fbpx

Από το κακό... στο χειρότερο. Της Ηλέκτρας Σαββίδη


«Ήταν στραβό το κλήμα, τό 'φαγε κι ο γάιδαρος»!

 

Δεν έφτανε ο εμφύλιος που χώρισε τη χώρα στα δύο, ήρθε και η κρίση στους κόλπους της ορθόδοξης Εκκλησίας να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Ο λόγος βέβαια για την Ουκρανία, μια χώρα που η πλειονότητα του κόσμου είναι βαθιά θρησκευόμενοι. Η πρόσφατη επίσκεψη του  Βαρθολομαίου στο Κίεβο και ο διχαστικός λόγος που την πλαισίωσε έχυσε περισσότερο λάδι στη φωτιά και όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα. Το ρήγμα που προκάλεσε η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας του Κιέβου το 2018 από το Φανάρι, εξελίχθηκε σ ένα βαθύ σχίσμα που χώρισε τους πιστούς σε δύο στρατόπεδα. Αντί, ως όφειλε σαν «οικουμενικός» Πατριάρχης, να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές και να στείλει μήνυμα ενότητας, ο Βαρθολομαίος  με τα κηρύγματα και τις σχισματικές πρωτοβουλίες του στην πράξη ενθάρρυνε του εξτρεμιστές του Κιέβου, οι οποίοι ξεκίνησαν μια νέα βίαιη, χωρίς όρια επίθεση κατά της μεγάλης πλειονότητας των πιστών που αρνούνται να υπακούσουν στις διχαστικές αποφάσεις του Κωνσταντινουπόλεως. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο Βαρθολομαίος έβαλε πάνω απ όλα τα προσωπικά του συμφέροντα και τα πολιτικά συμφέροντα των Αμερικανών συμμάχων του.

Οι αποφάσεις και η εν γένει συμπεριφορά του Βαρθολομαίου επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την ουκρανική  Εκκλησία, αλλά όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες του πλανήτη. Πρόσφατα, η ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχτηκε παλαιότερο αίτημα μεγάλου αριθμού ορθοδόξων ενοριών της Αφρικής να ζητήσουν την προστασία του Ρώσου Πατριάρχη. Το αίτημα υποβλήθηκε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, αμέσως μετά την απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου να ταυτιστεί με το Φανάρι και ν’ αναγνωρίσει τους σχισματικούς του Κιέβου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας ήθελε, προτού πάρει τη σχετική απόφαση, να δώσει χρόνο στους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξάνδρειας να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ωστόσο, οι δύο προαναφερθέντες επέμειναν στις διχαστικές τους ενέργειες. Η επίσκεψη μάλιστα του Βαρθολομαίου στο Κίεβο αποτέλεσε από ό,τι φαίνεται τη σταγόνα που ξεχείλισε το  ποτήρι και οδήγησε τη Μόσχα στην ικανοποίηση του αιτήματος των συγκεκριμένων ενοριακών Εκκλησιών της Αφρικής. Έτσι μετά την ελληνική και κυπριακή Εκκλησια, το σχίσμα φαίνεται να επεκτείνεται και στις Εκκλησίες της Αφρικής.

Και δυστυχώς έπεται συνέχεια. Ο Βαρθολομαίος αντί να περιοριστεί στα του οίκου του και να δει για παράδειγμα πως θα επαναφέρει τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας στην προτέρα κατάσταση, ετοιμάζει τις αποσκευές του για τις ΗΠΑ. Εκεί, εκτός από εκκλησιαστικούς αναμένεται να έχει επαφές και με πολιτικούς παράγοντες για καθορισμό των επόμενων τους κινήσεων…

Αυτές, όπως και αρκετές άλλες παρόμοιες εξελίξεις, ενισχύουν το αρνητικό κλίμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας, η οποία, αν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, οδεύει με σταθερά βήματα  σε οριστικό και αμετάκλητο σχίσμα…

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι ένα τεράστιο έθνος, έτσι και οι εορτασμοί για την ημέρα Δημοκρατίας στην Ινδία έχουν τα πάντα. Παρελάσεις ελεφάντων, πολεμικά αεροπλάνα σε σχηματισμό, στρατό, ακροβατικά επίλεκτων δυνάμεων, drone που φωτίζουν τον ουρανό αλλά και γιγαντιαίες κούκλες. (AP Photo/Manish Swarup)

Ήξερες ότι...

Οι τάρανδοι ήταν τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν.

Σήμερα


Πέμπτη
27
Ιανουαρίου
2022

Γιορτάζουν : Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα

1945
Ως πρώτο των κυρίων στρατοπέδων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς απελευθερώνεται το Άουσβιτς Ι Μόνοβιτς από τον 60ο Στρατό, επικεφαλής του οποίου είναι ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν.
1967
Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στις ΗΠΑ, μια ξαφνική πυρκαγιά μέσα στην κάψουλα ελέγχου της διαστημικής αποστολής Απόλλο 1, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής εκτόξευσης, οδήγησε στο θάνατο τους αστροναύτες Βίρτζιλ «Γκας» Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι.
1979
Καθιερώνεται ως εθνική σημαία αυτή που φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες εναλλασόμενες με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy