Αναβαθμισμένο αίσθημα ασφάλειας σε ένα «έξυπνο» σπίτι


Το ασύρματο σύστημα αυτοματισμού σπιτιών, ενδυναμώνει το αίσθημα προστασίας και ασφάλειας

 

Της Ράνια Χαραλάμπους*

Το αίσθημα ασφάλειας στο σπίτι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τη ψυχική υγεία κάθε ανθρώπου, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο αβεβαιότητας, συνεχών αλλαγών και οικονομικών δυσκολιών, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, η ασφάλεια μετατρέπεται σε κεφαλαιώδες ζήτημα για κάθε νοικοκυριό.

Πέρα από το αίσθημα ασφάλειας που θα πρέπει όλοι να είμαστε σε θέση να νιώθουμε, εξίσου σημαντική είναι και η αίσθηση ότι η κατοικία μας είναι προστατευμένη, ακόμα κι όταν εμείς βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά. Εδώ και δεκαετίες, ο κλάδος της τεχνολογίας επεξεργάζεται και προσφέρει λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που ξεφεύγουν από την απλή εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού ή καμερών ασφαλείας. Μάλιστα, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη έχει αναγάγει το ζήτημα ασφάλειας και προστασίας σε μείζον ζήτημα, με τη διαχείρισή του να βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια μας, μεταξύ άλλων, μέσω εγκατάστασης ασύρματου συστήματος αυτοματισμού σπιτιού, το οποίο μπορούμε να διαχειριζόμαστε ακόμα και από το κινητό μας τηλέφωνο.

Ασφάλεια και έξυπνο σπίτι

Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία αγγίζει το 30% και τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας, τα ασύρματα συστήματα αυτοματισμού σπιτιού παρέχουν πλέον μια αναβαθμισμένη αίσθηση ασφάλειας και προστασίας, μέσα από μια σειρά από καινοτόμες εφαρμογές. Συγκεκριμένα, τα συστήματα δίνουν την ευκαιρία στους χρήστες, ακόμα και όταν αυτοί απουσιάζουν από το σπίτι, να δημιουργούν ένα μικρό σύστημα ασφαλείας, θέτοντας σε εφαρμογή συγκεκριμένα σενάρια. Ένας από τους βασικούς στόχους των σεναρίων αυτών, είναι να φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα εντός της κατοικίας, ακόμη και εάν οι ιδιοκτήτες λείπουν για μέρες. Ενδεικτικό σενάριο που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή, είναι ο προγραμματισμός του φωτισμού, έτσι ώστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να ανάβουν και να σβήνουν φωτιστικά σε διαφορετικά σημεία εντός ή ακόμα και εκτός του σπιτιού. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και με τα ηλεκτρικά blinds.

Παράλληλα, με την τοποθέτηση αισθητήρων στις πόρτες και τα παράθυρα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να δημιουργήσουν σενάρια, όπου σε περίπτωση που οι αισθητήρες ανιχνεύσουν κίνηση, να ανάβει συγκεκριμένο φωτιστικό ή ακόμη και η τηλεόραση. Εναλλακτικά ή και συμπληρωματικά, μπορεί να ενεργοποιείται ήχος σειρήνας, που προσομοιάζει με αυτόν του συστήματος συναγερμού. Με την ευχέρεια αυτή, μπορούν να αποτραπούν πιθανοί κίνδυνοι από επίδοξους διαρρήκτες. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία σεναρίων, το σύστημα αυτοματισμού παρέχει άμεση ενημέρωση στον χρήστη - μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο - κάθε φορά που εντοπίζεται κίνηση εντός του σπιτιού.

Οι εφαρμογές και οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες για ένα «έξυπνο» σπίτι, αφού ο χρήστης θα μπορούσε να έχει ακόμη και εικόνα για το ποιος βρίσκεται μπροστά από την πόρτα και του κτυπάει το κουδούνι, έστω κι εάν ο ίδιος βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά.

Πέραν των πιο πάνω, αίσθημα ανασφάλειας μπορεί να μας δημιουργήσει ακόμα και η σκέψη για το κατά πόσο έχουμε αφήσει ή όχι αναμμένο το σίδερο, τον θερμοσίφωνα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που εάν μείνει αναμμένη για ώρα, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στο σπίτι ή ακόμα και να ανεβάσει το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη. Το σύστημα αυτοματισμού σπιτιού δίνει τη λύση και σε αυτές τις ανησυχίες, καθώς με εύκολο και απλό τρόπο μας επιτρέπει με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό μας τηλέφωνο, να ανάβουμε ή να σβήνουμε όποια συσκευή θέλουμε, από όπου και αν βρισκόμαστε.

Στην πραγματικότητα, η χρήση και η εγκατάσταση του ασύρματου συστήματος αυτοματισμού σε κάθε σπίτι είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη. Τα συστήματα αυτά μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υφιστάμενες κατοικίες και διαμερίσματα. Παράλληλα, δεδομένων των εξελίξεων στον τομέα και της ανάγκης για πιο οικονομικές λύσεις, αρκετές είναι πλέον οι επιλογές με εφαρμογές για έξυπνα σπίτια που είναι ιδανικές για κάθε πορτοφόλι, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε ενδιαφερόμενου.

*Σύμβουλος Τεχνολογικών Λύσεων της NEDECO Electronics Ltd

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χάγη, Ολλανδία: Σχοινιά γεμάτα φορέματα δωρισμένα από επιζώντες σεξουαλικής βίας κρέμονται στη Lange Voorhout. Η καλλιτεχνική εγκατάσταση με τίτλο "Thinking of You 2024" της καλλιτέχνιδας Alketa Xhafa Mripa αποτελεί φόρο τιμής στις επιζώντες σεξουαλικής βίας σε όλο τον κόσμο. Hollandse Hoogte/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Σήμερα


Παρασκευή
21
Ιουνίου
2024
Παγκόσμια ημέρα της Μουσικής

Γιορτάζουν : Κανένας

1734
Στο Μόντρεαλ της Νέας Γαλλίας (στο σημερινό Καναδά), η σκλάβα Μαρί-Ζοζέφ Ανζελίκ απαγχονίζεται, αφού πρώτα βασανίστηκε δημόσια και ομολόγησε την ενοχή της για τον εμπρησμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.
1919
Γενική απεργία στην Γουίνιπεγκ του Καναδά καταστέλεται βιαίως από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο απεργών και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε («Ματωμένο Σάββατο»).
1994
Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον πρώτο της αγώνα σε παγκόσμιο κύπελλο και χάνει από την Αργεντινή με 4–0. Τρία γκολ σημειώνει ο Μπατιστούτα και ένα ο Μαραντόνα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy