fbpx

4+1 πράγματα που δεν σου λένε όσοι επιδιώκουν αναβολή των εκλογών


Σε περίπου μία εβδομάδα όπως μαθαίνουμε από τον Τύπο, θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση για μη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Λαμπρή ιδέα, θα σκεφτεί κανείς, έχουμε τόσα προβλήματα με την πανδημία, τους εμβολιασμούς και φυσικά  «κρίσιμες στιγμές» στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε λόγο να ασχολούμαστε με το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος και μουχτάρης...

 

Γράφει: Βίκτωρας Βερναρδάκης*

Όσοι παρακολουθούν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θα διαπιστώσουν ότι ολοένα και συχνότερα εμφανίζεται αυτή η απαξιωτική προσέγγιση για τις τοπικές αρχές. Μία προσέγγιση που εκπορεύεται από σκόπιμες διαρροές και στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η τάχα χαμηλή σημασία της αναβολής. Αντίθετα, το ενδεχόμενο αυτό εμφανίζεται ως η απόλυτη λύση.

Σ’ αυτή την επιχειρηματολογία επιχειρώ να απαντήσω, ξεκαθαρίζοντας πράγματα που επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρουν όσοι μάχονται για λιγότερη δημοκρατία:

  1. Η κυβέρνηση ζητάει αναβολή χωρίς κανένα λόγο. Το πρόσχημά που χρησιμοποιεί είναι η προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που όλο ακούμε και όλο δε βλέπουμε εδώ και δέκα χρόνια. Το πως η μεταρρύθμιση συνδέεται με την αναβολή των εκλογών και όχι με μειωμένη θητεία, ώστε οι δήμαρχοι των νέων Δήμων να εκλεγούν το 2024, είναι κάτι που κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη, ή δεν είχε ως τώρα την ικανότητα, να μας εξηγήσει.

 

  1. Η Κύπρος δεν κινδυνεύει να χάσει λεφτά. Προκλητικότερο όλων είναι το επιχείρημα ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Από πού προκύπτει αυτό; Η πραγματικότητα είναι πως η ΕΕ ζητά -και καλώς το κάνει- τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι την αναβολή των εκλογών. Κυπριακή έμπνευση είναι το τελευταίο και καμία σχέση δεν έχει με τα 1,2δις ευρώ.

 

  1. Οι εκλογές δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων. Ή τουλάχιστον σε μία φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι. Ακόμα και αν βρει τη συμφωνία που ζητά η κυβέρνηση από τα κόμματα για την αναβολή των εκλογών, αυτό δε θα κάνει λιγότερο αντιδημοκρατική την απόφαση. Οι πολίτες εξέλεξαν συγκεκριμένα πρόσωπα για συγκεκριμένη θητεία. Το ενδεχόμενο να παραταθεί η θητεία αυτή, απλώς και μόνο γιατί γίνονται κομματικές συνδιαλλαγές στο παρασκήνιο, θα είναι ένα βαρύ πλήγμα για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

 

  1. Η ενδεχόμενη αναβολή τροφοδοτεί την αδιαφορία των πολιτών. Γιατί άλλωστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο όταν μπροστά στα μάτια μας διεξάγεται ένα παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων με επίδικο το αν θα έχουμε, ή όχι εκλογές; Ας μην ψάχνουν λοιπόν την επομένη των (όποιων) εκλογών οι αναλυτές τους βαθύτερους λόγους που η κοινωνία απείχε. Δεν γίνεται να έχεις απαίτηση συμμετοχής των πολιτών, όταν οι ίδιοι καταλαβαίνουν πως τα πάντα περνούν μέσα από ένα διακομματικό παζάρεμα.

 

  1. Το «ναι» στις εκλογές δεν είναι «όχι» στη μεταρρύθμιση. Σε αντίθεση με όσα διαρρέουν, όσοι τοποθετούνται δημόσια για τη σημασία του σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες, καμία σχέση δεν έχουν με εκείνους που αντιμάχονται τη μεταρρύθμιση της ΤΑ. Ο εξορθολογισμός λειτουργίας των Δήμων είναι κάτι που πρώτοι απ’ όλους εμείς, ως απλοί πολίτες υπερασπιζόμαστε. Η πραγματικότητα εδώ και μία δεκαετία έδειξε πως οι μόνοι που καθυστέρησαν τη μεταρρύθμιση, ήταν όσοι πράγματι μπορούσαν να την προωθήσουν. Εκείνοι είναι που πρέπει σήμερα να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να δημιουργούν φανταστικούς αντιπάλους και κυρίως, χωρίς να δημιουργούν νέες πληγές στη χώρα.

 

photo_11.jpg

*Μηχανολόγος Μηχανικός, ενεργός πολίτης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι μια από τις πιο σπουδαίες ζωγράφους, και ένα από τα πιο γνωστά έργα της ένα διπλό πορτραίτο με τίτλο «Diego y yo» της Φρίντα Κάλο βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's στο πλαίσιο του Modern Evening Sale τον Νοέμβριο, με τιμή που αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. (AP Photo/Matt Dunham)

Ήξερες ότι...

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.

Σήμερα


Κυριακή
24
Οκτωβρίου
2021
Ημέρα του ΟΗΕ

Παγκόσμια Ημέρα Ακτών

Γιορτάζουν :Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

1909
Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Αβέρωφ.
1929
Καταρρέει ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αρχή της διεθνούς οικονομικής ύφεσης. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δις δολαρίων. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.
1935
Η Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία.
1973
Τελειώνει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy