fbpx

Κύπρος: Από το «οικονοµικό θαύµα» στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Του Ιωάννη Κασουλίδη


Aπό την αρχαία ιστορία µέχρι και σήµερα, το νησί µας, η Κύπρος µας, ήταν και θα παραµείνει ο συνδετικός κρίκος µεταξύ των λαών της Ανατολής και της ∆ύση, της Ασίας και της Ευρώπης.

 

Γράφει: Ιωάννης Κασουλίδης*

Η Κύπρος ήταν πάντα ένα απάνεµο νησί προσφέροντας τη σταθερότητα, γαλήνη, ασφάλεια και ειρήνη σε καιρούς φουρτουνιασµένους. Αυτό, δηλαδή, που επιζητούσαν όλοι, από τους εµπόρους, στους φιλοσόφους και οραµατιστές.

Φθάνουµε φυσικά στον 21ο αιώνα, µε το νησί µας να οδεύει προς νέους προορισµούς, στοχεύοντας στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου. Η κοινωνία έχει βιώσει τραγωδίες, αγνοώντας πρόσκαιρους πειρασµούς, έχοντας πάντα το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον, µε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Τα τελευταία 60 χρόνια ήταν ίσως και τα πιο δύσκολα της πρόσφατης ιστορίας µας, γεµάτα προκλήσεις, µε την Κύπρο, όµως, να αντεπεξέρχεται και να προχωρά προς το καλύτερο.

Η Κύπρος ανέπτυξε τη δική της ταυτότητα, µε τη φιλοξενία να είναι βαθιά εµπεδωµένη στις ρίζες µας, σε µια µοντέρνα κοινωνία, µε ένα πολυπολιτισµικό προφίλ και άρτια εκπαιδευµένο ανθρώπινο δυναµικό µε λαµπρούς επιστήµονες και πετυχηµένους ορµατιστές, που διαπρέπουν σε όλους τους τοµείς, τόσο στο νησί όσο και στο εξωτερικό.

Μαζί µε την ανάπτυξη, η θεία φύση µας προίκησε µε πλούτη που δεν γνωρίζαµε. Οι τελευταίες ενεργειακές ανακαλύψεις έβαλαν τη µικρή Κύπρο µας σε κοµβικό σηµείο στον παγκόσµιο ενεργειακό χάρτη, ένα αγαθό που πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης, µε γνώµονα πάντα τον σεβασµό προς το περιβάλλον.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, η άρση της

ενεργειακής αποµόνωσης της Κύπρου γίνεται πραγµατικότητα και η Κύπρος µετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόµβο.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο παράλληλων µεγαλεπήβολων έργων – της EuroAsia Interconnector και της EuroAfrica Interconnector – που θα ολοκληρωθούν τον ∆εκέµβριο του 2023, πετυχαίνουµε την «Ενεργειακή Ανεξαρτησία».

Έχοντας εξασφαλίσει τη συµµετοχή των καλύτερων συνεργατών από την Ευρώπη και παγκοσµίου κύρους κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας, τα έργα θα αποτελέσουν σηµείο αναφοράς, αφού θα ενσωµατώνουν το µεγαλύτερο σε έκταση υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσµο, το οποίο θα φθάνει σε βάθη ρεκόρ.
Συλλάβαµε το όραµα για το έργο το 2011, ακριβώς µετά την τραγωδία στο Μαρί, έχοντας στην καρδιά το «ποτέ ξανά» και µε γνώµονα να µη χρειαστεί η Κύπρος να ξαναζήσει µέρες ενεργειακού αποκλεισµού.

Η Κύπρος δικαιούται και αυτή να απολαµβάνει την ενεργειακή επάρκεια, ανεξαρτησία και, γιατί όχι, προοπτικές εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και µεταφοράς από χώρες µε ενεργειακό πλεόνασµα σε αγορές υψηλής ζήτησης στη Γηραιά Ήπειρο.

Μάλιστα, µε τη συµπερίληψη ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές και την «καθαρή» ηλιακή ενέργεια, το διπλό έργο της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης και Αιγύπτου-Κύπρου µε την Ευρώπη, θα ενώσει τρείς ηπείρους µε οικονοµικά οφέλη πέραν των 10 δις ευρώ για τις εµπλεκόµενες χώρες.

Αυτή η διασύνδεση και µεταφορά ηλεκτρικής ενέργειεας συνάδει άµεσα µε το όραµα “Green Deal” της Προέδρου της Κοµισιόν, κας. Ούρσουλα φον τερ Λάγιεν, για παραγωγή και µεταφορά «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, µε προοπτικές εξαγωγών από Κύπριους παραγωγούς και µονάδες, τόσο από τον δηµόσιο τοµέα όσο και από ιδιώτες παραγωγούς.

Με τη χωρηγικότητα τα 1,000 µεγαβάτ στην πρώτη φάση, και την ικανότητα

διπλασιασµού σε 2,000 µεγαβάτ στην αµέσως επόµενη φάση, το έργο αυτό µέσω της σύνδεσης της µε την αγορά ενέργειας, θα συµβάλλει στη µείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές και την αύξηση της παραγωγικότητας της Κυπριακής οικονοµίας και κατ’ επέκταση και της ανταγωνιστικότητας.

Το οφέλη είναι πολλά, οι προοπτικές µεγάλες. Αλλά, ο κυριότερος στόχος παραµένει η άρση της ενεργειακής αποµόνωσης της Κύπρου, του τελευταίου κράτους µέλους της Ε.Ε. χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση και ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ας κηρύξουµε, λοιπόν, τη νέα «Ενεργειακή» Ανεξαρτησία της Κύπρου, για να το απολαύσουµε τόσο εµείς όσο και οι επόµενες γενιές.

*Άποψη Προέδρου Στρατηγικού Συµβουλίου της EuroAsia Interconnector και EuroAfrica Interconnector και πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Ιστορικό Λεύκωμα Κύπρος: Οικονομία και Επιχειρήσεις, 60 χρόνια, 1960-2020

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Κυριακή
17
Οκτωβρίου
2021
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy