fbpx

Η «πληθυσμιακή μηχανική» της εισβολής. Του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ


Καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ολοκλήρωνε την καταγγελτική εναντίον της χούντας ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στο νησί η ώρα έδειχνε 22:30. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση αναμενόταν να αρχίσει τις πρωινές ώρες της 20ης Ιουλίου του 1974, δηλαδή έξι-επτά ώρες μετά την ομιλία του ανατραπέντος προέδρου.

 

Γράφει: Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Η εισβολή ξεκίνησε το πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974. Αρχικά, έξι πεζοναύτες χτένισαν την ακτή Πέντε Μίλι (ή Πλατάνια όπως ήταν γνωστή παλαιότερα) στα παράλια της Κερύνειας όπου θα λάμβανε χώρα η αμφίβια επιχείρηση, για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει ναρκοπέδιο. Με την ολοκλήρωση της ανιχνευτικής δραστηριότητας, τα τουρκικά μαχητικά άρχισαν να βομβαρδίζουν προκαθορισμένους ελληνοκυπριακούς και ελληνικούς στόχους. Ο δείκτης του ρολογιού έδειχνε 6:20 και τα μαχητικά μαζί με τις βόμβες έριχναν και μια ανακοίνωση γραμμένη σε Ελληνικά και Τουρκικά: «Τα δικαιώματα της τιμής, της ζωής και της περιουσίας όλων, ανεξαρτήτως θρησκείας και φυλής, είναι εγγυημένα από τα τουρκικά στρατεύματα, σε κάθε μέρος που πατούν.»

Μια άλλη ανακοίνωση έλεγε τα εξής: «Προς τον Τουρκικόν και Ρωμέικον λαόν της Κύπρου: Σου φέρνουμε Ειρήνη, Αδελφότη και Ελευθερία.» Στο κάτω μέρος της υπήρχε η υπογραφή του διοικητή των «Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στην Κύπρο». Σε ομιλία του το πρωινό της 20ης Ιουλίου, ο Ecevit δήλωσε «εμείς, στην πραγματικότητα πάμε στο νησί όχι για πόλεμο αλλά για την ειρήνη· για να φέρουμε την ειρήνη όχι μόνο στους Τούρκους αλλά και στους Ελληνοκυπρίους». Την ίδια στιγμή, ο Denktaş μιλούσε ζωντανά στο ραδιόφωνο Bayrak: «Αυτό δεν είναι εισβολή. Είναι μια προκαθορισμένη αστυνομική εκστρατεία που σκοπεύει να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κύπρου. (...) Καθήκον όλων μας είναι να μην απομακρυνθούμε από αυτόν τον στόχο, να αποτρέψουμε την αιματοχυσία και να φέρουμε το συντομότερο δυνατόν την ειρήνη στην Κύπρο. (...) Υποστηρικτής της ανεξάρτητης, νικηφόρου Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το σύνολο των Κυπρίων». Όπως ο Ecevit δεν είχε πρόθεση να φέρει την ειρήνη στην Κύπρο, έτσι και ο Denktaş δεν νοιαζόταν για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας του νησιού.

Αποβιβάζοντας τον στρατό της στο νησί, η Τουρκία έθεσε ως πρωταρχικό στόχο τη διαίρεση της Κύπρου στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου σχεδίου ενεργειών. Τη γεωγραφική θα ακολουθούσε η δημογραφική διαίρεση μέσω του υποχρεωτικού εκτοπισμού του ελληνοκυπριακού πληθυσμού. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, διατρανώνοντας «την πρόθεσή του για ειρήνη» στην Κύπρο, θα περιέγραφε το «όραμά» του για το νησί στην ομιλία «ειρήνης» που απηύθυνε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά τη μυστική συνεδρία της το πρωινό της 20ης Ιουλίου: «Είναι οπωσδήποτε αναγκαία η δημιουργία ενός νέου κρατικού καθεστώτος στην Κύπρο ή, ορθότερα, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ξανά το κρατικό καθεστώς στο νησί. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καθεστώς παρόμοιο ή πολύ διαφορετικό από το παλαιό...»

Καθώς ο τουρκικός στρατός αποβιβαζόταν στο νησί τον Ιούλιο του 1974, έθετε σε εφαρμογή το σχέδιο εκκαθάρισης της παραθαλάσσιας περιοχής στο βόρειο μέρος του νησιού από τους Ελληνοκυπρίους και της εγκατάστασης σε αυτήν Τουρκοκυπρίων. Με την ολοκλήρωση της Δεύτερης Εισβολής ο τουρκικός στρατός είχε πια φτάσει στην προκαθορισμένη γραμμή προώθησης. O Ecevit θα έλεγε σχετικά: «Καθώς διεξαγόταν η Επιχείρηση Κύπρος και ο τουρκικός στρατός σημείωνε μια μεγάλη και γρήγορη επιτυχία, εμείς μείναμε πιστοί στη γραμμή που θέσαμε εξαρχής.»

Είναι προφανές ότι η διαίρεση του νησιού και η ακριβής χάραξη της διαχωριστικής γραμμής είχαν προκαθοριστεί και οι τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις έγιναν βάσει του συγκεκριμένου πολεμικού σχεδίου. Εν ολίγοις, κεντρική ιδέα της τουρκικής πολεμικής στρατηγικής στην Κύπρο ήταν η γεωγραφική διαίρεση του νησιού και η συνακόλουθη ολοκλήρωσή της με τη δημογραφική διαίρεση. Αναμφίβολα, αυτή η πολιτική συνοδεύθηκε και από μια «πληθυσμιακή μηχανική», η οποία, εφαρμοζόμενη, διασφάλιζε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων στον κυπριακό Βορρά θα εκδιωκόταν κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι εναπομείναντες θα εκτοπίζονταν μετά τη λήξη του.

Πρώτιστος στόχος ήταν οι Ελληνοκύπριοι να εκδιωχθούν από τις εστίες τους. Είναι βέβαιο ότι η βία, ο φόβος και, σε αρκετές περιπτώσεις, οι βιασμοί συνέδραμαν καθοριστικά στη φυγή των Ελληνοκυπρίων. Από τα γεγονότα συνάγεται ότι στην τουρκική εισβολή του 1974 η τουρκική πλευρά εφάρμοσε μια πολιτική εθνοκάθαρσης η οποία, χωρίς να λάβει τη μορφή μιας βασισμένης στη μαζική εξόντωση «δολοφονικής, σφαγιαστικής εθνοκάθαρσης», ολοκληρώθηκε με την εκκαθάριση της βόρειας Κύπρου από τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό της.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Κυριακή
17
Οκτωβρίου
2021
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy