Η «Εκτός Λειτουργίας» Πύλη Εμβολιασμού... Του Πάνη Πιερή


Γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να κτίσει ένα σύστημα διαχείρισης ραντεβού που να μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 35,000 ταυτόχρονους χρήστες...

 

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα η Πύλη Εμβολιασμών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους Κύπριους πολίτες για δεύτερη φορά.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει:

“Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες πως η Πύλη Εμβολιασμών Covid19 έχει τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος που προκύπτει όταν πολλαπλοί χρήστες επιλέγουν ταυτόχρονα το ίδιο ραντεβού στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο για τον ίδιο δικαιούχο.”

Στο δελτίο τύπου, το Υφυπουργείο αναφέρει κάποιους από τους λόγους που το ηλεκτρονικό σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες και κάνει έκκληση στους πολίτες:

“Υπενθυμίζεται πως η Πύλη Εμβολιασμών έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 35.000 χρήστες ταυτόχρονα. Σήμερα, 15 Απριλίου, και ενώ ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων ανέρχεται γύρω στις 26.000, καταγράφηκε πολλαπλάσιος αριθμός συνδεδεμένων χρηστών στις 07:30πμ, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση και μη ανταπόκριση του συστήματος.

Θερμή έκκληση προς τους πολίτες όπως για κάθε δικαιούχο γίνεται προσπάθεια μόνο από ένα άτομο για διευθέτηση ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής υπερφόρτωση του συστήματος και η συνεπακόλουθη ταλαιπωρία των πολιτών.”

Δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που στηρίζει την πύλη εμβολιασμού δεν έχει κτιστεί ή σχεδιαστεί σωστά. Άμεσα πρέπει να βρεθεί η λύση ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται ο Κύπριος πολίτης. Μιλούμε για πολλές ώρες χαμένης παραγωγικότητας. 35.000 ταυτόχρονοι χρήστες είναι πολλοί λίγοι όταν οι 26,000 δικαιούχοι τρέχουν να κλείσουν ένα συγκεκριμένο μόνο εμβόλιο. Καλώς ή κακώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει με αρκετό κόσμο να φοβάται να βάλει το εμβόλιο της AstraZeneca. Η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού έπρεπε να διαφοροποιηθεί και να εφαρμοστούν τεχνολογικές λύσεις που προβλέπουν και μειώνουν την υπερφόρτωση.

Είναι ανεπίτρεπτο ένα σύστημα που θα κοστίσει εκατομμύρια τα πρώτα πεντέμιση χρόνια να έχει τόσες τεχνολογικές ελλείψεις στο σχεδιασμό λύσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣΥ το 2017 ολόκληρο το σύστημα θα κοστίσει €11,3 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια η Πύλη Εμβολιασμού δεν είναι μέρος αυτού του προϋπολογισμού αφού το κονδύλι βγήκε από το Υπουργείο Υγείας.

Αυτό που διερωτώνται αρκετοί Κύπριοι πολίτες μας είναι γιατί δεν μπορεί η χώρα μας να κτίσει ένα απλό σύστημα διαχείρισης ραντεβού. Ειδικά όταν αυτό το σύστημα χτίζεται με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα και πολυεθνικών τεχνολογικών εταιρείων.

Ας ελπίσουμε τα επόμενα τεχνολογικά συστήματα να είναι πολύ καλύτερα.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο, η πύλη θα ξανατεθεί σε λειτουργία σήμερα, 15 Απριλίου, στις 14:30 μέχρι τις 20:00, για τα άτομα ηλικίας 61-63 ετών.

Γράφει ο Panis Pieri, ιδρυτής του TechCyprus.com

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
26
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

Γιορτάζουν :Γλαφύρα, Γλαφυρή, Γλαφυρούλα, Γλαφυρός

1607
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι αποβιβάζονται στην βόρειο Αμερική, στις ακτές της σημερινής Βιρτζίνια..
1902
Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Νιούτον Χιθ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1933
Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία του ναζιστικού καθεστώτος.
1986
Στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ, στη Σοβιετική Ένωση, σημειώνεται έκρηξη, με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία.
1994
Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy