fbpx

Η Γενεύη να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου. Του Νίκου Γεωργίου*


Όσο κι αν κουραστήκαμε τα τελευταία χρόνια να ακούμε για κρίσιμα σταυροδρόμια στο Κυπριακό, τα τεκταινόμενα επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην τελευταία στροφή. Όλα συγκλίνουν στο ότι δίνουμε την τελευταία μάχη.

 

Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά το 2017, έχουμε ξανά την ευκαιρία να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Για την Αμμόχωστο και την Κύπρο ολόκληρη. Ενεργοποιώντας τη διαδικασία επίλυσης στη βάση των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες, για μια λειτουργική και βιώσιμη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Τίποτα λιγότερο από ένα κράτος με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Στο τραπέζι των συνομιλιών είναι που θα δοκιμαστούν ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ οι προθέσεις του καθενός από τους συμμετέχοντες. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Τουρκίας. Οι προκλητικές δηλώσεις για δύο κράτη και οι παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ και τα Βαρώσια καθιστούν τις προοπτικές δυσοίωνες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπογραμμίζουν και την ανάγκη για λύση.

Από τη δική μας πλευρά, σε αυτή την τελευταία στροφή, πρέπει να έχουμε κατά νου τι διακυβεύεται. Τους κινδύνους και τις δυσβάστακτες συνέπειες της διχοτόμησης. Τη διαιώνιση της παρουσίας του τουρκικού στρατού, την οριστική και αμετάκλητη τουρκοποίηση του 37% του εδάφους της Κύπρου. Την οριστική απώλεια των περιουσιών των προσφύγων, την αναγνώριση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής. Το ότι θα έχουμε σκληρό σύνορο με την Τουρκία, χωρίς Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί. Τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Την ίδια ώρα, η δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων θα συνεχιστεί, ενώ θα ενταθούν οι προσπάθειες των Τ/κ να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές. Περισσότεροι Τ/κ θα επιλέγουν να ζήσουν στις ελεύθερες περιοχές, σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, εφόσον το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν θα εφαρμόζεται στα κατεχόμενα. Τέλος, οι συσχετισμοί ισχύος θα εντείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας με αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομική δραστηριότητα.

Δεν αναμένουμε, ασφαλώς, λύση του Κυπριακού στη Γενεύη, αλλά να βρεθεί το κοινό έδαφος. Να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου για τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια, επιβάλλεται να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο στόχος της ανατροπής των κατοχικών δεδομένων είναι εθνικός και πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές, προεκλογικές αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές στοχεύσεις.

*Επαρχιακού Γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μπορεί στην Σερβία να τους τάζουν δωροκάρτες για ψώνια και ψητά σούβλας, στην Ρουμανία το σκέφτηκαν αλλιώς. Ετσι μετέτρεψαν το κάστρο Bran στην Τρανσυλβανία σε εμβολιαστικό κέντρο με σκοπό να ενισχύσουν και τον τουρισμό μαζί, αγνοώντας κάθε συνειρμό που προκύπτει από το κάστρο του κόμη Δράκουλα. (AP Photo/Andreea Alexandru, File)

Ήξερες ότι...

Τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνουν οι γυναίκες κάνουν και για τους θηλυκούς γορίλες.

Σήμερα


Τετάρτη
12
Μαΐου
2021
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων

Γιορτάζουν : Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία, Θεόδωρος, Θοδωρής, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα, Θωμάς, Θωμαή

1551
Ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου του Σαν Μάρκος στη Λίμα του Περού - το παλαιότερο πανεπιστήμιο της αμερικανικής ηπείρου.
1941
Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Konrad Zuse στο Βερολίνο.
1942
Αποστολή 1500 εβραίων στους θαλάμους αεριών του Άουσβιτς.
1965
Πτώση του σοβιετικού διαστημικού σκάφους Λουνα 5 στη Σελήνη.
1967
Πρώτη τετραφωνική συναυλία όλων των εποχών από τους Πινκ Φλόυντ στο Λονδίνο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy