fbpx

Η επιτυχία ή αποτυχία της μεταρρύθμισης δεν θα κριθεί από τον αριθμό των Δήμων. Του Ευάγγελου Ευαγγελίδη


Χρειαζόμαστε καλύτερη και πιο αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση

 

Γράφει: Ευάγγελος Ευαγγελίδης*

Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τόπο μας. Πρώτοι απ’ όλους εμείς, οι τοπικοί αξιωματούχοι που είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με θεσμικές και λειτουργικές αδυναμίες του συστήματος. Ενώ οι τοπικές Αρχές στην Ευρώπη, ασχολούνται με την προώθηση της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας, με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, εμείς δεν έχουμε ακόμη λύσει τα στοιχειώδη. Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτόνομα και να υλοποιήσουμε αποφάσεις και σχεδιασμούς. Δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδειες, είτε αυτές αφορούν αναπτύξεις, είτε οικονομικές δραστηριότητες. Κάθε μας προσπάθεια προσκρούει στις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου και εξαρτάται από εγκρίσεις υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του κράτους. 

Δυστυχώς, η όλη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση επικεντρώνεται, μέχρι και σήμερα, στον αριθμό των δήμων. Η επιτυχία ή αποτυχία της μεταρρύθμισης κρίνεται από ένα και μόνο κριτήριο: Ποιος θα είναι τελικά ο αριθμός των Δήμων. Δηλαδή για όλα τα προβλήματα του σημερινού συστήματος ευθύνεται ο αριθμός των Δήμων; Μήπως η διόρθωση των κακώς εχόντων απαιτεί επικέντρωση στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της ευελιξίας, της λειτουργικότητας, αλλά και της διαφάνειας και της λογοδοσίας; 

Χρειαζόμαστε αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι πολίτες. Δεν χρειαζόμαστε λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εφοδιασμένη με τις εξουσίες, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που απαιτεί ο σύγχρονος ρόλος και αποστολή της.

Το μέλλον του Δήμου Αραδίππου 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας. Είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία, που αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό στη δομή ενός κράτους. Οφείλει η όποια τοπική Αρχή να είναι όσο το δυνατό πιο προσβάσιμη στον πολίτη. Αυτόν της τον ρόλο πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί λιγότερη τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει λιγότερη δημοκρατία.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ως Αραδίππου είμαστε αντίθετοι στη συγχώνευση του Δήμου μας με τον Δήμο Λάρνακας. Γιατί, πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τη δημιουργία ενός Δήμου δυσλειτουργικού λόγω μεγέθους και πολυεπίπεδων και ετερόρρυθμων προτεραιοτήτων, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η ανομοιογένεια των αναγκών των κατοίκων, αλλά πολύ πιο σημαντικό, η βούληση των τοπικών κοινωνιών. 

Οι δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις από συνένωση των Δήμων Αραδίππου και Λάρνακας, αναφέρονται ξεκάθαρα στη μελέτη που εκπόνησε ο Δρ. Χαράλαμπο Κουταλάκη με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και στην παρουσίαση της πρότασης του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις ο εμφανής προβληματισμός οδηγούσε στη διατύπωση εναλλακτικών σεναρίων, τα οποία δεν προέβλεπαν συνένωση των Δήμων Αραδίππου και Λάρνακας. 

Η Αραδίππου μπορεί μόνη της να σταθεί ως ανεξάρτητος δήμος, τόσο επιχειρησιακά όσο και οικονομικά. Την οικονομική βιωσιμότητα, την τεχνοκρατική επάρκεια και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Αραδίππου επιβεβαιώνει και μελέτη της Ernst & Young. Ο Δήμος μας διαθέτει την απαραίτητη δομή και οργάνωση, υποδομές, εμπειρία και τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί επαρκώς τόσο στα σημερινά δεδομένα όσο και στην πρόκληση της μεταρρύθμισης. Άλλωστε, υπάρχει ήδη εμπειρία υποστήριξης άλλων τοπικών Αρχών, αφού εδώ και οκτώ χρόνια ο Δήμος Αραδίππου παρέχει στον Δήμο Λιβαδιών Τεχνικές Υπηρεσίες και υπηρεσίες Δημοτικού Γραμματέα και Ταμία. 

*Δήμαρχος Αραδίππου.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Υπάλληλος της κρατικής εταιρίας Alrosa της Ρωσίας δείχνει τα αποτελέσματα της εξόρυξης. Σπάνια πετράδια, μεταξύ τους και ένα ακατέργαστο διαμάντι 242 καρατίων που θα δημοπρατηθούν από την εταιρία με καμάρι καθώς είναι το μεγαλύτερο που έχει βρει αυτόν τον αιώνα. REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ήξερες ότι...

Οι άνθρωποι ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 70 εκατομμυρίων καρχαριών το χρόνο.

Σήμερα


Τρίτη
2
Μαρτίου
2021

Γιορτάζουν : Ευθαλία, Θάλια, Θάλεια, Ευθαλίτσα, Ευθαλιώ, Θαλίτσα, Θαλιώ, Τρωάδιος, Τρωάδης, Τρωάδος, Τρωάς, Τρωάδα

1840
Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.
1969
Ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν από το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται 100.000 χρόνια στη Χαλκιδική.
1972
Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.
1990
Έπειτα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy