες των παραλιών της περιοχής, αφενός σε επίπεδο καθαριότητας-βιωσιμότητας και αφετέρου σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η επαρχία Αμμοχώστου είναι διαχρονικά νευραλγικής σημασίας για τον τουρισμό στη χώρα μας. Έχοντας επίγνωση αυτού, σε πνεύμα συνεργασίας και ευθυγράμμισης με τους σχεδιασμούς των αρμοδίων Αρχών, έχουμε θέσει εαυτούς στην προσπάθεια για ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος για το καλό του τόπου και της τοπικής κοινωνίας.

*Πρόεδρος Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Αμμοχώστου – Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Shangluo, Κίνα: Μια κατεστραμμένη γέφυρα στην επαρχία Shaanxi στη βόρεια Κίνα. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί και περισσότεροι από 30 αγνοούνται μετά την κατάρρευση, η οποία προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές. CNS/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Μέχρι τον 14ο αιώνα, τα ρολόγια είχαν μόνο ωροδείκτη. Έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο αιώνες για να προστεθούν λεπτοδείκτες και δευτερολεπτοδείκτες!

Σήμερα


Δευτέρα
22
Ιουλίου
2024

Γιορτάζουν : Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω, Μαρκέλλα

1587
Μία δεύτερη ομάδα Άγγλων αποίκων φτάνει στο νησί Ρόανοκ στη Βόρεια Καρολίνα σε μια προσπάθεια επανίδρυσης της ερημωμένης αποικίας.
1613
Ενθρονίζεται ο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ στη Μόσχα ως «Μιχαήλ Α, τσάρος πάσης Ρωσίας».
1812
Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων, στο πλαίσιο του οποίου οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι (μετέπειτα Δούκα του Ουέλλινγκτον) νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1962
Κακή αρχή για το Πρόγραμμα Μάρινερ: το Μάρινερ 1 καταστρέφεται 293 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy