fbpx

Κύπρος: Από το «οικονοµικό θαύµα» στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Του Ιωάννη Κασουλίδη


Aπό την αρχαία ιστορία µέχρι και σήµερα, το νησί µας, η Κύπρος µας, ήταν και θα παραµείνει ο συνδετικός κρίκος µεταξύ των λαών της Ανατολής και της ∆ύση, της Ασίας και της Ευρώπης.

 

Γράφει: Ιωάννης Κασουλίδης*

Η Κύπρος ήταν πάντα ένα απάνεµο νησί προσφέροντας τη σταθερότητα, γαλήνη, ασφάλεια και ειρήνη σε καιρούς φουρτουνιασµένους. Αυτό, δηλαδή, που επιζητούσαν όλοι, από τους εµπόρους, στους φιλοσόφους και οραµατιστές.

Φθάνουµε φυσικά στον 21ο αιώνα, µε το νησί µας να οδεύει προς νέους προορισµούς, στοχεύοντας στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου. Η κοινωνία έχει βιώσει τραγωδίες, αγνοώντας πρόσκαιρους πειρασµούς, έχοντας πάντα το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον, µε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Τα τελευταία 60 χρόνια ήταν ίσως και τα πιο δύσκολα της πρόσφατης ιστορίας µας, γεµάτα προκλήσεις, µε την Κύπρο, όµως, να αντεπεξέρχεται και να προχωρά προς το καλύτερο.

Η Κύπρος ανέπτυξε τη δική της ταυτότητα, µε τη φιλοξενία να είναι βαθιά εµπεδωµένη στις ρίζες µας, σε µια µοντέρνα κοινωνία, µε ένα πολυπολιτισµικό προφίλ και άρτια εκπαιδευµένο ανθρώπινο δυναµικό µε λαµπρούς επιστήµονες και πετυχηµένους ορµατιστές, που διαπρέπουν σε όλους τους τοµείς, τόσο στο νησί όσο και στο εξωτερικό.

Μαζί µε την ανάπτυξη, η θεία φύση µας προίκησε µε πλούτη που δεν γνωρίζαµε. Οι τελευταίες ενεργειακές ανακαλύψεις έβαλαν τη µικρή Κύπρο µας σε κοµβικό σηµείο στον παγκόσµιο ενεργειακό χάρτη, ένα αγαθό που πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης, µε γνώµονα πάντα τον σεβασµό προς το περιβάλλον.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, η άρση της

ενεργειακής αποµόνωσης της Κύπρου γίνεται πραγµατικότητα και η Κύπρος µετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόµβο.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο παράλληλων µεγαλεπήβολων έργων – της EuroAsia Interconnector και της EuroAfrica Interconnector – που θα ολοκληρωθούν τον ∆εκέµβριο του 2023, πετυχαίνουµε την «Ενεργειακή Ανεξαρτησία».

Έχοντας εξασφαλίσει τη συµµετοχή των καλύτερων συνεργατών από την Ευρώπη και παγκοσµίου κύρους κατασκευαστές υψηλής τεχνολογίας, τα έργα θα αποτελέσουν σηµείο αναφοράς, αφού θα ενσωµατώνουν το µεγαλύτερο σε έκταση υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσµο, το οποίο θα φθάνει σε βάθη ρεκόρ.
Συλλάβαµε το όραµα για το έργο το 2011, ακριβώς µετά την τραγωδία στο Μαρί, έχοντας στην καρδιά το «ποτέ ξανά» και µε γνώµονα να µη χρειαστεί η Κύπρος να ξαναζήσει µέρες ενεργειακού αποκλεισµού.

Η Κύπρος δικαιούται και αυτή να απολαµβάνει την ενεργειακή επάρκεια, ανεξαρτησία και, γιατί όχι, προοπτικές εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και µεταφοράς από χώρες µε ενεργειακό πλεόνασµα σε αγορές υψηλής ζήτησης στη Γηραιά Ήπειρο.

Μάλιστα, µε τη συµπερίληψη ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές και την «καθαρή» ηλιακή ενέργεια, το διπλό έργο της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης και Αιγύπτου-Κύπρου µε την Ευρώπη, θα ενώσει τρείς ηπείρους µε οικονοµικά οφέλη πέραν των 10 δις ευρώ για τις εµπλεκόµενες χώρες.

Αυτή η διασύνδεση και µεταφορά ηλεκτρικής ενέργειεας συνάδει άµεσα µε το όραµα “Green Deal” της Προέδρου της Κοµισιόν, κας. Ούρσουλα φον τερ Λάγιεν, για παραγωγή και µεταφορά «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, µε προοπτικές εξαγωγών από Κύπριους παραγωγούς και µονάδες, τόσο από τον δηµόσιο τοµέα όσο και από ιδιώτες παραγωγούς.

Με τη χωρηγικότητα τα 1,000 µεγαβάτ στην πρώτη φάση, και την ικανότητα

διπλασιασµού σε 2,000 µεγαβάτ στην αµέσως επόµενη φάση, το έργο αυτό µέσω της σύνδεσης της µε την αγορά ενέργειας, θα συµβάλλει στη µείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές και την αύξηση της παραγωγικότητας της Κυπριακής οικονοµίας και κατ’ επέκταση και της ανταγωνιστικότητας.

Το οφέλη είναι πολλά, οι προοπτικές µεγάλες. Αλλά, ο κυριότερος στόχος παραµένει η άρση της ενεργειακής αποµόνωσης της Κύπρου, του τελευταίου κράτους µέλους της Ε.Ε. χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση και ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ας κηρύξουµε, λοιπόν, τη νέα «Ενεργειακή» Ανεξαρτησία της Κύπρου, για να το απολαύσουµε τόσο εµείς όσο και οι επόµενες γενιές.

*Άποψη Προέδρου Στρατηγικού Συµβουλίου της EuroAsia Interconnector και EuroAfrica Interconnector και πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Ιστορικό Λεύκωμα Κύπρος: Οικονομία και Επιχειρήσεις, 60 χρόνια, 1960-2020

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Υπάλληλος της κρατικής εταιρίας Alrosa της Ρωσίας δείχνει τα αποτελέσματα της εξόρυξης. Σπάνια πετράδια, μεταξύ τους και ένα ακατέργαστο διαμάντι 242 καρατίων που θα δημοπρατηθούν από την εταιρία με καμάρι καθώς είναι το μεγαλύτερο που έχει βρει αυτόν τον αιώνα. REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ήξερες ότι...

Οι άνθρωποι ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 70 εκατομμυρίων καρχαριών το χρόνο.

Σήμερα


Τρίτη
2
Μαρτίου
2021

Γιορτάζουν : Ευθαλία, Θάλια, Θάλεια, Ευθαλίτσα, Ευθαλιώ, Θαλίτσα, Θαλιώ, Τρωάδιος, Τρωάδης, Τρωάδος, Τρωάς, Τρωάδα

1840
Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.
1969
Ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν από το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται 100.000 χρόνια στη Χαλκιδική.
1972
Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.
1990
Έπειτα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy