Ισχυρή και ανθεκτική οικονομία για να παραμείνουμε σε σταθερή πορεία. Του Χάρη Μιχαήλ


Η Κύπρος γύρισε σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για τον τόπο μας. Συγκλίνουσα άποψη ωστόσο παραμένει ότι το διακύβευμα είναι ένα: Να κρατήσουμε τη χώρα μας σε σταθερή πορεία. Για να το πετύχουμε αυτό, βασική προϋπόθεση είναι μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία. Μια οικονομία βιώσιμη και ευημερούσα.

Ασφαλώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε μαγικές συνταγές. Ιδιαίτερα στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της πληθωριστικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία και ενέτεινε η γεωπολιτική αστάθεια, χρειάζεται συγκροτημένη στρατηγική και μεθοδική δουλειά για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και προτεραιότητες:

  • Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ένα κράτος που να ξοδεύει συνετά και στοχευμένα. Μακριά από ελλείμματα και ανεύθυνες δαπάνες. Η σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας αναδείχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου το κράτος κατάφερε με τα αποθέματα που είχε στη διάθεσή του να στηρίξει τις επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να στηριχθούν τομείς-στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, τα Ακίνητα και οι Υπηρεσίες, ώστε να συνεχίσουν να έχουν ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ και την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, χρειάζεται η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κινήτρων, η οποία να λαμβάνει υπόψη πραγματικά προβλήματα όπως:
  • Το υψηλά επιτόκια: Η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία, καθότι η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε αύξηση και του κόστους των επενδύσεων, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησης δανείων. Είναι ορατός ο κίνδυνος να αυξηθούν κάποια στιγμή τα ΜΕΔ. Η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για την οικονομία.
  • Το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπήρξαν, το ΚΕΠ είχε καταλυτική συνεισφορά στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος μετά την κρίση του 2013. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σχέδιο. Σοβαρό, ισχυρό και αξιόπιστο, στα πρότυπα αντίστοιχων σχεδίων σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων, το κόστος των προμηθειών και των υλικών κατασκευής.
  • Την αναπλήρωση της απώλειας (όχι μόνο αριθμητικά αλλά και από πλευράς αγοραστικής δύναμης) Ρώσων τουριστών, σε συνέχεια των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εκ των ων ουκ άνευ είναι η στόχευση σε νέες αγορές, η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, η βελτίωση των υποδομών, όπως και η ποιοτική ενίσχυση του προϊόντος που προσφέρουμε. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση και των εσόδων από τον τουρισμό παράλληλα με τις αφίξεις.
  • Ιδιαίτερα σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον, η Κύπρος έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ τις σοβαρές ξένες επενδύσεις. Προκειμένου να προσελκύσει η χώρα μας επενδύσεις προστιθέμενης αξίας με οριζόντια οφέλη σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, χρειάζεται να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός. Έγιναν αποφασιστικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ψήφιση του επενδυτικού νόμου, θα συνεισφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Περαιτέρω, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Στους πολίτες και τα νοικοκυριά. Με μέτρα που να αυξάνουν πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα, ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης, και κατ’ επέκταση την αγοραστική τους δύναμη, καθώς θα είναι σε θέση να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις καθημερινές ανάγκες τους.

Όπως ο στόχος για μια οικονομία δυνατή και ευημερούσα είναι κοινός, έτσι και η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική. Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση παραμένουν το κλειδί σε κάθε δύσκολη συγκυρία. Με θετικό πνεύμα, εξωστρεφή στρατηγική και σωστή στόχευση θα καταφέρουμε και αυτή τη φορά να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία.

*CEO MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πιπεριές διαστήματος. Με σπάνια ονομασία προέλευσης είναι οι πιπεριές της φωτογραφίας. Οι αστροναύτες (από αριστερά)Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide και Megan McArthur, ποζάρουν χαμογελαστοί με την πρώτη σοδειά τους στο εργαστήριο Plant Habitat-04 και στο πλαίσιο της Nasa, Deep Space Food Challenge. H Nasa έχει σκοπό όχι μόνο να εμπλουτίσει το φαγητό των αστροναυτών για όσο χρόνο βρίσκονται στο διάστημα αλλά στοχεύει και πιο μακριά, σε αποστολές όπως η κατοίκιση της Σελήνης ή ένα ταξίδι στο Αρη ή ποιός ξέρει ακόμη πιο μακριά. NASA/Handout via REUTERS

Ήξερες ότι...

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη γη είναι -89,2 βαθμούς Κελσίου, στην Ανταρκτική το 1983.

Σήμερα


Παρασκευή
2
Ιουνίου
2023

Γιορτάζουν : Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νεφέλη

1896
Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
1932
Στο Μπαχρέιν, Νεοζηλανδός μηχανικός βρίσκει για πρώτη φορά πετρέλαιο.
1946
Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από μοναρχία σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β εξορίζεται.
1952
Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.
1953
Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
1995
Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy