fbpx

Ουάσιγκτον και Άγκυρα καθορίζουν το μέλλον της Λιβύης. Του Γιάννη Γεωργιάδη


Μπορεί στην Πενσυλβάνια, στην Αριζόνια και στην Τζιόρτζια να μετρούν και να ξαναμετρούν τις ψήφους, μπορεί ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την επόμενη τετραετία να έχει μόλις εξασφαλίσει το πολυπόθητο εισιτήριο εισόδου, ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξακολουθεί κανονικά και ανεπηρέαστα να σχεδιάζει και να υλοποιεί τα επόμενα βήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Διότι, κακά τα ψέματα, οι πολιτικές που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε διεθνή ζητήματα σε μεγάλο βαθμό παραμένουν σταθερές, ανεξαρτήτως ποιος είναι ο Πρόεδρος.

 

Έτσι, όπως είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, τη Δευτέρα 9/11 αρχίζει τις εργασίες του στην Τύνιδα το ούτω καλούμενο “Φόρουμ  πολιτικού διαλόγου” για πολιτική διευθέτηση της κρίσης που σοβεί στη Λιβύη. Δημοσίως λέγεται ότι το Φόρουμ βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όμως εκείνοι που στην προκειμένη περίπτωση κάνουν κουμάντο κινώντας τα νήματα είναι, ως συνήθως, οι Αμερικανοί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση Ερτογάν. Στόχος των δύο συμμάχων είναι να προωθήσουν σε θέσεις - κλειδί της νέας κατάστασης πραγμάτων στη Λιβύη, άτομα φιλικά ή ακόμη και απολύτως εξαρτημένα από την Άγκυρα. Προς την κατεύθυνση αυτή Τουρκία και ΗΠΑ φρόντισαν ώστε το 70% περίπου των παραγόντων που έχουν προσκληθεί στο Φόρουμ να έχουν άμεση σχέση με την οντότητα των “ Αδελφών μουσουλμάνων”!

Οι περισσότεροι ανεξάρτητοι παρατηρητές συμφωνούν ότι η κρίση στη Λιβύη θα διευθετηθεί μόνο στη βάση μιας πανεθνικής συνεννόησης και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Ωστόσο, κατά τον καταρτισμό του καταλόγου των προσκεκλημένων στο Φόρουμ, οι διοργανωτές κατόπιν πίεσης της Άγκυρας και των υπεραντλαντικών συμμάχων της, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη την αρχή της ισότιμης εκπροσώπησης όλων των περιοχών της Λιβύης. Συγκεκριμένα έχουν αγνοηθεί και παραγκωνιστεί οι νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας. Σε ένδειξη μάλιστα διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά αυτή, έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση συμμετοχής στο Φόρουμ παράγοντες που θεωρούνται οπαδοί της διακυβέρνησης Καντάφι, του Ανώτατου Συμβουλίου φυλών και πόλεων, όπως επίσης και του “Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Λιβύης”. Ανάλογη στάση φαίνεται να τηρούν και οι ηγέτες των φυλών που ελέγχουν τις νότιες περιοχές της χώρας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Ανώτατος μουφτής της Λιβύης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάρισμα όσων προσπαθειών αποσκοπούν στην επιβολή μιας “ξένης διακυβέρνησης” στη χώρα.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι αποφάσεις του Φόρουμ είναι προειλημμένες. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι είτε είναι “μιλημένοι,” είτε δεν διαθέτουν το απαιτούμενο πολιτικό εκτόπισμα για να φέρουν αντίρρηση στις προτάσεις που Ουάσιγκτον και Άγκυρα θα φροντίσουν να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Από την άλλη, οι απόψεις των εκπροσώπων που δεν ανήκουν στο φιλοδυτικό μπλοκ δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψη. Και όχι μόνο αυτό. Οι διοργανωτές θα φροντίσουν να προσάψουν στους διαφωνούντες την κατηγορία υπόσκαψης της ειρηνευτικής διαδικασίας...

Οι εξελίξεις στη Λιβύη αποδεικνύουν ότι παρά τα όποια εμπόδια και δυσκολίες, Άγκυρα και Ουάσιγκτον βρίσκουν τρόπους να συνεννοούνται. Αυτήν την πραγματικότητα θα πρέπει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη οι λαοί και οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής. Μια ενδεχόμενη αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ, δεν αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον. Από τη στιγμή που το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θεωρεί την Τουρκία απαραίτητη σύμμαχο για την προώθηση των αμερικάνικων πολιτικών στην περιοχή, η σχέση αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και να υποστηρίζεται…

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Κυριακή
17
Οκτωβρίου
2021
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy