Shalom and Goodbye! Του Γιάννη Γεωργιάδη


Η απόφαση των ΗΠΑ ν’ αποσύρουν την στήριξη τους στο σχέδιο για δημιουργία  του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Μάλιστα ο κεραυνός αυτός έπληξε κατακέφαλα κυρίως Λευκωσία και Αθήνα, οι οποίες δεν ανέμεναν τέτοια απότομη στροφή από πλευράς της Ουάσιγκτον με την κυνική  δικαιολογία ότι «ο αγωγός είναι ασύμφορος».

 

Από τη μια στιγμή στην άλλη η Λευκωσία είδε τις ελπίδες της για χρυσοφόρα κέρδη από τη λειτουργία του αγωγού  να εξανεμίζονται. Και να ‘ταν μόνο αυτό…Κάτι μου λέει ότι τους επόμενους μήνες η Ουάσιγκτον θα μας προτείνει ν’ αγοράσουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο made in USA, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της ΑΗΚ και όχι μόνο! Σημειώστε το!

Ποιος όμως είναι ο πραγματικός λόγος για την στροφή 180 μοιρών που έκανε η Ουάσιγκτον; Τι είναι εκείνο που την ώθησε να τινάξει στον αέρα την τριμερή συνεργασία, αφήνοντας τους συμμάχους της στα «κρύα του λουτρού»; Τα όσα αναφέρονται ότι με την κίνηση αυτή η χώρα ταυτίζεται δήθεν με την πολιτική για φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, είναι κουβέντες του αέρα. Άνευ περιεχομένου είναι και οι δικαιολογίες περί του ασύμφορου του εγχειρήματος. Δηλαδή χθες ήταν ένα βιώσιμο project και σήμερα όχι; Εξάλλου οι ΗΠΑ δεν θα διέθεταν ούτε ένα δολάριο για την δημιουργία του αγωγού. 

Η απάντηση είναι απλή: Η στροφή έγινε για τα μάτια της Άγκυρας! Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι στην σκακιέρα του πολιτικού παιχνιδιού, οι ΗΠΑ δίνουν προτεραιότητα στην Τουρκία, η οποία ήδη πανηγυρίζει για την εξέλιξη αυτή.

Καιρός να δούμε τα γεγονότα χωρίς έγχρωμους φακούς. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ειλικρινά ότι οι ΗΠΑ επενδύουν ή θέτουν ανάμεσα στις προτεραιότητες τους την ανάπτυξη ισότιμων  φιλικών πολιτικοοικονομικών σχέσεων με την Κύπρο; Στην παρούσα φάση ούτε να μας κοιτάξουν δεν έχουν χρόνο. Όλη τους η προσοχή είναι στραμμένη στην εκρηκτική κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν στην  Ουκρανία, όπως επίσης στην εξουδετέρωση της κινέζικης απειλής, μ’ εμάς θ’ ασχοληθούν; Εξάλλου, με τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο ασχολείται ο εδώ τοποτηρητής τους που δεν είναι άλλος από το Κράτος του Ισραήλ. Μήπως δεν είναι το Ισραήλ που μας πλάσαρε την ιδέα για τον EastMed και μας έσυρε σε μια σειρά από συμφωνίες, πουλώντας μας «γουρούνι στο σακί»; Και από ό,τι είδαμε, προτού καν καταλαγιάσει ο θόρυβος από την κωλοτούμπα της Ουάσιγκτον, το Τελ Αβιβ βρέθηκε να συζητά με τον Ερτογάν το ενδεχόμενο συνεργασίας για μεταφορά των δικών του αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Τουρκία κι από ‘κει στην Ευρώπη.

Κι εμείς; Βασικά καλημέρα μας ή αν προτιμάτε shalom and goodbye!

Του Γιάννη Γεωργιάδη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η εγκληματική οργάνωση Ndrangheta (Ντραγκέτα), που δρα στην Καλαβρία της Ιταλίας, οφείλει το όνομά της στην ελληνική λέξη ανδραγάθημα.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy