Κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη το headquartering. Του Βασίλη Ζερταλή


Είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση στην προώθηση της χώρας ως ελκυστικού προορισμού  

για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας

του Βασίλη Ζερταλή*

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, αποτελεί η καθιέρωση της ως ελκυστικού προορισμού για headquartering εταιρειών από το εξωτερικό. Οργανισμοί με τεράστιο, για τα κυπριακά δεδομένα, κύκλο εργασιών και εκτόπισμα, όπως η Wargaming, η eToro, η NCR, η 3CX, η AMDOCS και η UTX, μεταξύ άλλων, έχουν επιλέξει την Κύπρο ως εταιρική βάση. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία έφερε στη χώρα μας σημαντική τεχνογνωσία, χιλιάδες θέσεις εργασίας και παρείχε σημαντική στήριξη στην οικονομία εν μέσω κρίσεων.

Πολλές εταιρείες προτιμούν την Κύπρο για να εγκαταστήσουν την έδρα τους, γιατί διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι μεγαλύτερων χωρών, όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ως χρηματοοικονομικό κέντρο αλλά και ως προορισμού προσέλκυσης ταλέντου και κεφαλαίων.

Πρωτίστως, η χώρα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που διευρύνεται συνεχώς, καθώς και ένα ελκυστικό φορολογικό καθεστώς. Παράλληλα, παρέχει υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους υποστηρικτικές υπηρεσίες, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και η γεωγραφική της θέση, λειτουργώντας ως περιφερειακό κέντρο με πρόσβαση σε ανεπτυγμένες αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, προσφέρει υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ε.Ε., ήπιες καιρικές συνθήκες και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, ενώ αναμένεται ότι θα συμβάλει και στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη. Ιδιαίτερα, το νέο πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων επικεντρώνεται στη διευκόλυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης ξένων επιχειρήσεων, στην επέκταση των φορολογικών κινήτρων που προσφέρονται για ξένες επιχειρήσεις, καθώς και στην παροχή αδειών απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες που εργάζονται σε διεθνείς εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, εστιάζει σε έναν τομέα που αναδεικνύεται ως σημαντικός πυλώνας της οικονομίας μας, αυτόν της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συμβάλει στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της χώρας, και θα προσελκύσει ερευνητές, φοιτητές και πόρους από το εξωτερικό, συνδέοντας παράλληλα, με αποτελεσματικό τρόπο, την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων παραμένει κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας και απαραίτητο στοιχείο για τη δημιουργία ενός αειφόρου αναπτυξιακού μοντέλου. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση στην προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η έρευνα, η υγεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, η ναυτιλία, ο αθλητισμός και η πολιτιστική βιομηχανία. Η άντληση τεχνογνωσίας και κεφαλαίων σε διαφορετικούς κλάδους, θα οδηγήσει στη μεγέθυνση και διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας για τον ντόπιο πληθυσμό.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ιδιωτικός τομέας και Πολιτεία, πρέπει να συνεργαστούν για την προώθηση της χώρας στο εξωτερικό και την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων μέσω της διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων και της συμμετοχής σε χρηματοοικονομικά φόρουμ.

Παράλληλα, μείζονος σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας αποτελεί η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καθώς και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης με στόχο την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών.

Με την ευελιξία και την εξ ’αποστάσεως εργασία να αποκτούν πλέον κεντρικό ρόλο στην αγορά εργασίας, το headquartering και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν αποτελούν απλά πρόσθετα πλεονεκτήματα για την οικονομία της χώρας μας, αλλά συστατικά της στοιχεία, τα οποία διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την αειφόρο ανάπτυξή της.

*CEO της Prospectacy Ltd

Vasilis_Zertalis_copy.jpg

 

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σε μια προσωπική στιγμή «έπιασε» ο φακός τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Λίγο πιο μακριά από τους 40 ηγέτες όλου του κόσμου και τις συνοδείες τους στο εντυπωσιακό μουσείο Πράντο της Μαδρίτης, εκεί που παρέθεσε γεύμα ο Ισπανός πρωθυπουργός στους συμμετέχοντες στην σύνοδο του NATO. EPA/BALLESTEROS / POOL

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Παρασκευή
1
Ιουλίου
2022

Γιορτάζουν : Κοσμάς, Δαμιανός, Δαμιανή, Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα

1858
Στη Linnean Society του Λονδίνου γίνεται κοινή παρουσίαση των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας για την εξέλιξη των ειδών.
1863
Αμερικανικός εμφύλιος: Ξεκινά η μάχη του Γκέτισμπεργκ.
1960
Ανεξαρτησία της Σομαλίας.
1962
Ανεξαρτησία του Μπουρούντι.
1972
Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.
2004
Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κερδίζει στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την ομάδα της Τσεχίας με 1-0 και προκρίνεται στον τελικό.To γκόλ πετυχαίνει στην παράταση ο Τραϊανός Δέλλας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy