fbpx

Ο χαμένος τα παίρνει όλα! Της Άννας Χρίστου


Αφέντες και αφέντρες μου,

 

Το γεγονός ότι κάθεστε σε μια δερμάτινη καρέκλα των 1000 ευρώ και βάλε δεν σας κάνει ανώτερους ή σημαντικότερους από τον υπόλοιπο κοσμάκη που με «χάρη και τσαχπινιά» διαφεντεύετε. Όλοι εμείς που τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα σας, που πληρώνουμε τους φόρους μας και τους φόρους σας και γενικά που προσπαθούμε με όσες δυνάμεις μας απέμειναν να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι σ’ αυτό το κουτσουρεμένο κράτος που μας δέσατε στο λαιμό, όλοι εμείς οι μικροί κι ασήμαντοι, με μια φωνή σας προειδοποιούμε: Ως δαμέ!  

Και όχι, μην σπεύσετε να συνδέσετε την κραυγή μας με το γνωστό κίνημα, την πολύκροτη διαδήλωση που πνίξατε στο αίμα, το περιβόητο ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα ή ακόμη με τ’ απόνερα  του κυπριακού.

Για τ’ απλά και καθημερινά είναι που οργιζόμαστε και αγανακτούμε:

Για την Μαρία που αν και τριαντάρισε ζει ακόμη με τους γονείς της, έχοντας φάτσα το πτυχίο που έμεινε στ’ αζήτητα, στου τοίχου την κορνίζα!

Για τον Γιώργο που μήνες τώρα κάθεται στην ανεργία περιμένοντας πότε επιτέλους θ’ ανοίξετε τους χώρους εστίασης!

Για την Ελένη την «χούλιγκαν» που φρίκαρε από τον εγκλεισμό κι’ ανυπομονεί να μπει στο γήπεδο και δει από την κερκίδα την αγαπημένη της ομάδα!

Για τον μικρό Ιάσωνα που ονειρεύεται να γίνει μια μέρα Premier danseur. Αλλά είναι αγόρι και τ’ αγόρια στην Κύπρο πρέπει να ασχολούνται μόνο με ποδόσφαιρο και στοιχήματα κι όχι με το κλασσικό μπαλέτο!

Για την Φρόσω που θέλει να παντρευτεί τον Αλί, αλλά επειδή ζει σ’ ένα διχοτομημένο νησί δεν μπορεί ούτε καν να τον επισκέπτεται!

Για τον Αλέξη και τον Αντώνη που ζούνε κρυφά μαζί και θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι, αλλά δεν τους θεωρείτε «άξιους γονείς»!

Για την Μαριλένα που είναι τρανς.( Όσο τρανς μπορεί να είναι κάποιος στην Κύπρο). Που την βλέπουν όλοι σαν «την πελλή του χωρκού» και λένε «κρίμα δύο μέτρα παλικάρι».

Το κράτος που φτιάξατε, το κράτος σας,  βλάπτει σοβαρά την υγεία όλων αυτών, αλλά και των υπολοίπων πολιτών που ξυπνούμε κάθε πρωί μ’ ένα βαρύ κυπριακό/τούρκικο/ελληνικό (κρίση ταυτότητας ακόμα και στον καφέ), περιμένοντας πως κάτι θ’ αλλάξει. Μα έρχεται η νύχτα με τις γεμάτες φόβο και άγχος ειδήσεις, χωρίς ένα έστω μήνυμα ελπίδας. Και έτσι άπραγοι και απελπισμένοι χωνόμαστε στο κρεββάτι μέχρι το επόμενο πρωϊνό.

Θα μου πείτε κάποια πράγματα άλλαξαν, δεν είναι όλα όπως πριν. Δίκαιο έχετε. Μας παρατείνατε τη ζωή για δύο ολάκερες ώρες. Αντί στις 9 μπορούσαμε να κυκλοφορούμε μέχρι τις 11. (Βέβαια προτού λαλήσει ο κόκορας, το πήρατε πίσω και μας έχετε πάλι στο περίμενε….). Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης μαζί με τον Αντώνη μπορούν τώρα να κάνουν  σύμφωνο συμβίωσης. Όμως το αίτημα για υιοθεσία το παραπέμψατε εκεί που ξέρετε… Όσο για την Ελένη με το επίδομα που της δώσατε αγόρασε επιτέλους…έξυπνη τηλεόραση για να μπορεί να παρακολουθεί απ’ εκεί την αγαπημένη της ομάδα...  

Πάντως αν δεν το μάθατε, ο Γιώργος έχει βάλει πωλητήριο στο εστιατόριο του. Δεν αντέχει άλλο. Όσο για τη Μαριλένα μετακομίζει μόνιμα στην Ολλανδία. Λένε ότι εκεί το Κράτος δείχνει σεβασμό στη διαφορετικότητα….

Όλα αυτά και πολλά άλλα που έρχονται, προκύπτουν από την αδυναμία σας να κυβερνήσετε χωρίς να βάζετε μπροστά τα προσωπικά σας συμφέροντα. Για σας, η Μαρία, ο Γιώργος, ο Αλί δεν είναι παρά πιόνια για το παιχνίδι σας. Όσο και να προσπαθήσουμε, ό,τι και να δώσουμε, εσείς είστε μονίμως οι νικητές.

Όμως, αφέντες και αφέντρες μου, ένα τραγούδι που μας μάθαιναν παλιά, λέει πως ο χαμένος, μια μέρα, τα παίρνει όλα. Να το θυμάστε αυτό…!

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ενα παιδί ντυμένο με αδιάβροχο προσπαθεί να πιάσει ένα λουλούδι. Η τεράστια τοιχογραφία του Αργεντίνου Martin Ron δεν είναι εμπνευσμένη από τις συνηθισμένες μέχρι πρότινος πλημμύρες στην χώρα. Αντίθετα έγινε για με αφορμή την χαμηλότερη στάθμη του σημαντικότερου ποταμού της Αργεντινής, Parana. REUTERS/Agustin Marcarian

Ήξερες ότι...

Αργεντινή σημαίνει «Ασημένια Χώρα».

Σήμερα


Δευτέρα
27
Σεπτεμβρίου
2021
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Γιορτάζουν : Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

1821
Το Μεξικό κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία
1918
Ο Ελληνικός Στρατός (Ι και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους.
1939
Στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου πολέμου, η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς, μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι
1940
Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως "Άξονας". Η Ιαπωνία εισβάλει στην Ινδοκίνα
1941
Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ένοπλο τμήμα του αποτέλεσε ο "Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός" (ΕΛΑΣ).
1951
Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή αποζημιώσεων στους Εβραίους
1960
Το Μεξικό εθνικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις
1972
Είκοσι επτά χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία και η Κίνα τερμάτισαν την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών τους ανταλλάσσοντας πρεσβευτές
2004
Τραγωδία με λεωφορείο στα Καμένα Βούρλα, με 7 μαθητές Λυκείου νεκρούς (από το Λύκειο Φαρκαδώνας Τρικάλων) και 34 τραυματίες από σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με νταλίκα στο πέταλο του Μαλιακού. Οι μαθητές μετέβαιναν στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy