fbpx

Νέα εποχή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Του Λουκιανού Ράφτη


Η πανδημία οδήγησε στην ανάπτυξη της αγοράς των καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών προϊόντων

 

Γράφει: Λουκιανός Ράφτης*

Η επιβεβλημένη πρακτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19, ανάγκασε εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εργασία, με τη ζήτηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά και καινοτόμων προϊόντων που μπορούν να στηρίξουν την τηλεργασία, να εκτοξεύεται.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα το 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης, μας προσφέρει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ανασκόπηση της απόστασης που έχει διανύσει έκτοτε η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών και της δραστικής επιρροής που αναμένεται να έχει η εμπειρία του COVID-19 από εδώ και στο εξής.

Σήμερα, παρατηρούμε ότι ενώ η επικοινωνία μέσω σταθερής τηλεφωνίας εξακολουθεί να στηρίζει διαχρονικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων, εντούτοις η σύγκλιση των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων τρόπων επικοινωνίας, προσφέροντας νέες δυνατότητες και προοπτικές στον επιχειρηματικό κόσμο. Η εποχή που οι ανάγκες επικοινωνίας μιας επιχείρησης περιορίζονταν στη χρήση του σταθερού τηλεφώνου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του φαξ, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Κάθε σύγχρονη επιχείρηση που θέλει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της έχει στραφεί στις νέες τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν την πιο άμεση και ταυτόχρονη διάχυση της πληροφορίας σε πολλά κανάλια, τόσο εντός της επιχείρησης όσο κι εκτός. Η τηλεδιάσκεψη, το instant messaging, οι εφαρμογές, τα πολυμέσα και η φωνητική κλήση μέσω πρωτοκόλλου ίντερνετ (voice over IP ή VoIP), είναι μερικά από τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Μέσω του διαδικτύου, μάλιστα, τα διαφορετικά συστήματα επικοινωνιών μπορούν να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο περιβάλλον συνεργασίας, προσφέροντας ευελιξία ως προς τη διαχείριση των εταιρικών επικοινωνιών. Ο λόγος για τις Ενοποιημένες Επικοινωνίες που συνιστούν στην ουσία μια σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, η οποία καθιστά εφικτή την αλληλεπίδραση όλων των μορφών επικοινωνίας, επιτρέποντας σε έναν χρήστη που στέλνει μήνυμα με ένα μέσο, να λαμβάνει απάντηση σε άλλο μέσο. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να λάβει ένα μήνυμα ήχου στον προσωπικό του τηλεφωνητή και να έχει πρόσβαση στο ίδιο μήνυμα μέσω email. Αναπόσπαστο κομμάτι των Ενοποιημένων Επικοινωνιών αποτελούν τα νέας γενιάς τηλεφωνικά κέντρα, στα οποία μπορούν να συνδεθούν τηλεφωνικές συσκευές με δυνατότητες VoIP ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή αναπαραγωγής εικόνας και ήχου.

Η διασύνδεση των τεχνολογιών αυτών βελτιστοποιεί σημαντικά τις επιχειρηματικές διαδικασίες, ενώ επιτρέπει τη διατήρηση της συνδεσιμότητας των εργαζομένων, ακόμη και όταν βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Η συμβολή τους στην αποτελεσματική διεξαγωγή της εργασίας εξ αποστάσεως αναδείχθηκε ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, με τις επιχειρήσεις που υιοθέτησαν την εν λόγω τεχνολογική λύση να απολαμβάνουν διάφορα οφέλη, όπως η βελτίωση των οργανωτικών δομών τους, η αύξηση της παραγωγικότητας και η μείωση των κοστών.

Οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο αποτελούν, αδιαμφισβήτητα, αξιόπιστες πηγές ανάπτυξης της οικονομίας, έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κρίση του 2013. Όπως όλα δείχνουν, ο ρόλος τους θα είναι καταλυτικός και σε αυτή την κρίση, με την ανάδυση μιας νέας, υποσχόμενης αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών για την υποστήριξη της απομακρυσμένης εργασίας, η οποία μάλλον ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με την εκτίμηση που είχε κάνει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας η βρετανική εταιρεία Virgin Media Business, το 60% των υπαλλήλων που έχουν για έδρα τους τον επαγγελματικό τους χώρο, μέχρι το 2022 θα εργάζονται σε τακτική βάση από το σπίτι – το ποσοστό αναμένεται τουλάχιστον να επαληθευτεί μετά την εμπειρία της τηλεργασίας τον καιρό του lockdown.

Μπορεί η πορεία προς την ψηφιοποίηση να είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την εμφάνιση του ιού COVID-19, ωστόσο η πανδημία ανάγκασε τις επιχειρήσεις να επισπεύσουν τις διαδικασίες τους για ψηφιακό μετασχηματισμό, αναβαθμίζοντας τις τεχνολογικές υποδομές τους, έτσι ώστε να διευκολύνουν τη ροή της εταιρικής επικοινωνίας και εντέλει να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.

*Γενικός διευθυντής της NEDECO Electronics Ltd

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Κυριακή
17
Οκτωβρίου
2021
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy