Όταν η κοινωνία αντιδρά… Του Κωνσταντίνου Στυλιανού

 

silalitiriokons

Σκόρπιες σκέψεις με εφόρμηση το συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης  

  • Υπάρχει μια μερίδα της κοινωνίας που σταθερά και επανειλημμένα τοποθετείται απέναντι από την κυρίαρχη εμμονή στην λιτότητα. Αυτή η μερίδα είναι μεγάλη× είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που εισπράττει κανείς εκ πρώτης όψεως από την δημόσια συζήτηση. Κρίνοντας από τον αριθμό των διαδηλωτών και τις σαφείς δυσκολίες της μέρας και ώρας της συγκέντρωσης, είναι σαφές πως η αποφασιστικότητα αυτών των ανθρώπων έχει ενταθεί.
  • Την Τέταρτη που πέρασε η κοινωνία δεν ήταν όλη εκεί, έξω από το Συνεδριακό. Δυστυχώς ακόμη και 2 χρόνια μετά από την κατάρρευση των προεκλογικών μύθων που έκτισε ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οργανωμένα σύνολα πεισματικά αρνούνται να τεθούν απέναντι στους θιασώτες της φτωχοποίησης (βλ. ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ). Οι δε πρώην αγανακτισμένοι δεν βρίσκουν φαίνεται κάτι άξιο της αγανάκτησης τους.
  • Τα Μέσα Ενημέρωσης κινούνται σε σταθερή τροχιά απομακρυνόμενοι από την πραγματικότητα επί του κοινωνικού εδάφους. Μετατρέπονται καθημερινά και περισσότερο σε μηχανές προσφοράς άρτου και θεάματος. Η αμηχανία τους να χειριστούν και αυτή τη μαζικότατη εκδήλωση των «αντιφρονούντων» ήταν εμφανής. Θυμίζουμε τα «πολεμικά ζωντανά ρεπορτάζ» από τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων το 2011.
  • Παρόλο που διάφοροι «επί παντός θυμωμένοι» δεν μπορούν να χωνέψουν πως οι ηγέτες της Αριστεράς δίνουν το παρόν τους, ένα με τους διαδηλωτές, σε αυτές τις συγκεντρώσεις, η πραγματικότητα είναι εκεί. Αναγνωρίζεται στην Αριστερά τόσο η προσπάθεια που έγινε για να αποτραπεί η βύθιση στα μνημόνια όσο και ο ρόλος της στην σημερινή αντίσταση σε αυτά. Με τα λάθη της και τις αδυναμίες της.
  • Είναι ευθύνη της Αριστεράς να βρει τους τρόπους να διοχετευτεί αυτή η μαχητικότητα που οικοδομείται σταθερά, προς μια κατεύθυνση δημιουργική. Είναι ωστόσο ευθύνη και των ανθρώπων να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτές τις διαδικασίες. Τα πράγματα δεν αλλάζουν με πολιτικές αποφάσεις σε κλειστά γραφεία. Χρειάζεται να υπάρχει και μαζικό, δυναμικό και αποφασισμένο κοινωνικό κίνημα στους δρόμους.
  • Την πνευματική ηρεμία του ανθρώπου που έχει μέσα του αποφασίσει να αγωνιστεί την έβλεπες χθες παντού αποτυπωμένη στα χαμογελαστά πρόσωπα και τις σφιγμένες γροθιές.

Γράφει: Κωνσταντίνος Στυλιανού






Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Παμπλόνα, Ισπανία: Άνθρωποι συμμετέχουν στο παραδοσιακό encierro, το τρέξιμο με τους ταύρους, στο πλαίσιο του φεστιβάλ San Fermín. Η γιορτή με τις ταυροδρομίες πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 6 έως τις 14 Ιουλίου, προς τιμήν του πολιούχου της πόλης. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο παρακολουθούν το φεστιβάλ, ενώ πολλοί συμμετέχουν στο κορυφαίο γεγονός, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους ταύρους κατά μήκος μιας διαδρομής μέσα από τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης. Rubén Albarrán/ZUMA Press Wire/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
18
Ιουλίου
2026
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Γιορτάζουν : Αιμιλιανός, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία, Αιμίλιος

1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαλή Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
1918
Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
1996
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα άνοιχτα του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.