Η τεχνολογία μεταμόρφωσε και το κυπριακό real estate. Του Γιάννη Μισιρλή


Απαραίτητο εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα και σε περιόδους κρίσεων

 

Του Γιάννη Μισιρλή*

Την τελευταία δεκαετία έχουν συντελεστεί τεκτονικές αλλαγές στον τομέα του real estate στην Κύπρο. Πολλές από αυτές είχαν ως σημείο αναφοράς ανατρεπτικά γεγονότα, όπως η τραπεζική κρίση του 2013, η πρόσφατη πανδημία της covid-19 καθώς και άλλα γεγονότα που, κατά καιρούς, επηρέασαν δυσμενώς την οικονομία. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη, όμως, αλλαγή στην αγορά ακινήτων ανά το παγκόσμιο, και στη χώρα μας, επήλθε όχι εξ αιτίας κάποιας κρίσης άλλα λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης των τελευταίων ετών. Οι νέες δυνατότητες και τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία επηρέασαν καθολικά τον τρόπο με τον οποίο ο τομέας μας λειτουργεί και εργάζεται, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο το real estate ανταποκρίνεται στις κρίσεις.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος των αλλαγών που επήλθαν στην αγορά ακινήτων συνεπεία της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και να πάρουμε μια εικόνα του τι έπεται στο άμεσο μέλλον, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα πιο κάτω γεγονότα:

  • Όταν η Imperio έκανε τα πρώτα της βήματα πριν από περίπου 20 χρόνια, οι επιχειρήσεις του τομέα, σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιούσαν για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους την αναλογική διαδικασία, η οποία απαιτούσε τη φυσική παρουσία των εμπλεκομένων, εκτελείτο μέσω χειρόγραφης υπογραφής και ελεγχόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τράπεζες και κτηματομεσίτες. Επρόκειτο για μια διαδικασία αργή, περιορισμένη και με τοπικό χαρακτήρα.
  • Στα χρόνια που ακολουθήσαν, οι διαδικασίες που απαιτούνταν για τη διεκπεραίωση των εργασιών του τομέα ψηφιοποιήθηκαν. Μεγάλη αλλαγή επήλθε και με την ψηφιοποίηση των δεδομένων των εταιρειών του κλάδου, εξέλιξη η οποία αφενός βελτίωσε τις εσωτερικές διαδικασίες τους και αφετέρου επέτρεψε στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση σε καταχωρήσεις, φωτογραφίες και τιμές πώλησης ακινήτων σε όλο το νησί. Η αγορά αναδιαμορφώθηκε, καθώς πλέον μπορούσε να λειτουργεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και να προσφέρει περισσότερα δεδομένα στους εν δυνάμει αγοραστές.
  • Σήμερα, η τεχνολογία έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον τομέα των ακινήτων. Ο οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε ενδελεχείς καταχωρίσεις και λεπτομερείς πληροφορίες γύρω από την αγορά, όπως και σε ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες που επιταχύνουν ριζικά τις συναλλαγές ακινήτων με κάθε δυνατό τρόπο. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταστήσει τον τομέα, και στη χώρα μας, ιδιαίτερα ευέλικτο και με γρήγορη ανταπόκριση.

Πολλά από τα πιο πάνω είναι γνωστά. Είναι, όμως, σημαντικό να κατανοήσουμε τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στον κλάδο μας και σε περιόδους κρίσεων. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την πανδημία. Παρά τις αντιξοότητες των δυο τελευταίων ετών, ο τομέας κατάφερε να αντέξει τους κραδασμούς και αυτό κατέστη δυνατό χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Χωρίς τη δυνατότητα να αγοράζεις ή να πουλάς ακίνητα εξ αποστάσεως, σε εκθετικά μικρότερα χρονικά πλαίσια, η βιομηχανία των ακινήτων θα είχε υποστεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά όλη αυτή την περίοδο.

Εν κατακλείδι, ο κλάδος μας θα πρέπει να προσαρμόζεται άμεσα στις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο για τη βελτίωση των επιδόσεων του όσο και για την καλυτέρευση της ποιότητας της εμπειρίας του πελάτη. Η τεχνολογία  έχει πολλά ακόμη να μας προσφέρει στο μέλλον, πόσω μάλλον σε περιόδους κρίσεων.

*Διευθυντής της Imperio, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ανάπτυξης Γης, μέλος του ΔΣ του ΚΕΒΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ακινήτων

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Δεν άντεξε την ορθοστασία και την ζέστη ο Ελβετικός φρουρός και λιποθύμησε ανησυχώντας τους πάντες που βρισκόταν εκείνη την στιγμή (και ήταν πάρα πολλοί) στην υποδοχή του κοινού από τον Πάπα στο Βατικανό. REUTERS/Remo Casilli

Ήξερες ότι...

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι που εκδόθηκε ήταν το «Φόνος από το παρελθόν». Το έγραψε το 1940, αλλά στη διαθήκη της απαιτούσε να βγει στη δημοσιότητα μετά το θάνατό της (1976).

Σήμερα


Σάββατο
20
Αυγούστου
2022
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

Γιορτάζουν : Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Ελντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα

1000
Ο Στέφανος Α στέφεται Βασιλιάς της Ουγγαρίας (εθνική εορτή στη χώρα).
1914
Κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες.
1920
Αρχίζει στο Ντιτρόιτ τη λειτουργία του ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός.
1940
Ο Λέων Τρότσκι δολοφονείται στην κατοικία του κοντά στην Πόλη του Μεξικού.
1945
Στη βόρεια Κίνα, οι κομμουνιστές συγκρούονταν με κυβερνητικά στρατεύματα.
1968
Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την «Άνοιξη της Πράγας».
1977
Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Voyager 2.
1998
Ο στρατός των ΗΠΑ βομβαρδίζει τα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ένα «ύποπτο» εργοστάσιο χημικών στο Σουδάν, ως αντίποινα για το βομβαρδισμό των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις 7 Αυγούστου. Από την επίθεση καταστρέφεται ολοσχερώς το εργοστάσιο φαρμάκων al Shifa στο Χαρτούμ. Αξιωματούχοι το Προέδρου Κλίντον «δικαιολογούν» την επίθεση λέγοντας, ότι το εργοστάσιο είχε σχέση με την κατασκευή χημικών οπλών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy