Τορναρίτης: Η Κύπρος πρέπει να διεκδικήσει μια πλήρη ευρωπαϊκή ομπρέλα ασφάλειας

Με γραπτή δήλωση παρεμβαίνει ο Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος του Δημοκρατικού Συναγερμού,  Νίκος Τορναρίτη στο φλέγον θέμα των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

Αυτούσια η δήλωση:

"Η Κύπρος πρέπει να διεκδικήσει μια πλήρη ευρωπαϊκή ομπρέλα ασφάλειας και κυρώσεις που θα καταδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν είναι μόνη

Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά στις προκλητικές απειλές και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η Τουρκία άκουσε τις θέσεις που εξέφρασαν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι χώρες της περιοχής και συμπεριφέρεται με περιφρόνηση. Προχωρεί και στην αποστολή δεύτερου σκάφους για γεωτρήσεις.

Στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρουμανία.

Θεωρώ εξαιρετικής σημασίας την συντονισμένη δράση στο επίπεδο της ΕΕ σε όλα τα θεσμικά όργανα. Στο Συμβούλιο μαζί με την Ελλάδα και τη Γαλλία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βέβαια στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.

Χρειάζονται και πολιτικά, αλλά και άλλα μέτρα που θα καταστήσουν ακριβό το τίμημα για την Τουρκία, καθώς και μέτρα που θα αναιρούν τις συνέπειες των νέων τουρκικών τετελεσμένων.

Η Κύπρος διεκδικεί μια πλήρη ευρωπαϊκή ομπρέλα ασφάλειας και κυρώσεις που θα καταδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν είναι μόνη.

Γραμμή πλεύσης μας είναι η εξής: η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ δεν αφορά μόνο ένα Κράτος Μέλος, αλλά αφορά την κυριαρχία της ΕΕ ως σύνολο. Σε σχετικές αναφορές για το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, έχει προβεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ζητούμε έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕ και αυτή πρέπει να μεταφράζεται σε κλιμακωτά μέτρα και κυρώσεις που εδράζονται στην απειλή και την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία και την αποσταθεροποίηση της περιοχής, με επιθετικού χαρακτήρα ενέργειες όπως είναι η διεξαγωγή παράνομης γεώτρησης. Πάνω σε αυτή τη βάση, θα χρειαστεί επίμοχθη δουλειά για να διαμορφωθούν συσχετισμοί υπέρ της Κύπρου και ομοφωνία των κρατών μελών για:

· Τερματισμό των προενταξιακών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία

· Επιβολή διπλωματικών και πολιτικών κυρώσεων στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας πολιτικού διαλόγου Τουρκίας – ΕΕ

· Σύνδεση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας με αναστολή κάθε συζήτησης για ενισχυμένη τελωνειακή ένωση ή φιλελευθεροποίηση της βίζας

· Μιλάμε για κλιμακωτές ενέργειες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το επόμενο βήμα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι με τον κατάλληλο χειρισμό θα πρέπει να μπει στο ευρωπαϊκό τραπέζι και το αίτημα για ενεργοποίηση του Άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισαβόνας για αμοιβαία συνδρομή των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος δέχεται επιθετικές ενέργειες."

Φωτογραφία της ημέρας

kararaavva

Υπερπολυτελές χαρακτηρίζουν το εικονιζόμενο σκάφος La Lanterna Bar οι ιδιοκτήτες του. Προσφέρει φαγητό και ποτό στα ανοιχτά της παραλίας Lido στο Μογκαντίσου της Σομαλίας. REUTERS/Feisal Omar

Ήξερες ότι...

Η παγωτοβιομηχανία Ben & Jerrys στέλνει τα απορρίμματά της στις τοπικές φάρμες, για τροφή στους χοίρους. Οι χοίροι φαίνεται να λατρεύουν όλες τις γεύσεις εκτός από τη «μέντα oreo».

Σήμερα


Παρασκευή
24
Μαΐου
2019
Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων

Γιορτάζουν :Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα, Μαρκιανή, Μαρκιάνα, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Χριστιανός, Χριστιανή

1626
O Βαλλόνος άποικος Πίτερ Μινούιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν.
1895
O θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Γουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια καταναγκαστικής εργασίας για το ηθικό παράπτωμα της ομοφυλοφιλίας.
1915
O Τόμας Έντισον παρουσιάζει τη εφεύρεσή του, που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες.
1930
O ένατος πλανήτης, που ανακαλύπτεται παίρνει το όνομα "Πλούτωνας".
1981
Τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών είναι: ΑΚΕΛ 32,86%, ΔΗΣΥ 31,85%, ΔΗΚΟ 19,69%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy

Ακολουθήστε μας

facebook twiter