Ισχυρή και ανθεκτική οικονομία για να παραμείνουμε σε σταθερή πορεία. Του Χάρη Μιχαήλ


Η Κύπρος γύρισε σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για τον τόπο μας. Συγκλίνουσα άποψη ωστόσο παραμένει ότι το διακύβευμα είναι ένα: Να κρατήσουμε τη χώρα μας σε σταθερή πορεία. Για να το πετύχουμε αυτό, βασική προϋπόθεση είναι μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία. Μια οικονομία βιώσιμη και ευημερούσα.

Ασφαλώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε μαγικές συνταγές. Ιδιαίτερα στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας, λόγω της πληθωριστικής κρίσης που πυροδότησε η πανδημία και ενέτεινε η γεωπολιτική αστάθεια, χρειάζεται συγκροτημένη στρατηγική και μεθοδική δουλειά για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και προτεραιότητες:

  • Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ένα κράτος που να ξοδεύει συνετά και στοχευμένα. Μακριά από ελλείμματα και ανεύθυνες δαπάνες. Η σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας αναδείχθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου το κράτος κατάφερε με τα αποθέματα που είχε στη διάθεσή του να στηρίξει τις επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να στηριχθούν τομείς-στυλοβάτες της κυπριακής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, τα Ακίνητα και οι Υπηρεσίες, ώστε να συνεχίσουν να έχουν ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ και την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, χρειάζεται η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κινήτρων, η οποία να λαμβάνει υπόψη πραγματικά προβλήματα όπως:
  • Το υψηλά επιτόκια: Η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία, καθότι η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε αύξηση και του κόστους των επενδύσεων, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησης δανείων. Είναι ορατός ο κίνδυνος να αυξηθούν κάποια στιγμή τα ΜΕΔ. Η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα, με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για την οικονομία.
  • Το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπήρξαν, το ΚΕΠ είχε καταλυτική συνεισφορά στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος μετά την κρίση του 2013. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σχέδιο. Σοβαρό, ισχυρό και αξιόπιστο, στα πρότυπα αντίστοιχων σχεδίων σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων, το κόστος των προμηθειών και των υλικών κατασκευής.
  • Την αναπλήρωση της απώλειας (όχι μόνο αριθμητικά αλλά και από πλευράς αγοραστικής δύναμης) Ρώσων τουριστών, σε συνέχεια των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εκ των ων ουκ άνευ είναι η στόχευση σε νέες αγορές, η προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, η βελτίωση των υποδομών, όπως και η ποιοτική ενίσχυση του προϊόντος που προσφέρουμε. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση και των εσόδων από τον τουρισμό παράλληλα με τις αφίξεις.
  • Ιδιαίτερα σ’ αυτό το διεθνές περιβάλλον, η Κύπρος έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ τις σοβαρές ξένες επενδύσεις. Προκειμένου να προσελκύσει η χώρα μας επενδύσεις προστιθέμενης αξίας με οριζόντια οφέλη σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, χρειάζεται να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός. Έγιναν αποφασιστικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ψήφιση του επενδυτικού νόμου, θα συνεισφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Περαιτέρω, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Στους πολίτες και τα νοικοκυριά. Με μέτρα που να αυξάνουν πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα, ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης, και κατ’ επέκταση την αγοραστική τους δύναμη, καθώς θα είναι σε θέση να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τις καθημερινές ανάγκες τους.

Όπως ο στόχος για μια οικονομία δυνατή και ευημερούσα είναι κοινός, έτσι και η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική. Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση παραμένουν το κλειδί σε κάθε δύσκολη συγκυρία. Με θετικό πνεύμα, εξωστρεφή στρατηγική και σωστή στόχευση θα καταφέρουμε και αυτή τη φορά να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία.

*CEO MHV Mediterranean Hospitality Venture Limited

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ταϊτή, Γαλλική Πολυνησία: Ο Αμερικανός σέρφερ John John Florence κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στο Teahupo’o ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Ben Thouard/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Μετά την περίφημη εισβολή των Η.Π.Α. στη Γρενάδα, τον Οκτώβριο του 1983, ο αμερικανικός στρατός έκανε 9.000 παρασημοφορήσεις. Αν και στην απόβαση συμμετείχαν μόνο 7.000 άνδρες...

Σήμερα


Σάββατο
27
Ιουλίου
2024

Γιορτάζουν : Παντελεήμων, Παντελεήμωνας, Παντελής, Παντελίτσα, Παντελεήμονας, Παντελάκης, Παντέλος, Παντελίνα, Παντελεούσα

1302
Οθωμανικές δυνάμεις συνάπτουν με τα βυζαντινά στρατεύματα την πρώτη τακτική μάχη στην πεδιάδα του Βαθέως, στη Νικομήδεια, με αποτέλεσμα την ήττα των Βυζαντινών και την απώλεια του Βορ. τμήματος της Μ. Ασίας.
1576
Ο σερ Γουόλτερ Ράλεϊ φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στη Βρετανία από τη Βιρτζίνια της Αμερικής.
1940
Ο ήρωας - καρτούν Μπαγκς Μπάνυ (Bugs Bunny) κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία κινουμένων σχεδίων A Wild Hare.
1953
Υπογράφεται στην πόλη Μουνσάν της Βορείου Κορέας η ανακωχή, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος της Κορέας. Έκτοτε το ΕΚΣΕ μεταπίπτει σε Σύνταγμα και επαναπατρίζεται τον Οκτώβριο 1955.
1968
Οι Pink Floyd κυκλοφορούν στις ΗΠΑ το άλμπουμ τους A Saucerful of Secrets.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy