Η Προσφυγική Πολιτική μπροστά! Του Νίκου Γεωργίου


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος και οι συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς συνοικισμούς, βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας. Διαβάζουμε για κτήρια και υποδομές που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, για έλλειψη ανελκυστήρων και εικόνες εγκατάλειψης. Όλα αυτά την ίδια ώρα που οι πρόσφυγες παρακολουθούν με αγανάκτηση και οργή να λεηλατούνται οι περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

 

Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι η πολιτική του κράτους απέναντι στους πρόσφυγες αφορά όλες τις παρατάξεις και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το θέμα να αξιοποιείται για λαϊκισμό, κομματικές αντιπαραθέσεις και προεκλογικές σκοπιμότητες. Πρέπει από κοινού να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να βρούμε τις λύσεις. Διότι εδώ και 47 χρόνια ο προσφυγικός κόσμος έχει επωμισθεί μόνος το βάρος της εισβολής και της κατοχής και το κόστος της μη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Έδωσε πολλά ο πρόσφυγας μέσα στα χρόνια που μας πέρασαν και πήρε από το κράτος και την πολιτεία δυσαναλόγως λιγότερα.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μηδενίζεται και να ισοπεδώνεται το έργο που υλοποιήθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα, από όλες τις κυβερνήσεις. Επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, υπήρξε αναδιαμόρφωση της Προσφυγικής Πολιτικής και προώθηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης του προσφυγικού κόσμου. Όπως π.χ. η τιτλοποίηση των προσφυγικών οικιών, η δημιουργία Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, η παροχή στεγαστικής βοήθειας και η διαγραφή προπολεμικών χρεών. Επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του Πρόσφυγα στους Εκ Μητρογονίας Πρόσφυγες.

Έγιναν αρκετά, μπορούν όμως να γίνουν και περισσότερα. Είναι κοινή η διαπίστωση, άλλωστε, ότι απέναντι στα προβλήματα των προσφύγων η Πολιτεία ενήργησε ετεροχρονισμένα. Και αυτό γιατί οι αλληλοσυγκρουόμενες νομοθεσίες και κανονισμοί, δεν πέτυχαν τον στόχο της ισότιμης κατανομής βαρών. Οι πλείστες διατάξεις της Νομοθεσίας για τον Κηδεμόνα Τ/Κ περιουσιών έχουν περιέλθει σε αχρησία, ενώ η νομοθεσία δεν συγχρονίζεται με τις αλλαγές που συντελούνται στον προσφυγικό κόσμο. Την ίδια ώρα, η προσπάθεια διόρθωσης των στρεβλώσεων με αποσπασματικές ενέργειες, θολώνει περαιτέρω το τοπίο. Όσον αφορά τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, παρά τις άοκνες προσπάθειες και το αξιέπαινο έργο που επιτελούν ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ, δεν υλοποίησε τον βασικό στόχο για τον οποίο θεσπίστηκε ο σχετικός νόμος.

Η προσφυγική πολιτική του κράτους χρειάζεται αλλαγές και ανανέωση ώστε να μπορέσει με επιτυχία να αντιμετωπίσει τις όλο και περισσότερο αυξανόμενες ανάγκες του προσφυγικού μας κόσμου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιβάλλεται η μεταρρύθμιση της Προσφυγικής Πολιτικής, σε ό,τι αφορά τους Νόμους και Κανονισμούς, αλλά και τους στόχους. Αναγκαία κρίνεται η δημιουργία ενιαίας Νομοθεσίας και η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, που να περιλαμβάνει:

  • Στεγαστική Πολιτική
  • Διαχείριση των Τ/Κ περιουσιών
  • Κάλυψη της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών
  • Πλάνο αναβάθμισης των προσφυγικών συνοικισμών

Αναντίλεκτα, η πιο ριζοσπαστική αλλαγή στην Προσφυγική Πολιτική είναι η λύση του Κυπριακού. Ο προσφυγικός κόσμος απαιτεί μια σωστή λύση του Κυπριακού και αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων του. Συγχρόνως απαιτεί Ισότιμη Κατανομή Βαρών και αποκατάσταση της αξιοπρέπειάς του, ώστε να παραμείνει ζωντανός φορέας που συντηρεί τις ρίζες μας. Τις εθνικές, πολιτιστικές και οικογενειακές καταβολές μας.

*Επαρχιακού Γραμματέα ΔΗΣΥ Αμμοχώστου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Merthyr Tydfil, Ουαλία: Ένας κρατήρας, με διάμετρο περίπου πέντε μέτρα (16 πόδια) και βάθος έως 12 μέτρα, εμφανίστηκε στην ουαλική πόλη, προκαλώντας την εκκένωση περίπου 30 κατοικιών. Matthew Horwood/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τη δεκαετία του '80 η ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαγόρευσε το τραγούδι των Pink Floyd Another Brick In The Wall, επειδή το χρησιμοποιούσαν ως ύμνο οι μαύροι μαθητές.

Σήμερα


Πέμπτη
12
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Σπυρίδων, Σπυρίδωνας, Σπύρος, Σπυρούλα,Αβραάμ, Αβραμία, Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Εύα, Δανάη, Δαν, Δεβόρα, Δεβώρα, Ρεβέκκα, Σάρα, Σάρρα, Ισαάκ, Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη

1901
Πρώτη ασύρματη τηλεγραφική μετάδοση διαμέσου του Ατλαντικού από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι.
1925
Ο Ρεζά Παχλαβί καταλαμβάνει την εξουσία στο Ιράν και ανακηρρύσεται Σάχης
1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουγγαρία και η Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ. Η Ινδία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
1959
O αρχιεπίσκοπος Μακάριος με 66,29% γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίσημη ανακήρυξή της, τον Αύγουστο του 1960.
1963
Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy