Η «Εκτός Λειτουργίας» Πύλη Εμβολιασμού... Του Πάνη Πιερή


Γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να κτίσει ένα σύστημα διαχείρισης ραντεβού που να μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 35,000 ταυτόχρονους χρήστες...

 

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα η Πύλη Εμβολιασμών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους Κύπριους πολίτες για δεύτερη φορά.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει:

“Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες πως η Πύλη Εμβολιασμών Covid19 έχει τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος που προκύπτει όταν πολλαπλοί χρήστες επιλέγουν ταυτόχρονα το ίδιο ραντεβού στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο για τον ίδιο δικαιούχο.”

Στο δελτίο τύπου, το Υφυπουργείο αναφέρει κάποιους από τους λόγους που το ηλεκτρονικό σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες και κάνει έκκληση στους πολίτες:

“Υπενθυμίζεται πως η Πύλη Εμβολιασμών έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 35.000 χρήστες ταυτόχρονα. Σήμερα, 15 Απριλίου, και ενώ ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων ανέρχεται γύρω στις 26.000, καταγράφηκε πολλαπλάσιος αριθμός συνδεδεμένων χρηστών στις 07:30πμ, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση και μη ανταπόκριση του συστήματος.

Θερμή έκκληση προς τους πολίτες όπως για κάθε δικαιούχο γίνεται προσπάθεια μόνο από ένα άτομο για διευθέτηση ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής υπερφόρτωση του συστήματος και η συνεπακόλουθη ταλαιπωρία των πολιτών.”

Δυστυχώς τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που στηρίζει την πύλη εμβολιασμού δεν έχει κτιστεί ή σχεδιαστεί σωστά. Άμεσα πρέπει να βρεθεί η λύση ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται ο Κύπριος πολίτης. Μιλούμε για πολλές ώρες χαμένης παραγωγικότητας. 35.000 ταυτόχρονοι χρήστες είναι πολλοί λίγοι όταν οι 26,000 δικαιούχοι τρέχουν να κλείσουν ένα συγκεκριμένο μόνο εμβόλιο. Καλώς ή κακώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει με αρκετό κόσμο να φοβάται να βάλει το εμβόλιο της AstraZeneca. Η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού έπρεπε να διαφοροποιηθεί και να εφαρμοστούν τεχνολογικές λύσεις που προβλέπουν και μειώνουν την υπερφόρτωση.

Είναι ανεπίτρεπτο ένα σύστημα που θα κοστίσει εκατομμύρια τα πρώτα πεντέμιση χρόνια να έχει τόσες τεχνολογικές ελλείψεις στο σχεδιασμό λύσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣΥ το 2017 ολόκληρο το σύστημα θα κοστίσει €11,3 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια η Πύλη Εμβολιασμού δεν είναι μέρος αυτού του προϋπολογισμού αφού το κονδύλι βγήκε από το Υπουργείο Υγείας.

Αυτό που διερωτώνται αρκετοί Κύπριοι πολίτες μας είναι γιατί δεν μπορεί η χώρα μας να κτίσει ένα απλό σύστημα διαχείρισης ραντεβού. Ειδικά όταν αυτό το σύστημα χτίζεται με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα και πολυεθνικών τεχνολογικών εταιρείων.

Ας ελπίσουμε τα επόμενα τεχνολογικά συστήματα να είναι πολύ καλύτερα.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο, η πύλη θα ξανατεθεί σε λειτουργία σήμερα, 15 Απριλίου, στις 14:30 μέχρι τις 20:00, για τα άτομα ηλικίας 61-63 ετών.

Γράφει ο Panis Pieri, ιδρυτής του TechCyprus.com



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Merthyr Tydfil, Ουαλία: Ένας κρατήρας, με διάμετρο περίπου πέντε μέτρα (16 πόδια) και βάθος έως 12 μέτρα, εμφανίστηκε στην ουαλική πόλη, προκαλώντας την εκκένωση περίπου 30 κατοικιών. Matthew Horwood/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τη δεκαετία του '80 η ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαγόρευσε το τραγούδι των Pink Floyd Another Brick In The Wall, επειδή το χρησιμοποιούσαν ως ύμνο οι μαύροι μαθητές.

Σήμερα


Πέμπτη
12
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Σπυρίδων, Σπυρίδωνας, Σπύρος, Σπυρούλα,Αβραάμ, Αβραμία, Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Εύα, Δανάη, Δαν, Δεβόρα, Δεβώρα, Ρεβέκκα, Σάρα, Σάρρα, Ισαάκ, Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη

1901
Πρώτη ασύρματη τηλεγραφική μετάδοση διαμέσου του Ατλαντικού από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι.
1925
Ο Ρεζά Παχλαβί καταλαμβάνει την εξουσία στο Ιράν και ανακηρρύσεται Σάχης
1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουγγαρία και η Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ. Η Ινδία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
1959
O αρχιεπίσκοπος Μακάριος με 66,29% γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίσημη ανακήρυξή της, τον Αύγουστο του 1960.
1963
Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy