Από την Δημοτική στην Μέση εκπαίδευση - Ένα διαχρονικά αγεφύρωτο χάσμα. Του Κωνσταντίνου Καρεκλά

backtoschoolΤο 1962 η Δημοτική Εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και έκτοτε έμεινε αγεφύρωτη με την Μέση Εκπαίδευση, αν και η σύνδεση της Δημοτικής με την Μέση ολοκληρώθηκε το 1987. Να σημειώσουμε πως το 1985 η εννιάχρονη εκπαίδευση στην Κύπρο είχε γίνει υποχρεωτική πλέον (Έξι χρόνια Δημοτικό και τρία Γυμνάσιο).

Το όραμα της τότε Παιδείας ήταν να ανεβάσουν το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας, συνεχίζοντας την εκπαίδευση τους από την Δημοτική στην Μέση, εφαρμόζοντας το ανάλογο αναλυτικό πρόγραμμα. Το 1990, ξεκίνησε το πρώτο πείραμα στην Παιδεία μας όπου ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα όλων των πειραμάτων που ακολούθησαν και ακολουθούν μέχρι σήμερα. Εντοπίζοντας το τεράστιο χάσμα που είχαν δημιουργήσει από την Δημοτική στην Μέση έγιναν προσπάθειες αλλαγής των αναλυτικών προγραμμάτων εφαρμόζοντας τα σε συγκεκριμένα σχολεία Δημοτικής και Μέσης, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παράλληλα είχαν λάβει και κάποια άλλα μέτρα σύνδεσης της Δημοτικής με την Μέση ορίζοντας Δασκάλους και Καθηγητές ως υπεύθυνους επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ Δημοτικής και Μέσης για την ομαλότερη μετάβαση των παιδιών χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και πάλι.

Το 1997 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ ξεκίνησαν μια νέα προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος διοργανώνοντας ένα συνέδριο με τίτλο «Προϋποθέσεις για μια Αποτελεσματική Εισαγωγή της Εννιάχρονης Εκπαίδευσης στην Κύπρο». Τα αποτελέσματα του συνεδρίου ήταν να διοργανώνονται κοινές εκδηλώσεις και κοινές επισκέψεις επιθεωρητών στα σχολεία κάτι που και πάλι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, συντηρώντας για άλλη μια φορά το χάσμα μεταξύ Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Δυστυχώς μετά από 50 και πλέον χρόνια το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο. Οι λόγοι αποτυχίας οφείλονται κατ’ εμένα στην λανθασμένη προσέγγιση επίλυσης του προβλήματος χωρίς να ληφθούν υπόψη όλοι οι παραμέτροι καθώς επίσης και στο γεγονός πως η δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι τέτοια που δεν επιτρέπει το γεφύρωμα των δύο βαθμίδων και την ομαλή μετάβαση του μαθητή από την Δημοτική στην Μέση εκπαίδευση. Δυστυχώς, έχουμε καταλήξει σε ένα σημείο όπου η Δημοτική ρίχνει ευθύνες στην Μέση και αντίθετα. Οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν για την αποτυχία του γεφυρώματος των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης μας, συνεχίζοντας να δυσκολεύουμε τα παιδιά μας, προσγειώνοντας τα ανώμαλα από την Δημοτική στην Μέση.

Γράφει: Κωνσταντίνος Καρεκλάς




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
19
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά

711
Οι Άραβες υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε, στη νότια Ισπανία.
1333
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας, οι Άγγλοι επιτυγχάνουν μία αποφασιστική νίκη εναντίον των Σκωτσέζων στη μάχη του Halidon Hill.
1608
Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν, Γάλλος χαρτογράφος και εξερευνητής, με δύο Γάλλους στρατιώτες και 60 αυτόχθονες Χιούρον έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα Ιροκέζων σε ένα σημείο της σημερινής πολιτείας της Νέας Υόρκης.
1870
Γάλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.