«Νέα» εκκλησιαστικά ήθη… Της Ηλέκτρας Σαββίδη


Ξέρετε τι με ενοχλεί περισσότερο γύρω από όλο αυτόν τον εμφύλιο που ξέσπασε στους κόλπους της ελληνικής Εκκλησίας με αφορμή τη πρώτη βάφτιση παιδιών ομόφυλου ζευγαριού;

 

Η υποκρισία! Θα σας εξηγήσω εν συντομία τι εννοώ:

 

Επισήμως η Εκκλησία της Ελλάδας δεν επιτρέπει ούτε τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ατόμων, ούτε την τεκνοθεσία, ούτε κατ’ επέκταση τη βάφτιση παιδιών που ανήκουν σε μια τέτοια οικογένεια. Δεν κρίνω αν η πολιτική αυτή είναι σωστή ή λάθος. Απλώς την καταθέτω ως γεγονός. Όσοι εκκλησιάζονται σίγουρα έχουν ακούσει από άμβωνος και όχι μόνο, τους κληρικούς να καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τις ομόφυλες σχέσεις και ό,τι σχετίζεται με αυτές. Εξάλλου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελληνικής Εκκλησίας ήδη από το 2018 έχει διευκρινίσει  ότι «κάθε μορφή (τεκνοθεσίας ή αναδοχής), που αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία και στις παραδόσεις του λαού μας σε ό,τι αφορά στον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου, δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας…»

Ενώ όμως επισήμως και δημοσίως η Εκκλησία αρνείται να τελέσει μυστήρια στα οποία εμπλέκονται ομόφυλα άτομα, στα μουλωχτά και με συνοπτικές διαδικασίες επέτρεψε, όχι σε ένα απλό ιερέα, αλλά στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο να τελέσει τη βάπτιση των παιδιών ενός ομόφυλου ζευγαριού! Δηλαδή η ηγεσία της Εκκλησίας μας από τη μια βροντοφωνάζει «Όχι» και από την άλλη δίνει τις ευλογίες της!

Βέβαια το γκέι ζευγάρι δεν είναι όποιο κι όποιο. Όπως μας πληροφορεί το «Έθνος» πρόκειται για τον Ευάγγελο Μπούση, που προέρχεται από τη γνωστή στην Αμερική οικογένεια Μπούση που βρίσκεται πίσω από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τον  σχεδιαστή μόδας Πίτερ Ντούντας, που ντύνει ορισμένους από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ… Να υποθέσω ότι το χρήμα είναι υπεράνω των αποφάσεων της Εκκλησίας; Πιθανόν! Εξάλλου όπως είπε κάποτε κι ο Χάρρυ Κλυνν «το χρήμα είναι Θεός». Και μια και αναφέρθηκα στο χρήμα, να προσθέσω ότι στο χλιδάτο πάρτι που ακολούθησε της βάπτισης το παρόν τους έδωσαν γνωστοί αστέρες της show biz - από την Ευγενία Νιάρχου, τη Βίκυ Καγιά και τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ…

Για να είμαι όμως δίκαιη οφείλω να σημειώσω, ότι ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Αντώνιος εντός της περιφέρειας του οποίου τελέστηκε το μυστήριο της βάπτισης, υποστηρίζει ότι υπήρξε θύμα παραπλάνησης. Μάλιστα με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατηγορεί ευθέως τον κ. Ελπιδοφόρο ότι τον ξεγέλασε. Στην επιστολή του ο κ. Αντώνιος τονίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ζήτησε εγγράφως άδεια για να τελέσει το μυστήριο, χωρίς όμως να κάνει αναφορά ότι πρόκειται για τέκνα ομόφυλου ζευγαριού. Και προσθέτει:  “Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ενήργησε αυτοβούλως, αυθαιρέτως και αντικανονικώς εντός της Μητροπόλεως μου”….

Το πως θα αντιδράσει, αν θα αντιδράσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, είναι κάτι που θα δούμε. Εκείνο όμως που εγώ θα ήθελα εκτός από την υποκρισία να αναδείξω είναι και τον «καουμπόικο» αυταρχισμό του Ελπιδοφόρου, ο οποίος στην ουσία «έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια» τόσο τον οικείο Ιεράρχη, όσο γενικότερα την Εκκλησία της Ελλάδας. Φαίνεται ζώντας στην Αμερική, ο κ. Ελπιδοφόρος υιοθέτησε, εκτός από το lifestyle, και την ηγεμονική, αυταρχική συμπεριφορά των ενοίκων του Λευκού Οίκου. «Αποφασίζουμε και διατάζουμε» - στην προκειμένη περίπτωση «και εκτελούμε» χωρίς να λαμβάνουμε κανένα υπόψη.

Παρεμπιπτόντως ο Λευκός Οίκος και το Φανάρι προορίζουν και προωθούν τον Ελπιδοφόρο ως τον διάδοχο του Βαρθολομαίου στη θέση του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Δεν άντεξε την ορθοστασία και την ζέστη ο Ελβετικός φρουρός και λιποθύμησε ανησυχώντας τους πάντες που βρισκόταν εκείνη την στιγμή (και ήταν πάρα πολλοί) στην υποδοχή του κοινού από τον Πάπα στο Βατικανό. REUTERS/Remo Casilli

Ήξερες ότι...

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι που εκδόθηκε ήταν το «Φόνος από το παρελθόν». Το έγραψε το 1940, αλλά στη διαθήκη της απαιτούσε να βγει στη δημοσιότητα μετά το θάνατό της (1976).

Σήμερα


Παρασκευή
19
Αυγούστου
2022

Γιορτάζουν : Κανένας

1936
Δολοφονείται από τις δυνάμεις του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
1942
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η αποτυχημένη απόβαση της Διέπης στη Γαλλία από Καναδικές δυνάμεις.
1945
Στο Βιετνάμ, οι Βιέτ Μινχ, με την καθοδήγηση του Χο Τσι Μινχ, παίρνουν τον έλεγχο του Ανόι.
1953
Η CIA βοηθά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και την επάνοδο του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.
1960
Με το σοβιετικό δορυφόρο Σπούτνικ 5 εκτοξεύονται στο διάστημα και οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα.
1973
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται «πρόεδρος» της Δημοκρατίας μετά το φαινομενικό και παράτυπο δημοψήφισμα της 29 Ιουλίου νομιμοποιώντας πολιτειακή αυθαιρεσία και διορίζοντας κυβέρνηση πολιτικού προσωπείου υπό τον Σπ. Μαρκεζίνη.
1988
Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.
1999
Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας της παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy