Ο Αφορισμός. Του Χρίστου Χριστοφίδη


 

Excommunicatw

«Μου δώσατε μια κατάρα, άγιοι πατέρες, σας δίνω μια ευχή: σας εύχομαι να΄ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να είστε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ»

Νίκος Καζαντζάκης

 

«Είναι δικαίωμα μου να έχω, ως διανοούμενος, οποιεσδήποτε ιδέες μου επέβαλε η πείρα της ζωής. Η κοινωνική μου πείρα. Κι ακόμα ως λογοτέχνης, να ακολουθήσω το ρεύμα της σύγχρονης τέχνης που πασχίζει να λυτρώσει τον άνθρωπο από την αχρεία εκμετάλλευσή του από τον άνθρωπο…»

Επιστολή Τεύκρου Ανθία προς τον Μητροπολίτη Πάφου

Όταν άκουσα την είδηση περί αφορισμού εν έτη 2015, ήμουν σίγουρος ότι τα περί «αφορισμού» ήταν δημοσιογραφική υπερβολή. Είτε προσπάθεια να καταδειχτεί μια έντονη αντιπαράθεση με την ιεραρχία σε ένα άλλο επεισόδιο μιας σειράς διαφωνιών που προσωπικά με αφήνει αδιάφορο ως προς την ουσία της. Τελικά ήταν όμως αλήθεια.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι θεωρώ τον εαυτό μου αναρμόδιο να αποφανθώ περί των θρησκευτικών απόψεων του κ. Πιτσιλλίδη. Είναι επίσης πολύ καλά γνωστό ότι με τον κ. Πιτσιλλίδη διατηρώ μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Στο παρελθόν αυτές οι διαφορές έλαβαν μορφή έντονων –κυρίως ως προς την ουσία τους- αντιπαραθέσεων μεταξύ μας, είτε στην τηλεόραση, είτε στο ραδιόφωνο είτε αλλού.

Αυτός είναι θαρρώ ένας επιπρόσθετος λόγος γιατί γράφεται αυτό το σημείωμα. Από ένα διαφωνούντα με τον «αφορισμένο».  Μια αρχή που πρέπει να διέπει σύγχρονες, δημοκρατικές κοινωνίες, είναι το δικαίωμα στην άποψη έστω και εάν κάποιος διαφωνεί με την άποψη αυτή. Εξαιρούνται βέβαια μισάνθρωπα κηρύγματα και «απόψεις» μίσους και μισαλλοδοξίας.

Η πράξη του περιβόητου αφορισμού είναι απαράδεχτη, παράλογη και μεσαιωνική. Η λογική του αφορισμού χρησιμοποιήθηκε από την ηγεσία της ιεραρχίας παλαιότερα για να κλείσει το στόμα και να πάρει την πέννα από λαμπρές προσωπικότητες που αμφισβήτησαν το δογματισμό και την απολυταρχία συγκεκριμένων ηγεσιών.

Αφορίστηκε λοιπόν ο Τεύκρος Ανθίας και απειλήθηκε με αφορισμό ο Νίκος Καζαντζάκης. Των οποίων η λαμπρότητα της σκέψης «παραβίαζε» το σκότος των εμμονών. Το όραμά τους, η φιλοσοφία τους, η πολιτική τους θέση.

Σήμερα επιβάλλεται η ποινή του αφορισμού από συγκεκριμένους κύπριους ιεράρχες, για διαφωνίες του τύπου εάν μπορεί κάποιος να φάει πριν να κοινωνήσει και άλλα παρόμοια. Αν τα κριτήρια είναι τέτοια ή παρόμοια, ένα απλό «σερφάρισμα» στα κοινωνικά δίκτυα πιθανόν να οδηγήσει στον αφορισμό τους μισούς χριστιανούς Κύπριους!

Ο κύριος λόγος όμως που γράφεται αυτό το σημείωμα είναι για να καταδείξει τη φαυλότητα στη συμπεριφορά ορισμένων ιεραρχών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια: ομοφοβία και καλλιέργεια μίσους κατά των ατόμων αυτών, ρητορική μίσους από την ηγεσία της ιεραρχίας κατά πολιτικών απόψεων, ιδεολογιών και κομμάτων (με χαρακτηριστικότερες τις αρχιεπισκοπικές επιθέσεις κατά της Αριστεράς), συμπεριφορά εξόντωσης κατά άλλων διαφωνούντων ιεραρχών (βλέπε Παγκράτιος, Λεμεσού κ.α.), στήριξη φασιστικών οργανώσεων, είναι μερικά από τα παραδείγματα αυτά.

Αυτή η κατρακύλα πρέπει να σταματήσει πριν να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά πρώτιστα στην κοινωνία. Και ασφαλώς μοιραία στην ίδια την εκκλησία.

Υπάρχουν πολλοί, πολλοί όντως, ενσυνείδητοι και με μεγάλη προσφορά ιερείς και ιεράρχες. Η ισοπέδωση δεν βοηθά. Όμως η ηγεσία νοσεί.

Ας ελπίσουμε ότι ο απαράδεχτος αφορισμός θα αποδειχτεί κακόγουστο αστείο. Ότι θα επανορθωθεί η μεσαιωνική πράξη.

Όπως λέει και ο λαός (κλεμμένο από τις γραφές), «ο θεός να τους ελεήσει»…

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σουόν, Νότια Κορέα: Τα αυτοκίνητα κινούνται αργά σε χιονισμένο δρόμο εν μέσω προειδοποίησης για έντονη χιονόπτωση. Yonhap/EPA

Ήξερες ότι...

Όταν τα κινούμενα σχέδια γίνονταν χωρίς τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι περισσότεροι ήρωες είχαν μόνο τρία ή τέσσερα δάχτυλα σε κάθε χέρι. Αυτή η επιλογή υπαγορευόταν από την ανάγκη να τελειώνουν γρήγορα τα σχέδια. Αφαιρώντας μερικά δάχτυλα, μειώνονταν αντίστοιχα οι χρόνοι παραγωγής.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Νοεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1520
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
1814
Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
1821
Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1895
Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
1910
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
1964
Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy